Sárga és fekete
Megjelent: 2012. augusztus 02. | Forrás: Gotthárd Ferenc Alpár

A nyári domolykózás legizgalmasabb módszerei számomra a legyezés és a pergetés. Most egy kicsit tekintsünk el a domolykók műlegyes horgászatától, és foglalkozzunk a pergetés kellékeivel. Elsősorban a nyári időszakban általam eredményesen használt wobblerekről, azok színezetéről, és a felszerelés összehangolásáról tennék említést.


A kedvenceim

Két wobblertípust emelnék ki elsősorban a Salmo család nemzedékei közül. Az egyik a Hornet, és ennek is a kisebb változatai, a 2-4 centi közötti méretek. A másik kedvenc modellem a Tiny, és talán ezzel nem is vagyok egyedül. Nos, adott ez a két kiváló Salmo csali, viszont mielőtt a színezetig eljutnánk, felmerül még egy kérdés: úszó vagy merülő változat legyen?  A válasz pedig: mindkettő. Mindenik típusnak megvan a maga előnye. Az úszó (floating) modelleket be lehet úsztatni a bokrok alá, olyan helyekre, amelyekre semmilyen dobótechnikával nem lehet bejuttatni a csalit, mert egyszerűen nincs hely.  Szimplán csak nyitott felkapókarral a sodrásra kell bízni a csalit, közben kicsit irányítgatni botheggyel és ujjbeggyel a lepergő damilt, hogy a megfelelő áramlatot meglovagolva a kívánt helyre sodródjon. Ezt követően a felkapókar visszakapcsolásával már akcióba is lendül a műcsalink.
A süllyedő (sinking) típusoknak a mélyebb vízrétegek meghorgászásánál élvezzük az előnyét. Például, ha egy vízbe hajló bokor előtt szeretnénk mélyebbről indítani a bevontatást, akkor a bedobást követően kivárunk pár másodpercet, hogy a kellő rétegbe süllyedjen a csalink.


Nem csak a csalim, hanem az orsóm
is a sárga-fekete színben dominál,…

…hogy tovább lépjek, még a horgászbotom is,
de ez mind csupán véletlen

Mivel ezzel a két wobbler típussal még nem árultam el túl sokat, ideje a színről is ejtenem pár szót. A pergetésben igen gyakran nagy szerep jut a csalik színkombinációjának. Van néhány ritka eset, mikor a színek jelentősége eltörpül, de a leggyakrabban a különböző árnyalatok azok, amelyek kapásra ingerlik a halakat. Természetesen a műcsali mozgásának is igen fontos funkció jut, de ha adott egy jól mozgó csalitípus, akkor a mintázat az, ami kiemelhet egy-két modellt a testvérei közül. Legtöbben csak a csukáknál és a süllőknél tulajdonítanak jelentőséget a színeknek, de kisebb méretű pergetve megfogható halaknál, mint például a domolykóknál is, lényeges szerep hárul a mintázatra. Ebben a meleg időszakban a személyes kedvencem a fekete és sárga színre festett csalik. A több éves tapasztalat (és nem csak a sajátom) azt bizonyítja, hogy az általam horgászott vizeken, ebben a nyári periódusban, ez a színkombináció a nyerő. Lehet összefüggést keresni a darázsfélék színezetével, a sárgahasú unkák (békafajta) hastáji mintázatával, de nem vagyok meggyőződve, hogy csak ezek a tényezők játszanak szerepet a domolykók ízlésében. Ahhoz viszont kétség sem fér, hogy imádják ezt a színkombinációt.


