Téli feederezés lépésről lépésre
Megjelent: 2021. november 25. | Forrás: Frankó Zoltán

Egyre többen horgászunk télen, a feederes technika fejlődése, a finomra hangolt felszerelések, a remek etetőanyagok meghozzák a sikert, este egy meleg tea mellett örömmel gondolunk vissza a horgászattal töltött órákra, feltöltődve mehetünk másnap munkahelyünkre.

Ahogy horgászvizeink hőmérséklete 10○ celsius fok alá hűl, eljön az ideje a hidegvízi feederezésnek. Halaink a vizek alsó rétegében összegyűlő 4○ celsius fokos, állandó hőmérsékletű rétegben töltik a telet. Minden olyan, mint egy lassított filmen. Lassan mozognak, keveset táplálkoznak, de felkelthető az érdeklődésük! Fontos a helyválasztás, érdemes már évközben megfigyelni a közelünkben található, általunk gyakran látogatott tavakat, holtágakat, merre vannak a mélyebb, hideg szelektől védett részek, ahol a halak összegyűlhetnek.

A kiválasztott horgászhelyhez és az ott fogható halakhoz kell összeállítani a felszerelést, ki kell választani az oda illő etetőanyagokat, csalikat. Gyakran járok a Tisza közeli holtágára, nézzük meg, hogy oldom meg ezt a feladatot.

Etetőanyagok és adalékok, Benzár Mix Fine Carp Black, Pro Corn Sweet Corn, Karamell aroma, piros pastoncino.

A keverék: 2 harmad Fine Carp és 1 harmad Pro Corn, egy marék pastonchino.

A szárazon összekevert anyaghoz bőven adhatunk aromát. A dévéreknek karamellel kedveskedek.

A több lépésben bekevert etetőanyagot jól lenyomkodva pihenni hagyom, amíg a felszerelést előkészítem, majd ezután fellazítom, ha kell, még nedvesítem, majd áttöröm rostán vagy egyszerűen szétmorzsolom, fellazítom két tenyerem között.

Kukoricát és kendert is előkészítek, de ezekből kevés kell ilyenkor, ezért egy-egy doboz kukoricát, egy-egy csomag kendert felbontok még otthon, elosztom 4-5 adagba és a fagyasztóba helyezem, ahonnan csak elő kell venni, ha szükséges. A kukorica a fagyasztástól puha lesz, még jobb téli csalivá válik a pontyoknak.

Tálcára készített finomságok keszegeknek, kárászoknak, pontyoknak… minden kéz alatt.

A kiválasztott távolságra hét soros előetető kosárral 4-5 dobással beteszem az alapot, ilyenkor is kell valami, amin összeállnak a halak. Mindenből csak kevés kerül az etetőanyagba.

A borongós téli napok egyik legjobb csalija a fehér csonti pici horgon. Az én kedvenc téli horgom az Excalibur Bream Competition 16, 18 és 20-as méretben.

A horgászbot nem kérdés, a Benzár Mix Concourse feedere tökéletes a feladatra, kellően gerinces, fárasztásnál rugalmas, tökéletes dobási tulajdonságokkal. A legfinomabb 0,5 unciás spicc kerül a botba. Az orsó a Carp Expet Neo Match-Feeder.

Az orsón lekerekített zsinór klip található a pontos dobásokhoz. A dob 50-es mérete megfelel a közeli és távoli horgászat igényeinek. A fék finoman hangolható.

A sikeres téli peca fontos párosa a jól összehangolt monofil és fonott zsinór! Az orsóra fonott főzsinór kerül a közvetlen kapcsolat érdekében, amelyhez láthatatlan és a szerelék rugalmasságát növelő monofil dobóelőkét kötök. Az előkezsinór is víztiszta színű, a lehető legvékonyabb, 0,12-es. 0,10-es.

A szerelék egyszerű.

Kétféle kosár kell, egy nagyobb az előetetéshez és egy kisebb a horgászathoz.

A Benzár Mix előketartójában elférnek a horgaink.

A Carp Expert szerelékes táskába minden szükséges belerakható.

Szeretem a rendet, segíti a horgászatot.

Az alapozás után fél órával jelentek meg az első rezdülések a spiccen. Finom bele úszások jelezték, megjöttek a halak. Aztán lassan görbült a spicc…

Az első dévér a parton. Ők is megérdemlik a gumírozott merítőfejet.

Finoman akadt a 18-as Excalibur Bream Competition.

Dévér a téli napsütésben.

Hibátlan dévér portréja.

A nap egyetlen kárásza.

Értük megéri thermoruhába öltözni.

Télen igyekszem rendszeresen ugyanazokat a bevált helyeket látogatni, 3-4 kosár etetőanyagot érdemes időnként akkor is elhelyezni, ha nincs időnk horgászni, később meghálálják a halak. Nem kell félni a finom felszereléstől, az apró horgoktól és a vékony előkéktől, az orsó klipbe akasztott főzsinórtól, ezek hozzák meg a sikert!

Frankó Zoltán

Energofish Feeder Team

BENZÁR 6 TEKERCSES FEEDER EVA ELŐKETARTÓ
2 690 Ft
Részletek
BENZAR COMPETITION FEEDER BRAID SÖTÉTBARNA FONOTT ZSINÓR - 120M
6 590 Ft-tól
Részletek
BENZAR CONCOURSE FEEDER BOT
38 990 Ft-tól
Részletek
BENZAR MIX ATTRACTOR AROMAKONCENTRATUM 250ML
950 Ft
Részletek
BENZAR MIX FINE CARP ETETŐANYAG 1KG
1 490 Ft
Részletek
BENZAR MIX SERIA METHOD PRO CORN ETETŐANYAG - 800G
1 490 Ft
Részletek
BENZAR MONO FEEDER HOOKLINK TRANSZPARENS ELŐKEZSINÓR 50M
1 150 Ft-tól
Részletek
CARP EXPERT BAIT CORN NATUR KUKORICA TÉPŐZÁRAS DOBOZBAN
550 Ft
Részletek
CARP EXPERT CRYSTAL TRANSZPARENS ZSINÓR 300M, 1000M
1 890 Ft-tól
Részletek
CARP EXPERT NATÚR KENDER
2 190 Ft
Részletek
CARP EXPERT NEO MATCH-FEEDER 5000 ORSÓ
11 490 Ft
Részletek
CARP EXPERT PRACTIC SZERELÉKES TÁSKA
10 490 Ft
Részletek
EXCALIBUR BREAM COMPETITION HOROG
590 Ft
Részletek