Ponty Lakoma: csalizási tippek pontyhorgászathoz
Megjelent: 2021. április 16. | Forrás: Kubuk Dániel

Ebben az írásomban szeretnék némi támpontot adni arra vonatkozóan, hogy hogyan is látok neki egy kora tavaszi horgászatnak, mely csalogató anyagokat részesítek előnyben és milyen formában igyekszem felkínálni azokat! Természetesen mindenki számára van egy alapvető elképzelés, egy favorit csali, egy favorit kaja amire esküszik és ez így is van jól! Előre leszögezném, hogy nem ebben szeretném megingatni Önöket, csupán bemutatni az én kedvenc összeállításaimat és lehetőséget adni Önöknek arra, hogy megtalálják a legmegfelelőbbnek vélt csalikat palettánkon!


Mondanom sem kell, az alapozó etetés híve vagyok.

Én, amikor lehetőségem adódik rá szeretek egy erős alapozó etetéssel indítani. Minden alkalommal mikor alapozó etetésre kerül a sor, a Carp Expert magmixekből szoktam gazdálkodni, melyben elérhetők a kisebb (800 grammos) kiszereléstől egészen nagy (5 kg) kiszerelésig rengeteg ízben, méretben és típusban csomagolt szemes takarmányok, melyek ára is igen kedvező! Bojlik tekintetében már egy ideje szinte csak a Turbo Bojlikat használom. Az alapozó etetésnél a taktikám a következő, a keverékben legyenek jól aromásított, attraktív részek, melyek felkeltik a halak figyelmét, magok, melyek odavonzzák és ott tartják a halakat és egész szem bojlik, melyek a magok elfogyása után már csak a termetes pontyokat fogják helyben tartani nekünk! A keverék legattraktívabb része így a tört és felezett bojlik gazdagon aromásítva, valamint némi tóvízzel felvizezve. Ezt hagyjuk néhány percet állni, hogy jól átitassa a Benzár Mix Attractor, melyből ha édes vonalat szeretnék erőltetni akkor mindenképp a Méz, a halas vonalnál pedig a Squid Octopus ízesítést választom, mely pikáns, erőteljes halas aroma és szép halakkal ajándékozott már meg!

Ezzel a két aromával nem lőhetünk mellé!

Bojlik tekintetében természetesen széles szortimentből válogathatunk! Az így elkészített jól aromásított falatokat nem csak a spod mix-hez, de etetőanyagba is keverhetjük pelletet kiváltva, ha a darabos halak a célunk! 

Miután jól megszívták magukat a tört és felezett szemek, hozzá adom a kukoricát valamint az egész bojlit és már készülhet is a terülj terülj asztalkám!

Ha már felmerült az édes és halas íz, én általában a halas ízeket szoktam preferálni, ilyenek például a Krill, Kagyló, Squid, Tonhal vagy esetleg a Máj, mely nem halas ugyan, de elég szelektív kimondott nagypontyos csalétek!

Kora tavasszal és késő ősszel illetve télen azonban szép eredményt érhetünk el az édes csalétkekkel, mint a Mangó,Méz, Eper és a Scopex. 

Téli illetve kora tavaszi időszakban még nem kimondottan a szelektálást szoktam célként kitűzni (természetesen örömmel tölt el ha mégis sikerül), ilyenkor inkább a halfogás az elsődleges cél. A kevés, lelassult hal megtalálása és kapásra bírása a legnagyobb feladat ilyenkor!


A Commercial etetőanyag családban minden megvan ami egy sikeres horgászathoz kell!

Ekkor még nem ólmot használok nehezékként, hanem rendszerint bordás kosarat, a felszerelésem is finomabb és természetesen a csali mérete sem dupla 24-es hanem inkább 10-12-16 mm, azok is pop up-ok vagy wafterek. Etetőanyagok tekintetében eddig a Method XL etetőanyagok családját preferáltam, azonban az új Commercial etetőanyag megjelenésével egy verhetetlen etetőanyag családot sikerült piacra dobnia a csapatnak! Kiemelkedően magas fehérje tartalmával és darabos mivoltával a nagypontyok igazi csemegéje! Elérhető a jól bevált és kedvelt ízekben, mint például a Krill, Green Betain, Vajsav, Scopex-Hal, Black Halibut, Natúr és 2 mm-es pellet változatban is!


Ha biztosra akarsz menni akkor Commercial!