Bizony nem bírnak ellenállni e két szín kombinációjának

Izmos…

…és színpompás uszonyokkal rendelkeznek

Mivel a használt wobblerek viszonylag kis méretűek, ezért szembesülünk még néhány kérdéssel. Az első dolog, amely rögtön szembeötlik, hogy a kisebb Hornet modellek csupán egy horoggal vannak szerelve. Ez néhányakban ahhoz a dilemmához vezet, hogy emiatt nem fognak a halak megakadni, vagy könnyen lerázzák majd magukat az egy szál drillingről. Ez nem feltétlenül igaz. Általában ezek a horgok elég nagyméretűek ahhoz, hogy biztos akadást tegyenek lehetővé. A Tiny és a 4 centis Hornet azonban már két horoggal van szerelve, így a aggodalmaskodóknak megoldódott a probléma. Én azonban a süllyedő Tiny-ről leoperálom a hasi horgot, és a hátsót egy mérettel nagyobbra cserélem, így kissé megváltozik a mozgása is, előnyére.


Az ilyen vízbe hajló bokrok széleinek a meghorgászásánál nyújtanak segítséget a süllyedő wobblerek

Egy horog is bőven elegendő, a kicsik is felakadnak rá

Némely Tiny-ről szándékosan le is veszem a hasi horgot

Egy horoggal is biztos az akadás

Ő is kellően beszippantotta

A sujtásos küszök is felakadnak néha

Az esetlegesen felbukkanó kisebb csukáknak is
bőven elég egy horog…

…így nem teszünk nagyobb kárt az ifi ragadozókban

Néha azonban elkerülhetetlen a sérülés

Átlagméret…

…tipikus akadással

Az úszó modelleken is el szoktam végezni néha ezt a változtatást, de néhányat megtartok 2 darab horoggal is. A kéthorgos verziót akkor vetem be, mikor jelentősebb felszíni aktivitást tapasztalok. Ilyenkor nem ritka, hogy a beeső wobblerre rátámadnak, és nagyon sok esetben ezek a halak a hasi horogra akadnak fel. Ezekben a helyzetekben tudatosan a felszínt horgászom. Bedobom a csalit, és hagyom, hogy billegjen a víz tetején, miközben az áramlat sodorja. Akár 1-2 méternyit is úsztatom így a wobblert, a felszínen szedegető halak rendre el is buknak ezen a taktikán.


A beesőre jelentkezett

Domipofa

Belőle nem lesz leves

Formás példány

Ő is a felszínen billegő csalira kapott.
Jól látszik, hogy a hasi horog akadt

A wobblerek „méretéből" adódóan szorosan kapcsolódik a témához a felszerelés kérdése. Mivel csekély súllyal rendelkeznek ezek a kis csalik, hozzájuk kell igazítanunk a felszerelést. A gyors csalicserét biztosítandó kapcsokból igyekezzünk a lehető legkisebbet használni, így nem butítjuk azzal is a wobbler mozgását. A dobhatóság érdekében kellően vékony madzagot kell használni. Leggyakrabban monofilokkal töltöm az e célra szánt orsóim dobját. A várható halak mérete és a terep nehézségei határozzák meg az aktuális damilvastagságot, ami általában 0,16 – 0,18 körül változik. Extrém esetekben, mikor rengeteg akadóval rendelkezik a meghorgászni kívánt víz, és termetesebb halakra is számíthatok, ilyenkor nem szégyellem feltenni a 0,20 –as monót, illetve a 0,10 –es fonott zsinórt sem.
A horgászbotot is ezeknek megfelelően szoktam megválasztani. A lényeg, hogy rövid legyen (2 méter körüli), mivel a bokrok közt bujkálós, vízben gázolós stílusomhoz nem férne a hosszú pálca, és nem is szeretem őket. Dobósúly tartományban a „könnyű" kategória a célnak megfelelő. Ezekkel a botokkal lehet érezni a kis csalik vibrációját, és a pici súlyok eldobása is jelentősen könnyű velük.


Az új barátom, ő is sárga és fekete, akárcsak a csalik

A paraméterei

A spicc színe a kapás vizuális észlelésében jut szerephez


Gotthárd Ferenc Alpár

Salmo Hornet 2,5 cm S
3 490 Ft
Részletek
Salmo Tiny 3cm, S,F
3 390 Ft
Részletek
WIZARD NICE SNAP KAPOCS
550 Ft
Részletek