Pergetés: a Balaton titka
Megjelent: 2021. november 13. | Forrás: Ország Bálint

A hűvös, szürke idő beköszöntével egyre szívesebben nézegetem a meleg szobában ülve a nyári horgászatokon készült fotókat. Az év vége közeledtével jó felidézni a sikeres szezont, viszont akadtak olyan alkalmak is, amikor nem úgy alakult a halfogás, ahogy előzetesen reméltem. Ezekről a kudarcokról nem szívesen beszél az ember, pedig rengeteget lehet ekkor tanulni, így folyamatosan tudjuk fejleszteni a tudásunkat. Számomra az egyik ilyen "sötét folt" a Balatonon eltöltött rapid Ultra Light pecák voltak...

A nyaralást horgászati szempontból hosszú előkészületek előzték meg. Sok információt gyűjtöttem az adott helyekről és fogható halakról, így felkészülten vágtam neki a Magyar Tenger meghódításának. Elsősorban a mólók, kikötők környékén tanyázó sügerek, süllők, kövesek és a közelben rabló balinok megfogását tűztem ki célul. Továbbá a part menti nádasok is izgalmas helynek tűntek csuka, illetve békéshal fogás szempontjából.

Elsősorban a kikötők környékén kerestem a halakat...


...de a nádasok is izgalmas helynek tűntek.


Vitrolatenger amerre a szem ellát.


Gyönyörködés a tájban.

Az első "pofont" itt kaptam, ugyanis a túristaszezon közepén szinte egymás nyakán ültek a horgászok, gyakorlatilag bedobni is nehéz volt (még pergetve is), nem hogy halat fogni. Emellett a gyakran feltámadó viharos szél, a rendkívüli hajóforgalom és a vadkacsák tömtelege sem könnyítette meg a próbálkozásokat.

Teltház a ruganyon.


Nem csak mi érkeztünk ide halfogási céllal.

A háborgó kékség.


Vadkacsa is volt bőven.

Egyből láttam, hogy ez nem lesz sétagalopp, úgyhogy a legapróbb csalikat és a legfinomabb felszerelésemet vettem elő. Az L&K PERCH BLADE UL (ahogy a nevében is benne van) a sügér és más kistestű ragadozó horgászatára lett kifejlesztve. Tűspicce nagy segítséget nyújt a kis súlyú műcsalik vezetésében, pöcögtetésében, karbon blankja és különleges, fedetlen nyél része pedig áramütésszerűen közvetíti a kapást a tenyérbe.

A PERCH BLADE (ahogy a nevében is benne van) a sügér horgászatára lett kifejlesztve...


... de emellett más kis testű ragadozó...


... illetve akár békéshalak pergetéséhez is tökéletes.

A botot jól kiegészítette az 1500-as méretű ARNO HELLFLAME orsó, melynek sekély fém dobjára az UL pergető zsinórok legvékonyabbikát, a 0,03 mm-es WFT MICRO BRAID-ból csévéltem fel egy tekercsnyit. A zöld zsinór nagyon rikított a kristálytiszta vízben, így mondhatni kötelező volt a WIZARD fluorocarbon zsinór használata előkeként.

A HELLFLAME orsó és a bot kellemes párost alkotott.

A kristálytiszta vízben kötelező volt a fluorocarbon előke használata.

Az Ultra Light felszereléssel természetesen könnyű csalik kerültek prezentálásra. Elsősorban a plasztik twistereket erőltettem, azok közül a természetes színűeket, amelyeket L&K MICRO JIG horgokon kínáltam fel. Sok balinos csali is volt a dobozomban (például SALMO THRILL, WIZARD MINI SLICE, KAMASAKI ECO PILKER illetve WIZARD BLD SPIN BREAM), de sajnos az őnök közül egyet sem tudtam horogra keríteni.

Az apró plasztikok a nagy nyomás ellenére itt is eredményesek voltak.


Kis csalihoz kis horog illik.

Sok balinos csali is volt a dobozomban de sajnos az őnök közül egyet sem tudtam horogra keríteni.

A nádas szélén lapított ez a szép vörösszárnyú.

Tenyérben pihenő sügér.


Feszült figyelem.

Sajnos ezek a rövid, nyaralós pecák nem úgy sikerültek, mint ahogy elterveztem, de tanultam az esetből és remélem jövőre ismét lesz lehetőségem közelebb kerülni a Balaton titkához.

Írta: Ország Bálint

Fotózta: Ország Bálint

Országné Sári Andrea

Ország János

Ország Balázs

KAMASAKI ECO PILKER
690 Ft
Részletek
L&K MICRO JIG FEJ 2316
890 Ft
Részletek
MANNS TWISTER
950 Ft
Részletek
SALMO THRILL
3 490 Ft-tól
1 775 Ft-tól
Részletek
WFT MICRO BRAID UV ZÖLD FONOTT ZSINÓR 150M
12 500 Ft-tól
8 990 Ft-tól
Részletek
WIZARD FLUOROCARBON TRANSZPARENS ZSINÓR 20M
1 990 Ft
Részletek
WIZARD MINI SLICE TÁMOLYGÓ
550 Ft
Részletek