Pergetés: Sneci Felhőből a sárkány verembe
Megjelent: 2022. július 27. | Forrás: Szebenyi Péter

A snecik avagy szélhajtó küszök ívásakor lezajló ragadozói aktivitás élményeiről már nagyon sokat hallottam,olvastam. Többször láttam én is  küszöket a part szélében csobogni, fröcskölni, már-már ki-ki ugrani a partra. Viszont abból, amikor a ragadozók mindent bevetve üldözik őket, abból valahogy rendre kimaradtam.

Ez a partoldal sötétedés után közel sem ilyen nyugodt.

Június 1-jét írta a naptár, amikor újabb fényváltós pergetésre indultam.

Combcsizma fel és irány a part.

Gyenge délnyugati szél fodrozta az óriási vízfelületet. Szembe szélbe helyezkedtem el, hisz a felszíni táplálék ebbe az oldalba sodródik és itt ekkor nagyobb sneci rajok gyűlnek össze.

Wizard Carbon Solid Spin pálcám már lassan akkor is nálam van ha nem horgászni megyek.

Az új Wizard Edge orsó 5000-es mérete pedig minden elvárásomat felülmúlta.

Nem csak a Wizard márkán belül képviseli a csúcskategóriát, hanem minden túlzás nélkül mondhatom, hogy a profi, sokkal magasabb árkategóriával rendelkező tekerőkkel is bármikor szembe merem állítani.

Mint már több írásomban olvashattátok, ha JIG akkor eddig szinte csak és kizárólag a Wizard Master JIG fejeket használtam. Stabil erős szerkezet, nagyívű horog kiképzés jellemzi. Számomra kiváló. Ami pedig jól működik, azt nehezen engedem el.

Ez ellen viszont volt egy erős érv! Teszthorgász lennék vagy mi a szösz, úgyhogy ideje más JIG fejeket is kipróbálni.

A napokban vásároltam 4 különböző méretű horoggal és ólmozással ellátott L&K Legend JIG-et.

Elő is kotortam a táskámból a már fogyóban lévő L&K Warrior Shad utolsó darabjait és elkezdtem méregetni melyikhez melyik fog illeni.

A 7,5 cm-es zöld szín kapta...

...az 1/0-ás horgos, 5 grammos fejjel felszerelt JIG-et.

A 7,5 cm-es sárga társa pedig a...

...3/0-ás horgos, 10 grammos fejjel szerelt JIG-et.

Ezzel a két csalival a zsebemben terveztem megkopogtatni a partszéli töréseket fényváltáskor.

Figyelve a táplálékhal rajokat igyekeztem minél közelebb cserkelni hozzájuk, hogy a naplemente utáni időszakban minél kevesebb mozgással dobótávra kerülhessek.

Lapos, 4-5 méteren keresztül bokától combközépig mélyülő, 10-12 méteren elterülő placcot szemeltem ki magamnak, ami után egy markáns törés vezetett le a mélybe.

Ezen a pár négyzetméteren leírhatatlan mennyiségű szélhajtó küsz készült az ívásra. Pezsgett a víz. Konkrétan egy-két példány beugrott a a combcsizmám szárán, ami előhozta a fiatal kori rongyláb mozdulatokat belőlem. Természetesen ezzel csak annyit értem el, hogy sikerült lecsúszniuk a bokámig, úgyhogy lopakodhattam ki, kimenekíteni őket a csizma mélyéről.

21 óra után lassan, de megérkezett a fényváltás és a fogyó fények ellenére megláttam a lábamnál elúszó hosszúkás halat. Elég tempósan érkezett és távozott, így balinnak gondoltam. Egy perc sem telt el talán, amikor újabb négy-öt hasonló méretű kopoltyús vett körbe és kihasználva a snecik riadalmát oltári vadászatba kezdtek. Viszont ekkor már rájöttem nem balinok a tettesek, hanem 40-50 centi körüli süllők. Összehangolt támadásokkal bombázták a több ezer küszt, folyamatosan a parthoz szorítva őket. Én pedig ennek a kellős közepén álltam. Talán két percet gyönyörködhettem ebben a nem mindennapi jelentben, amikor a kezemben lévő pálcát használatba vettem. Dobásnak sem mondható módon oldalra libbentettem a sárga warrior shad-et,amire szinte azonnal erős koppanással jelentkezett az első 40 centis forma süllő. Kilopakodtam fotóztam, vissza engedtem.

