Szemes lehetőségek
Megjelent: 2019. július 26. | Forrás: Ujszászi Dániel

Nagy kockázatot nem vállalok, ha azt mondom: szinte minden egyes vízparti látogatást megelőzően felmerülő (egyik) nagy kérdés az etetéshez használni kívánt konkrét csalogatóanyagokat érinti. A vonatkozó lehetőségek tárhaza gyakorlatilag végeláthatatlannak tekinthető, legyen szó akár porózus, száraz etetőanyagokról, akár darabos összetevőkről, mint például a különböző méretű és ízesítésű pelletek, illetve a jelenlegi írásnak is témát adó magvak. Nyilvánvalóan mind a megcélzott vízterület jellege és sajátosságai – különös tekintettel a halállomány összetételére -, mind pedig az adott évszak fontos befolyásoló tényezőt jelentenek akkor, amikor az ominózus vödörbe kerülő elemekről döntésre kerül a sor. A Carp Expert palettáján azonban szerencsére minden olyan variáns megtalálható, amely szóba kerülhet az előzőekben említett választás során.

A szóban forgó magvak direktben, önmagukban történő bejuttatása természetesen a mára már rezgőspicces körökben is komoly teret hódító etetőrakéták segítségével valósítható meg a legegyszerűbben. Azonban nem ez az egyetlen járható út, hiszen gyakran – különösen az egyre melegedő vízben - rendkívül hatékony megoldást jelentenek azok a bordás kosárba kerülő, szemes anyaggal dúsított keverékek, melyek a magvaknak köszönhetően hosszantartó lakomázási lehetőséget biztosítanak az etetésre érkező uszonyosok számára.

A piros zacskókban mindegyik összeállításból 800 grammot találunk. Az egyes variánsok közös jellemzője a minőségi szemekkel párosuló, pénztárcabarát ár, ami természetesen nem lehet mellékes szempont abban az esetben, amikor főszerep jut a nagyobb mennyiségű etetésnek.

A magvak mindegyike már főzött állapotban kerül zacskóba, melynek hatalmas előnye, hogy így azok a bajszosak számára jóval könnyebben, gyorsabban emészthetővé válnak. Ennek eredményeként pedig nem fognak gyorsan eltelni, miközben az alapozó etetésünkön falatoznak. A kizárólag szemes kukoricát tartalmazó, natúr változat mellett 3 további, klasszikus íz érhető el, melyek a méz, a vanília, illetve az eper, továbbá a tejsavas erjesztésű változat is megtalálható.

A célzott ponty-és amurhorgászat egyik legerősebb ütőkártyája a tigrismogyoró, amely nehezen hagyható ki egy nagyhalas, szemes összeállításból. További nagy előnye, hogy hatékonyan használható többek között törpeharcsák által lakott vízterületen is, hiszen keménysége miatt jóval nehézkesebben tudják bekebelezni, mint egy ízesített pelletet, vagy bojlit. A natúr kukoricához hasonlóan elérhető belőle a nyári vizek slágere, a tejsavas kiadás is.

A csíráztatott, főtt kendermag kiugró fehérjetartalma miatt szintén kifejezetten nagy kedvenc a bajszosak körében. Már kisebb mennyiségben is rendkívül hatékony tud lenni, bármilyen szemes anyaggal történő etetést felturbózhat használata.

A „Holiday Mix" fantázianév a kukorica-búza-kender hármast foglalja magában, és ahogyan arra a megfogalmazása is utal, kifejezetten a hétvégi, illetve hosszabb időtartamú bevetésekhez lett hangolva ez az összeállítás. Nem szükséges ugyanis külön-külön beszerezni a magvakat, egy zacskón belül rendelkezésre állnak, ami ráadásként még költséghatékony megoldást is jelent. A tejsav alapú variáns ebből az összeállításból is fellelhető, melynek segítségével a legnagyobb hőségben is látványos fogási eredmények érhetők el.

A különféle szemek szinte megszólalnak, mindegyik fajtán látszódnak a frissesség jelei.

