Nagy dévérek és nagy pontyok az erdő szélén
Megjelent: 2020. június 20. | Forrás: Frankó Zoltán

Kora tavasszal kezdtem készülni a Method OB selejtezőjére. Ahogy a frissített versenyszabályzat megjelent, benne a fonott zsinór száműzésével, azonnal váltottam monofil dobóelőkére és elkezdtem a monofil előkékkel való kísérletezést. Azt is hamar eldöntöttem, hogy Látóképen fogok selejtezni. A keszeges, kárászos, pontyos method közel áll hozzám. Olyan vízterületeket kerestem a környéken, melyek erre alkalmasak. A helyi horgászboltban futottam össze egy régi versenyző ismerőssel, aki mesélte, milyen szép dévéreket és pontyokat fogott egy kis magán tavon, amely kevésbé ismert a nagyközönség előtt. Halat nemigen lehet elvinni belőle, a keszeget se, ez pedig így vidéken nem teszi népszerűvé a tavat. Arra is felhívta a figyelmemet, hogy nincs túltelepítve a tó, szépek a halak, de türelmesen meg kell dolgozni értük.

Nekem pont beleillett a terveimbe egy ilyen peca. Hétköznap délelőtti időpontot választottam az ismerkedésre. Mivel semmilyen más információm nem volt kétféle etetőanyag keverékkel és a komplett Benzár Mix pellet családból válogatva készültem fel a horgászatra. Kivételesen két botos pecában gondolkodtam, egy Competition Feederrel rövidebb távot pontosan, ütemesen etetve terveztem horgászni, egy Allround Federrel pedig kereső horgászatot akartam végezni.

A két bot beélesítve.

Egy rövid keresgélést követően érkeztem meg a tópartra, egy kisebb erdőn keresztül lehet oda jutni, melynek partján áll a tulajdonos háza is. Némi beszélgetést követően helyet foglaltam és elkezdtem a készülődést.

Az erre a napra szánt etetőanyagok és pelletek.

A kétféle etetőanyag elkészítésével kezdtem. Az első keverék, melyet a rövid gyors pecához szántam Pro Corn és Carp Fine Black 2:1 arányú keveréke volt. A Carp Fine kissé megbolondítja kellemes ízével a keveréket és picit sötétebbé is teszi azt. A másik keveréknek Green Beatin és Black Halibut Seria Method etetők 1:1 arányú keverékét választottam, melyet kiegészített a külön elkészített Green Betain és Csoki-Narancs Method Pelletek keveréke. Ez a halas összeállítás már sok jó pontyot adott ismeretlen vizeken is. Ezt az összeállítást kereső horgászatra szántam. Mindkét botra 12-es horog került 16-os monofil zsinórra kötve. Várható volt, hogy a selejtezőn se lehet durvábban horgászni, ezt kellet gyakorolni.

A bekevert etetők, pelletek.

Csalik és aromák.

A horgászat megkezdése után az első 40 percben nem történt semmi, váltogattam a pelleteket, de nem volt kapás. Ekkor, negyven perc után volt az első beleúszás a rövidre dobot pecán. Újra dobtam, majd nemsokára kapásom volt, azonnal csavarta a botot, erősen húzott a ponty, majd sajnos lemaradt. Ezt követően megérkeztek a dévérkeszegek és a kilós forma „lapátokkal” nagyon jó peca alakult ki.

Egy a szép dévérek közül.

Dorozsmás dévér portré monofil előkével.

A dévérek imádták a csoki-narancs aromát.

Közben a halas kajával bedobott bot mélyen hallgatott, így időnként újra dobtam. Éppen az egyik dévért helyeztem vissza, amikor megindult az allround feeder a vízfelé, utánakaptam, jelentős erőt éreztem a zsinór végén, lassan komótosan úszott a ponty, negyedóra után jött fel egy tíz feletti tőponty, de ahogy alá akartam tolni a merítőt a horog kipattant a szájából… Ekkor már úgy éreztem minden ellenem van, nagy pontyért jöttem és már kettő lemaradt. Láttam a horgot, amely éppen csak a hal szája szélében volt, mindössze egy pici bőrt fogott. Ekkor döntöttem el, hogy a monofil előkéből kicsit hosszabbat kötök. 10 cm-es előkét készítettem hát a fonottból nálam megszokott 7 és fél centis helyett. A horog maradt a Benzár Method Round Feeder.

