Spiccbot - akár gyereknapra is!
Megjelent: 2014. május 21. | Forrás: EnergoTeam

A Magyar Horgász hasábjain nemrégiben volt olvasható Ferenczy Dénes gyermekhorgászatról szóló sorozata. Egyik vezető téma a megfelelő első felszerelés kiválasztása volt.


A klasszikus felállás az, hogy ahány méteres a bot, annyi tagból áll

A tapasztalt szakíró, és egykori jó kezű versenyző kiemelte, hogy a gyerekek első felszerelésének kiválasztásakor nagyon kell ügyelni arra, hogy ne a legegyszerűbb, legolcsóbb, de éppen ezért időnként kicsit "buta", esetleg a kelleténél nehezebb botot válasszunk, hanem mindenképpen egy olyat, amivel az első sikerélmények, amelyek akár meghatározóak is lehetnek, könnyebben rátalálnak a horgász palántákra.


Elől jól illeszkedő gumidugót kapott

Felnőttek spiccbotból leginkább 5-6 métereset vesznek, a kis gyerekeknek meg gyakran 3 méterest választanak. Már csak azért is érdemes inkább 4-est venni (főleg, ha egy kicsit komolyabban gondoljuk a gyerek horgászatát), mert az egy tag levételével könnyedén hármas lehet, viszont sok szituáció létezik, amikor a hely sajátosságai, vagy a halak parttól való távolsága megkívánja a hármas helyett a négyes botot, és nyilván egy eredeti hármasból nem lehet négyeset faragni a parton. Az árában sincs drasztikus különbség, ami indokolná a rövidebbet.


A lecsavarható zárószakasz a bottisztítást és a rövidítést teszi könnyűvé

A Riverado sorozatban egy 4-es és egy 5-ös bot található, most a korábban említett okokból a 4 méterest vittük el kipróbálni. A bot - bár ez szubjektív megítélés alá esik -, "komoly" festésű, egyáltalán nem gyerekes, inkább a manapság divatos design-t követi. Kifejezetten karcsú, gerinces pálca, melynek önsúlya 180 gramm.


Tisza-tó

Jól záródó felső gumidugója van és egy fém, csavaros alsó záróelem, mely lehetővé teszi a korábban emlegetett esetleges rövidítést is. Ami azonnal szembe ötlik, hogy carbon spiccének a végén semmiféle csatlakoztató elem nincs, ami a zsinór rögzítését szolgálná. Alapvetően kétféle praktikus megoldás létezik. Ha be akarjuk gumizni, akkor néhány cm-t vissza kell vágni belőle, és indulhat a procedúra (ekkor megkap minden kis kütyüt, ami ehhez kell), vagy pedig egyszerűen egy gyorszárat (vízparti nevén stonfót) kap - megfelelő átmérőben, ami egy kezdő gyerekhorgász számára a kézenfekvő megoldás. Ennek az elemnek a csekély súlya szinte észrevehetetlen, de mégis nagyon kényelmes és gyors szerelékcserét tesz lehetővé.


A két horogtípus, amit kipróbáltunk

Az állóvízi keszegezéshez, az ET Excalibur új horgai közül válogattunk, végre kiváló minőségben, és igen kedvező áron juthatunk valódi prémium horgokhoz! A BREAM Competiton egy "black nikkel" színű körös öblű hosszú szárú horog, amit 14-es méretben ragadtunk magunkhoz. A másik modell neve, amit vittünk, már nem annyira árulkodó. A NASE Bolo egy piros színű, ellapított anyagból készült klasszikus szúnyog horog, amit szintén 14-es méretben próbáltunk ki! Az előzőt a csontis horgászathoz, az utóbbit a szúnyog tűzéséhez tartjuk optimálisnak.


A Benzár Mix nagyon jó áron ad minőséget

Az idén sorra szeretnénk kipróbálni a Benzar Zsolt nevével fémjelzett etetőanyag szériát. Most a Benzar Special Concurs, azaz a versenykajáját vittük el a partra. Önmagában is használható, a legjobb tapadást akkor éri el, ha van ideje egy kicsit pihenni. Elég szárazak az összetevői, és szüksége van némi időre, hogy a szemcséi egy kis vizet szívjanak magukba. Ekkor éri el az optimumát. Persze lehet bátran keverni ezzel-azzal, amit épp az adott vízen adja magát. Ha mélyebb pályán próbálkozunk bátran nehezítsük!


