Nyárvégi Topwater
Megjelent: 2021. szeptember 11. | Forrás: Őze Dániel

Sokaknál háttérbe szorulnak, szélsőségesebb esetben sose kerülnek elő a felszíni topwater műcsalik, pedig a pergetési módszerek között nyáron, illetve az őszi időszak kezdetén az egyik legélvezetesebb és leglátványosabb módszerek egyike a vízfelszíni pergetés, főleg ha olyan szerencsénk vagy szituációnk van, hogy letisztult vízben horgászhatunk. Ekkor igazán látványos és emlékezetes kapások részese lehet bárki.

Mégis mire számíthatunk ilyen horgászatok alkalmával, vagy milyen halfajokra érdemes gondolni? Természetesen a horgászvíz válogatja, de a kisebb folyókon balinokra kell leginkább számítani.

A felszerelésről pár szóban. A Poppereket és egyéb műcsalikat itt a felszínen kisebb csuklómozdulatokkal kell életre kelteni, így nem érdemes lágy botot választani. Nálam ehhez a feladathoz a Spin Blade Light változata szokott előkerülni egy 2-3000-es orsóval, azon egy 8-as fonottal.

A fonott használata mellett mindenképp szükséges egy Fluorocarbon rész felkötése a csalik elé, mivel a tiszta vízben a teljes fonott akár zavaró is lehet a csali előtt. 

Jöjjenek a műcsalik! Jó választás természetesen a Salmo Pop is, de a nemrég megjelent Rattlin' Pop csörgős változata is hozza az elvártakat, a hátsó horog műlegyes kiegészítésére pedig rendkívül jól reagálnak a balinok. Longcast rendszerének köszönhetően kitűnően dobható, plusz belső extra ingerlést keltő csörgőkkel is el van látva ez a típus.

A speciális, homorú elülső kiképzésnek a szerepe a bevontatás rántásai alkalmával hallható jellegzetes kis hang kialakításában van.

A Popperek mellett, érdemes kísérletezni természetesen egyéb műcsalikkal, akár WTD változatokkal is, mint például a Lurefans Lamdou. A Lamdou L60 széria egy igazán különleges profillal rendelkező műcsali. Besorolása a jerk és a walk the dog csalik között helyezhető el. Kialakítása külsőleg egy egyenletes 6 cm-es testet takar, ami kisebb keszegeket, sneciket jellemez.

Természetesen a WTD-k és a popperek is rendkívüli színválasztékban elérhetőek, melyek közül minden vízre megtalálhatóak a favoritok.

Egy mohó balin WTD-re!

Végig követve a felszíni és WTD csalikat, kis rángatásokkal vezetve, teljesen életre keltve, mint egy sérült kishalat utánozva, igazán figyelemfelkeltőek a biztos pergető kezekben.

Mindenkit bíztatok a topwateres módszerek kipróbálására és használatára, mivel adott szituációkban szinte verhetetlenek és rendkívüli élmény ilyen helyzetekben akár 1-2 balin fotóvégre kerítése.

Forrás: Őze Dániel

L&K FINE BRAID 8 SÖTÉTZÖLD FONOTT ZSINÓR 150M
6 990 Ft
Részletek
L&K FLUOROCARBON BEVONATOS RAGADOZÓS ELŐKEZSINÓR 10M
1 190 Ft-tól
Részletek
SALMO RATTLIN’ POP
5 190 Ft
Részletek
WFT AJIMA 7+1 PERGETŐ ORSÓ
69 990 Ft-tól
54 990 Ft-tól
Részletek