Pellettel sapkázott kosár. Gyakran nagyon eredményes.

Visszatértem a dévérekhez, azonban hirtelen eltűntek, semmi, majd beleúszás, nem vágtam be, csend, megállt a levegő, látszott az apró rezdüléseken, jó halak vannak a horog körül. Aztán végre határozottan görbült a 3,90-es Competition spicce. 20 perc fárasztást után megláttam a gyönyörű pikkelyest, tíz felett. Óvatosan fárasztottam, majd nagyot fújtam, amikor belecsúszott a merítőbe. Ez már jól akadt, megérte váltani. Gyorsan matracra tettem, elláttam és a tulajdonossal közösen megállapítottuk, hogy 12kg körül lehet, mérlegeléssel sem szerettem volna törni a gyönyörű halat, így gyors fotózást követően még megcsodáltam elúszás közben. A pontyok nem távoztak és sikerült még egy 5 és 6 kg-os pontyot megfognom, majd be kellett fejezni a horgászatot.

Amikor előszőr megláttam.

Tíz felett a gyönyörű tőponty.

Ezen a napon a pontosan meghorgászott etetés adott sokkal több halat, a pelletek közül a fehér kókuszos Coated Wafters adta a pontyokat és jó néhány nagy dévért, de a dévéreknek tetszett a 6 mm-es csoki-narancs és mézes Method Smoke Wafter Dumbell is. Valószínűleg nem véletlen volt a kókuszos fehér pellet sikere, a kellemes édes aroma harmonizált az etetőanyaggal, színe pedig kellően feltűnő volt a 3 méteres mélységben, az erősen zavaros vízben. Sok hal van a tóban, de nincs túltelepítve, ezt jelezte az is, hogy kellett 40 perc az első halak megérkezéséig. Fontos volt, hogy váltottam az előke hosszában, ettől kezdve nem maradt le ponty. Be kell látni, hogy a monofil viszonylagos merevsége miatt jobb a picit hosszabb előke, így lágyabb, könnyebben fordul el, jobban akad. Végül a rövid, öt órás peca jól sikerült, Tizenkét szép dévér és négy ponty került partra egy rövid látogatás erejéig. A tulajdonossal beszélgetve megtudtam, hogy a dévérek között 2-4 kg-os példányok is előfordulnak, ugyanolyan kíméletes bánásmódot kapnak, mint a pontyok. Szép kárászok is vannak továbbá a tóban, őket se lehet elvinni, ahogy visszakerülnek a pontyok is, csak a 3kg alatti tükrösökből lehet vinni.

Egy hibátlan „ötös”.

Egy szép tükrös, amely szeles, hűvös, frontos napon vette fel a fehéret.

A nyerő csali.

Ezek után nem csoda, hogy még többször visszatértem a tóra, több szép pontyot sikerült megfogni. Az is egyértelmű tapasztalat volt, hogy a borongós, szeles, frontos időben mindig favorit csali volt a fehér Coated Wafters. Az etetőanyagok közül mindkettő jó volt, de mindig a következetes pontos, ütemes etetés adott több halat és nem a kereső peca. Ez kellett, hogy össze lehessen gyűjteni a pikkelyes népet.

Frankó Zoltán

Energofish Feeder Team

BENZAR COATED WAFTERS 8MM
1 190 Ft
Részletek
BENZAR METHOD ROUND FEEDER HOROG 8 DB/CSOMAG
790 Ft
Részletek
BENZAR MIX FINE CARP ETETŐANYAG 1KG
1 490 Ft
Részletek
BENZAR MIX SERIA METHOD PRO CORN ETETŐANYAG - 800G
1 490 Ft
Részletek
BENZAR MONO FEEDER HOOKLINK TRANSZPARENS ELŐKEZSINÓR 50M
1 150 Ft-tól
Részletek