Az alapozó gombócok lehetnek nagyobbak

Az első horgászatra a Tisza-tavon kerítettünk sort. a szűk két méteres vízmélység és a viszonylag kis távolság miatt, az ilyen horgászatok alkalmával (főleg tavasszal) érdemes a hely csendes megközelítésére odafigyelni, és arra is, hogyha lehetséges ne állva, hanem ülve horgásszunk. Nem kell ezt a zajongás dolgot túlmisztifikálni, de tény, hogy elzavarhatjuk a nem helyes magatartásunkkal azt a 2-3 nagyobb, tapasztaltabb éppen ezért talán óvatosabb halat, ami egyébként igencsak megszínesíteni a horgászatunkat.


A küsz néha bosszantó, főleg, ha a hosszasan feltűzött szúnyogot teszi tönkre

Ilyen távolságra az első etetés kivételével a gombócok nagyságát is lehet diónyira, vagy tojás méretűre redukálni. Erről sem egységesek a vélemények, hogy tudniillik zavarja, vagy nem a becsapódás a halat; mindenesetre érdemes inkább óvatosabbnak lenni.


Szák felé siklik a dévér

A 10 fok feletti vízhőmérséklet lehetővé tette, hogy már ilyen távolságba is becsalogassunk pár szebb halat. 25 deka körüli bodorkából is jött néhány, és volt fél kiló körüli karikánk, és egy még nagyobb dévérünk is.


Egy szebb bodorka a sok közül

Az elsők között tanítsuk meg a gyerekeknek a megakasztás és a fárasztás mikéntjét. Meg kell szokniuk, hogy a legtöbb hal nem "röptethető" és a szákolás fontosságát sem lehet eléggé hangsúlyozni.


Ívás előtti testes karika keszegek adták a zsákmány javát

A spiccbotos horgászat a legfontosabb előszobája mindenfajta horgászatnak. Megtanulja a gyerek, hogy a felszínen csapkodó hal fordulhat le legkönnyebben a horogról, hogy a jól kifárasztott hal könnyebben szákolható, és a horogszabadítás során sem ugrál annyira. Megtanulja, hogy lehet a horogtól a legkönnyebben megszabadítani, s azt is, hogy a halat, amire nincs szükségünk, kíméletesen kell visszahelyezni.


A gyerekek számára nagyon fontosak az első horgászattal kapcsolatos benyomások.

A spiccbotos horgászat automatikusan tanítja meg, hogy a szákoláshoz mekkora zsinórhossz a megfelelő. Mennyiszer látni olyan horgászok esetében elemei hibákat, akik kihagyták a tanulás fontos fázisát és egyből orsós bottal kezdték. A legotrombább hibák egyike, a hal "spiccig tekerése", vagy az, hogy nem hagyunk elég hosszú zsinórt a bot spicce és a hal között, ezért nem tudjuk hatékonyan a szák fölé vezetni. Ekkor jönnek olyan - egyébként szigorúan tilos - mozdulatok, melyek során a horgász "benyúl félbotra", vagy még rosszabb esetben a spiccre - na, ilyenkor szokott törni a bot.


Egy pár szebb keszeg, és máris adott a sikerélmény a gyerekeknek

Szóval a spiccbotozás elsajátítása a horgásziskola alsó tagozata, amire ténylegesen fel lehet később építeni a komolyabb technikákat. Így a gyerekek számára ez kihagyhatatlan, és nagy fontosságú lépés! A Riverado Pole 4-es botja erre a feladatra egy remek, ésszerű választás, mert már azt a színvonalat képviseli, mely megszeretteti a horgászatot a fiatalokkal!

Forrás: EnergoTeam

BENZÁR MIX ETETŐANYAG 1KG, 3KG
1 090 Ft-tól
Részletek
EXCALIBUR BREAM COMPETITION HOROG
590 Ft
Részletek
EXCALIBUR HOROG NASE BOLO
590 Ft
Részletek