Pickeres kárászozás
Megjelent: 2011. május 23. | Forrás: EnergoTeam

Az ember akkor jön rá, hogy a mai heavy feederek mennyire erősek és robosztusak, amikor egy finom kis picker pálcával horgászik nagyon hasonló szituációkban. A kistestvér könnyedsége, gyorsasága és az élvezetes fárasztások arra sarkalják a horgászt, hogy ha csak lehet, ne feedert, hanem pickert használjon.


A vadonatúj orsót a vízen csomagoltuk ki


Persze minden attól függ, hogy milyen az adott víz, és mi az alapvető cél, s hogyan tudjuk a legeredményesebben meghorgászni. A heavy feederek verhetetlenek, amikor viszonylag nagy mennyiségű etetőanyagot kell pontosan, nagy távolságba bejuttatni. A kosarakat bőven 100 gramm fölé tömhetjük elemózsiával, és a szomszédunknál 30 méterrel beljebb horgászhatunk.  Ha viszont nincs szükség arra, hogy túlméretezett etetőkosarat használjunk, esetleg olyanok az adottságok, hogy az etetést tisztán csúzlival meg lehet oldani, ott már a pickerekkel való horgászat sokkal nagyobb élményben részesíthet bennünket. Vannak, akik szerint a picker kishalas bot, míg a feeder a nagyhalas. Van ebben igazság, de amikor a pickerrel jó pontyba ütünk, akkor is van esélyünk a halat megfogni, és az élmény vitathatatlanul nagyobb. Ahogy a kapitális hal esélyei is a szabadulásra. De pont ettől szép a horgászat!


Fém pótdob jár hozzá (amire Carp Expert 0,18-as zsinór került)


Mi most nem óriások nyomába szegődtünk, hanem egy tavaszi kárászozásra indultunk. Ebben az esetben a halak igen sekély vízben mutatták magukat, és folyamatosan mozgásban voltak. Megpróbálhattuk volna akár match-el is meghorgászni őket, de időnként kikerültek egy ésszerű úszós felszerelés hatóköréből. Ráadásul állandó etetésre sem gondolhattunk, a csapat folyamatosan mozgott, ilyenkor az vezet eredményre, ha dobásonként kis mennyiségű, de intenzív etetőanyagot juttatunk be, ami a környékről odavonzza a halat, de nem marad sok „kihasználatlan" kaja az előző dobás helyén, ha ténylegesen követjük a csapatot. Erre való egy gerinces picker bot, kis kosárral.


A lényeg olvasható, 0,30/110m, 5 csapágy

Szép a zsinórprofil


A horgászat kiváló lehetőséget biztosított arra is, hogy a jól ismert, és megszeretett Banax Iris orsó hátsófékes, „RD" jelzésű változatát is kipróbáljuk. Egy 2000-es méretű modellt választottunk, mely súlyban, zsinórkapacitásban pontosan megfelelt a 10 lábas E.T. Picker Blade bothoz. A cél a viszonylag távoli dobás, de azért akartunk némi erőt tartalékba, így a 0,18-as Carp Expert zsinór mellett döntöttünk, ami még elég vékony egy tavaszi horgászatra, de már van benne tartalék egy jobb hal esetére is. Az orsóhoz természetesen fém pótdob jár, mely méretében azonos az eredeti dobbal. A dob szoknyára duplán anodizált lukakkal díszített, melynek a súlycsökkentésben is szerepe van. Az orsó háza könnyű grafit konstrukció, melyen belül 5 csapágy felel a sima futásért. Az orsó áttétele 5,2:1-hez, ami egy hajtókat fordulatra nagyjából 60 cm zsinór visszahúzását teszi lehetővé. A hátsó helyzetben található fék kellemesen cicereg, és jól adagolható. A mai trendeknek megfelelően a felkapókar vastag, erőteljes, és a zsinórvezető görgő is sokkal nagyobb méretű, mint az pár évvel ezelőtt volt divat. A hajtókar megfelelően nagy, alumínium, a fogantyúgumi és kényelmes tapintású. Az orsó önsúlya 270 gramm saját mérésünk szerint.


