Nyári plasztikos peca
Megjelent: 2019. szeptember 07. | Forrás: Lukácsi Béla

A pergetést elsősorban az ősz módszereként szoktuk emlegetni, talán még jobban igaz ez a plasztikcsalis pergetésre. Természetesen kiválóak a lehetőségek az őszi kora téli időszakban, de nem szabad megfeledkezni a legmelegebb hónapokról sem, mert akkor is aktívak a ragadozók, és egy jó helyzetfelismeréssel, élmény pecában lehet részünk a legnagyobb rekkenő hőségben is.



A csuka még kevésbé meglepő a nyári időszakban.

A nyári időszakban sokszor van ott a lehetőség szinte lábunk előtt. Ezek természetesen olyan szituációk, amelyeket odafigyeléssel könnyen észrevehetünk, és egy jól megválasztott felszereléssel, illetve csalival könnyen megoldhatunk.

Az apróhalak nagyobb csapatokba van gyűlve, ez lehet akár egy sneci ívás, vagy táplálék bőség egy adott területen, de lehet olyan is mikor egy vízmozgás miatt nagyobb csapatokban van jelen egy területen egy bizonyos táplálékhal. Ezekre a nagyobb csapatokra természetesen reagálnak a ragadozók is és megtizedelik az ilyen módon összegyűlt állományt.

Mindegyik helyzetben elsősorban a táplálék halak alatt vagy alól végzik el nagyrészt a támadást a ragadozók, főleg igaz ez a nappali órákra, éppen ezért érdemes nappal plasztik csalival meghorgászni ezeket a helyeteket.

Alapvetően természetesen a táplálékhalakhoz kell igazítsuk a plasztik méretét. Jók a természetes színek, de az élénk színek, mint a legtöbbször itt is nagyon fogósak tudnak lenni. Az L&k márka kínálatában található plasztikok erre is kiváló alternatívát kínálnak. Az egyik ilyen a Warrior Shad elnevezési plasztik amely ahogy a neve is utal rá egy kicsit ducibb kishalat utánzó kiválóan mozgó csali. Ez kettő méretben elérhető melyek közül leginkább a kisebb 55 milliméteres változatot szoktam használni, de nyáron nagyon sokszor eredményesek a nagyobb jobban verető csalik is.

Az L&K plasztikok kínálatában széles forma és színválasztékot találunk.

Talán az egyik általam is legkedveltebb nyári plasztikcsali aWarrior Shad.

A legjobban veret ebből a szempontból a Power Kick amelyet érdemes megpróbálni a sűrű keszegrajok alatt. De ezzel csak óvatosan, inkább az apróbb halakat utánzó apróságokkal kezdjünk elsőnek, és utána emeljük a méretet és próbáljuk a nagyobb erősebben verető csalikat.

A flitterek a plasztikcsalik anyagában kedvező hatással vannak annak eredményességére, nem véletlen, hogy az L&K plasztikok ezt az extrát is birtokolják, ez mellet extraként ízesítettek is.

Említettem már a színeket is, itt is a természeteshez közelebbi színekkel kezdjünk, de nem kell megtévesztésig hasonlítani a táplálék halakra elég, ha árnyalatában közelítünk az eredetihez.

Egy "flitteres" süllő.

A megfelelő csali természetesen kevés, a plasztikcsalit egy erre megfelelő horogra is fel kell rakni, a nagyobb csalik esetében erre nagyon sok alternatíva van, az apróbb plasztikok már nehezebb esetek ebből a szempontból, éppen ezért érdemes a plaszikhoz is illő L&K Micro jigeket választani, itt egészen a 12-es horogtól az 1/0 méretig találunk választékot 1- 5 grammig.

Apró horgok apró csalikhoz.

A felszerelésre most nem térnék ki külön azonban a zsinórra szentelnék még néhány sort, hiszen rendkívül fontos, a pergetésnél, egy megfelelő zsinór.

Fonott és fluorocarbon.

A fonott zsinór esetében egy ilyen horgászatra mindenképpen ajánlott a fonott zsinór használata. A probléma, ott lehet ha csukaveszélyes a pálya, vagy éppen nagyon tiszta a víz, de az is megeshet, hogy kövek között vagy annak környékén kell horgásszunk, mint például egy zúgó alatti részen amely köztudott vonzza a ragadozókat, de ott a kövek, és esetleg a rajta található kagylók, könnyedén elvághatják a fonott zsinórunkat.

Erre jó megoldás lehet ha fluorocarbon előkét használunk, ezt lehet kész előre gyártott méretekben is kapni, de ha mi szeretnénk ennek hosszát megadni, akkor érdemes a tekercses változatot választani. Ezt a főzsinórral összekötve már védettséget élvezhetünk a hasonló veszélyek ellen.

Természetesen egy vastag fluorocarbon előke összekötése már meglehetősen macerás, de egy jól megválasztott kötés itt is segítség lehet, a mostanában nálunk is egyre elterjedtebb FG knot elnevezésű kötés erre jó alternatíva lehet. Ezt elsőre nehéznek tűnhet megkötni azonban némi gyakorlás után már rutinszerűen megy a megkötése, és ami nem elhanyagolható, szinte 100% megbízható, az erejét a megkötés minősége tudja leginkább befolyásolni.

Vékony de rendkívül erős kötés.

A jól megérdemelt jutalom egy szebbecske kősüllő.

Ennek a megkötésének leírása helyett itt egy videó arról, hogyan tudjuk egyszerűen megkötni ezt a nem hétköznapi kötést:


L&K FINE BRAID 8 SÖTÉTZÖLD FONOTT ZSINÓR 150M
6 990 Ft
Részletek
L&K FLOATING LONG FLY
1 690 Ft
Részletek
L&K FLOATING SHAD
990 Ft
Részletek
L&K FLUOROCARBON BEVONATOS RAGADOZÓS ELŐKEZSINÓR 10M
1 190 Ft-tól
Részletek
L&K KICK
990 Ft
Részletek
L&K POWER KICK
990 Ft
Részletek
L&K SZERELT FLUOROCARBON ELŐKE 2DB/CSOMAG
890 Ft
Részletek