Nem variált sokat. A 7,5 centis plasztik egészében eltűnt a nagyra nyitott süllő szájban.

Az előttem lezajló események ellenére igyekeztem lámpafény nélkül közlekedni és csak fent a bokrok mögött fotózni. Második dobás, újabb ütés. Nem hiszem el!

Kőkemény szájpadlásos akadás. A warrior shad becsapta, a legend JIG megfogta. Fotó és Ő is mehetett vissza.

Eközben míg ennek a két halnak a fotózásával, partra vitelével töltöttem az időt, mögöttem úgy pezsgett a víz mintha egy jakuzziból léptem volna ki. Igyekeztem is vissza nehogy már nélkülem folytatódjon a party. A következő halam dobás nélkül a botspicc alá leejtett plasztikra érkezett. Ez már darabosabb 50 centis példány volt. Ki is fektettem a matracra egy fotó erejéig. Viszont vissza fordított a víz felé a  kíváncsiság és bepottyantottam a plasztikot arra a helyre, ahol egy perccel azelőtt még én álldogáltam . Azonnal újabb elemi erejű ütés érkezett. Újabb 50 centis sárkányt fektehtettem a testvére mellé.

Ekkor éreztem le kell lassítani és ki kell élveznem a pillanatot, hisz ez az, amit nem minden nap élhet át egy pergető horgász.

Ketten már igen jól mutatnak.

Amilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan mentek is. 20-30 percig tarthatott mindössze míg a süllők megvacsoráztak. Ez idő alatt 4 sárkány ütötte le a jól összeállított L&K plasztik szettet. 

Este végiggondolva, elég sok időt elvesztegettem a fotózással és a vízből ki-be lopakodással, így elhatároztam a következő alkalmat végig a vízben állva töltöm.

Természetesen ez a bizonyos következő alkalom nem is váratott sokat magára, így másnap is a parton talált a napnyugta. A szél és egyéb időjárási viszonyok hasonlóak voltak, így ugyanazt a partszakaszt választottam. Ekkor is megfigyeléssel kezdtem, aminek eredményeként azt vettem észre a tegnapi helytől 30 méterre egy másik hasonló lapos sóder púpon gyűltek össze a küszök. Kicsivel korábban érkeztem így volt időm megdobálni a púp környékét is. Még világos lévén a sötét zöld warrior shad-et kötöttem a kapocsra.

A púp széleket körbe dobálva már világosban is szépen ütötték a plasztikot a csíkos tüskés ragadozók két gyönyörű mintázatú csapó személyében.

Magas hátú, izmos vérvonal. Egészséges kolónia.

Remegő lábakkal vártam a naplementét, bízva az elméletemben és a megfigyelésemben. A fények eltűnésével ismét megláttam az árnyakat a lábam előtt. Jó helyen vagyok! Felkészültebben érkeztem. Csalik, kapcsok, fogó a zsebben. Nem terveztem kimenni a partra. Tegnap a már jól bevált sárga színű warrior shad került fel újra 10 grammos fejjel, 3/0-ás horoggal.

Mit ne mondjak, az ezt követő 20 perc szinte leírhatatlan volt. Rablás rablást ért. Többször a combcsizmám szárán éreztem a lábamhoz érő süllőket. Mivel most nem hagytam el a helyem, így ezt a zabálási rohamot maximálisan ki is használtam, ami eredményeként nyolc vagy talán kilenc kapásom és egyben süllőm volt. Mind szájpadlásos akadással a kezeim között landolt. Egyetlen egy halvesztésem sem volt, ami azért egy elég jó pont a Legend JIG-nek.

Az átlag méret… 

…40-45 centi között volt.

Egy a többitől darabosabb 57 centis példány.

A következő napokban is rendületlenül fogom keresni a küszöket és egyben a süllőket. Megpróbálom a támadási zóna közepét elengedve a külső ívet célba venni nagyobb csalival, egy-egy esetlegesen szebb példány reményében.

Fotókat készítette: Molnár Zoltán és Szebenyi Péter

Szöveg:  Szebenyi Péter

L&K LEGEND JIG
1 390 Ft-tól
Részletek
WIZARD CARBON SOLID SPIN BOT
19 490 Ft-tól
10 935 Ft-tól
Részletek
WIZARD EDGE ORSÓ
24 990 Ft-tól
Részletek
WIZARD MASTER TWISTERFEJ
490 Ft-tól
390 Ft-tól
Részletek