A horog és a kisméretű etetőkosár


A 2000-es méret egyébként 20-as orsót sejtet, ami azt jelentené, hogy 0,20mm-es zsinórból megy rá 100 méter - de ez nem így van! A dob kapacitása 30-asnál is nagyobb (110 m / 0,30mm). Ez minket is átvert egy kicsit, a 150 méter 0,18-as feltekerése után derült ki, hogy rakhattunk volna alá egy kicsivel több alátétzsinórt. De még az elfogadható tartományban állt a feltöltés. A Banax orsóknál megszokott módon a zsinórprofil kifogástalan, s nagyban hozzájárul a hosszú dobásokhoz.


Ezúttal gilisztával
és csontival horgásztunk

Itt a lényeg: a hátsófék,
 mely nagyon jól szabályozható


A végszereléket szintén a célnak megfelelően, a lehető legegyszerűbben alakítottuk ki. A „Zabos Géza-féle" nagy fület kötöttük, amit elvágva, a kisebb ágra került a mindössze 15 grammos csepp alakú kosár, a hosszabb ágra pedig egy 6-os méretű, 9624-es Maruto horog. Egy piros színű, Carp Expert 1 kg-os etetőanyagot vegyítettünk szintén kiváló minőségű Tímár etetővel. A tavaszra, és a kárászok étvágyára tekintettel, élő csalival készültünk, trágyagiliszta és csonti volt műsoron.


Viszonylag kevés etetőanyaggal horgásztunk


A horgászat apropóját az adta egyébként, hogy a gyorsan melegedő, sekély vizeken jó pár szép kárászt láttunk ugrani előző nap. (Még előző este meg is történt a zsinórtekercselés és a felszerelés összeállítása.) Ezeket akartuk finom fenekező készséggel, kevés etetővel követni. Ebben nagy segítségre volt egy csónak, amivel a látott halak nyomába eredhettünk.


A legjobban a csonticsokor kellett nekik

Varázslatos hajnal a víz felett


Feledhetetlen hajnalra virradtunk, a ködös napfelkelte ritkán látható szórt fényekkel vette körül a rezzenéstelen felszínű holtági részt. Rezzenéstelennek szerencsére csak a széltől mentes hajnal miatt volt mondható, mert ahogy reméltük, itt is, ott is halmozgások törték meg a felszínt.


Az első nagyobb kárász


Az első kárász is hamar horogra került, egy tekintélyes csonti-csokron vesztett rajta. Ilyenkor a halak nem feltétlen jönnek nagy sűrűségben, de jó esély van nagyobb egyedsúlyú példányokra. Ennek érdekében nem is gombócolunk be, mert az törvényszerűen összerántaná az apróbb halakat is - és ez most nem volt célunk. Éppcsak annyi etetőt tettünk a kosárba, hogy a közvetlen közelben ólálkodó kárászok figyelmét felkeltse. Ezen a területen ilyenkor nem ritka a ponty és a szép compó fogása sem. Teljesen nyílt vízen horgászunk, de vízinövény, se más akadó nincs a közelben. Kissé távolabb megtalálható a tavalyi csupasz gyékény maradványa, de ott most 30-40 cm-es a víz, ott is van hal, csak nagyon nehezen horgászható meg. A gyorsan melegedő, 70-80 cm-es szakaszon ugrott a hal, azt céloztuk mi is.


Hajnali portré

Egy nagyobb törpeharcsa is elesett
 - finom csemege a konyhán


Pár óra alatt sikerült néhány kiló közeli kárászt fogni, és több kisebbet. Egy darabosabb törpeharcsa is horogra került. Ezúttal a négy nagyobb kárászt és a törpeharcsát el is vittük konyhára. Egy kis tavaszi sült hal remekül alapozza meg a hétvégi hangulatot.


Ennyi halat vittünk el végül


Az orsó a bottal harmonikus párost alkotott, a működése kifogástalan volt, ha nem is lett igazán erőltetve tudásának határai közelében. Legközelebb könnyű pergetésben is kipróbáljuk, ott kétségtelenül jobban igénybe lesz véve, természetesen erről is beszámolunk majd olvasóinknak.

MARUTO 9624-BN HOROG
750 Ft-tól
270 Ft-tól
Részletek