A „Sugar Bomb" variáns egy eredendően megédesített magkeveréket rejt, melyben a búza és a kukorica mellett már a tigrismogyoró is megjelenik. Mindenképp említést érdemel még a legtartalmasabb, szám szerint 7 különböző magot is magába foglaló „Seven Mix" összeállítás, ahol megtaláljuk a csicseriborsót, földimogyorót, csillagfürtöt és juharmagot is, melyek mindegyike igen kedves falatot jelent pontyos horgászatok során.

Jól látszódik, hogy a különböző méretű és fajtájú szemek milyen változatos falatokat is jelentenek.

A zöld tasakos variánsoknál az alap kiszerelés már 1 kg-os, illetve különbséget jelent még a „piros" változatokhoz képest az alacsonyabb ár. Mindez főként a tartósság tekintetében érzékelhető, ugyanis ezek a szemek a felbontást követően valamivel rövidebb ideig állnak el frissen. Szintén főzött szemekről beszélhetünk mindegyik esetben, amelyek célhalaink gyorsabb emésztését, ezáltal pedig aktívabb táplálkozását is elősegítik.

A natúr, gyárilag nem aromázott kukoricánál azonban megtalálható továbbá mind a 3 kilós, mind pedig az 5 kg-os kiszerelés is.

A 3 klasszikus íz, azaz a méz, az eper és a vanília itt is megjelennek, sőt, ráadásként nem csak kukoricából, hanem búzából is fellelhetünk aromázott variációkat.

Az amurok a pontyokhoz hasonlóan odavannak a magvakért, a célzottan nekik készült, lucernás ízesítésű kukoricával pedig még tovább növelhető érdeklődésük.

A „Mix" változatot - a „Holiday Mix"-hez hasonlóan - a kukoricaszemek mellett búza és kendermag teszik teljessé.

A különféle ízesítésű és méretű pelletekkel még tovább fokozhatjuk szemes anyag alapú etetésünk tartalmasságát, legyen a célkeresztben akár hosszabb idejű vízparti látogatás, akár egy hatékony nagyhalas horgászat.

A zacskóikból natúr jellegben vödörbe kerülő magvak csalogatóhatása természetesen jelentősen felerősíthető folyékony aromák segítségével. A Benzar Mix kínálatában fellelhető tubusos típusok közül a Bait Steam-ek tökéletes megoldást nyújtanak ilyen esetekre, ugyanis nem csak a vízfenéken terjednek látványos színeikkel, hanem felfelé, a vízoszlop teljes magasságában nyomot hagynak a kíváncsi bajszosak számára.

Ő megtalálta a mag alapú etetést, és szerencsére az oda bevetett végszereléket is.

Amennyiben a megfelelő időszakban – tavasztól, a vizek melegedésétől egészen késő őszig -, illetve ami kiemelten fontos, kellő mennyiségben alkalmazzuk ezt a fajta etetési stratégiát, úgy rendkívül tartalmas és eseménydús horgászatokhoz segíthetnek minket hozzá a bejuttatott magvak. Legyen szó natúr, ízesített, pelletekkel dúsított, vagy éppen jól bearomázott összeállításról, az a terített asztal, ami segítségükkel létrehozható a mederfenéken, garantáltan meghozza az eredményét.

Ujszászi Dániel, Energofish Feeder Team

CARP EXPERT 6HÓNAPOS SPODMIX 1KG
1 290 Ft
Részletek
CARP EXPERT BÚZA
990 Ft
Részletek
CARP EXPERT ETETŐ MIX
1 190 Ft-tól
Részletek
CARP EXPERT FŐTT KUKORICA
990 Ft-tól
Részletek
CARP EXPERT HOLIDAY MIX
1 590 Ft
Részletek
CARP EXPERT KUKORICA
1 290 Ft-tól
Részletek
CARP EXPERT NATÚR KENDER
2 190 Ft
Részletek
CARP EXPERT SEVEN MIX
1 890 Ft
Részletek
CARP EXPERT SUGAR BOMB 800G
1 590 Ft
Részletek
CARP EXPERT TEJSAVAS NATÚR KUKORICA 800G
1 390 Ft
Részletek
CARP EXPERT TEJSAVAS NATÚR TIGRISMOGYORÓ 800G
2 190 Ft
Részletek