Megbontása után rögtön érződik erőteljes hallisztes jellege és azonnal látszik a nagyméretű pelletszemek jelenléte, mely arra utal, hogy az egész kaja pellet őrleményből készült! Megvizezve, a fent említett aromásított tört bojlival keverve verhetetlennek bizonyult a tavaszi időszakban!


A Krill-es method spray szaga erőteljes és semmivel nem összetéveszthető, fogóssága megkérdőjelezhetetlen!

Természetesen fogósságát tovább fokozhatjuk némi attraktív adalékkal, mely esetében én ugyancsak a halas, büdös ízvilág felé hajlok és a visszajelzések alapján nem véletlenül! Tökéletesen párosítható a legkülönfélébb ízvariációjú csalogató anyagokkal!


A régi jól beváltakról se feledkezzünk meg...

Én mondjuk csalik terén inkább azt vallom, hogy a legfontosabb tulajdonságok egyike a szín! Egy zavaros vízben egy fehér vagy feltűnő sárga csali eredményesebb lesz mint egy sötét színű társa, azonban a tiszta vízben épp fordítva működhet jól a dolog! 


Számomra ideális párosítás volt a zavaros vízben!

Itt azonban meg is állnék egy percre! Nem mehetünk el szó nélkül a 2021-es év legnagyobb innovációja mellett, ami nem más mint a Pro Corn Wafter! Ez a csali nem csupán a method horgászok, de talán még inkább a pontyhorgászok kedvelt csemegéje lehet! Anyagát tekintve teljesen természetes, kukoricából készült, kukorica formájú, élénk színű csemege! Mérete alapján akár a nagytestű pontyok és amúrok megfogásának titkát is rejthetik! 16 mm-es kritikusan kiegyensúlyozott finomságról beszélünk ugyanis, mely a 8-as méretű Maruto horgokkal tökéletes egyensúlyban lebeg a vízfenéken! Szelektáláskor akár több szemet is felfűzhetünk belőle!


Elérhető édes és büdös ízekben egyaránt! Édeskukoricától a májasig! Sárgától a zöld színig!

A pontyok kíváncsiságát kihasználva biztos vagyok benne, hogy sok szép halat fog adni az idei évben! Mi sem támasztja ezt jobban alá mint az idei első horgászatok eredményei!


Leveleki tükörponty, szájában a Mangós Pro Corn Wafterrel!


Pródi tükörponty, mely nem tudott ellenállni a narancssárga kukorica szemnek (még a Commercial sem oldódott ki a kosárból)!

Természetesen a pontyok kíváncsiságát kiszolgálva sikeresek lehetünk egy-egy újdonságnak számító formával, mérettel színnel vagy ízvilággal is. A legkülönfélébb helyzetekre nyújthat megoldást a Benzár Mix Pop Up Coctail, melyben számtalan színű, méretű és formájú pop up kapott helyet, így kedvünkre válogathatunk és találhatjuk meg az aktuális helyzetre a legjobb megoldást.


Változatos színben, formában és méretben várja az érkező halakat!

Visszatérve írásom bevezetőjéhez, a célom, hogy alternatívát mutassak az olvasóknak, nem pedig megváltoztatni az ő elképzeléseiket, illetve szokásaikat! Remélem sikerült olyan termékeket bemutatnom, melyek felkeltették érdeklődésüket és a Peca Plázában keresgélve megtalálják közöttük a legszimpatikusabb ízeket, színeket és különböző kombinációkat, melyet sikeresen alkalmazhatnak majd a vízparton az esztendő folyamán! Számomra a fent említett kombináció alig fél nap alatt 3 csodaszép pontyot eredményezett a lehűlt vízből, így biztosra veszem a hőmérséklet emelkedésével az eredményesség is fokozódni fog!


Ezzel a csodaszép majd 8 kg-os Pródi tükörponttyal búcsúzom Önöktől!

Forrás: Kubuk Dániel

BENZAR MIX ATTRACTOR AROMAKONCENTRATUM 250ML
950 Ft
Részletek
BENZÁR MIX COMMERCIAL ETETŐANYAG ÉS PELLET 800G
1 450 Ft
Részletek
BENZÁR MIX METHOD SPRAY 50ML
990 Ft-tól
Részletek
BENZÁR MIX PRO CORN WAFTERS 14MM
1 750 Ft
Részletek