Mini method lehűlt vizeken
Megjelent: 2022. november 21. | Forrás: Frankó Zoltán

A hideg vízi horgászatoknak megvan a maga szépsége, a nyáron zsúfolt tópartok elcsendesednek, a legkitartóbb horgászok maradnak csak. Nem véletlenül, ők már tudják tapasztalatból, eredményes időszak ez is, de megvannak a saját szabályai. Gyakran horgászom method módszerrel ebben az időszakban. Kellően lefinomítható, az etető és csalizó pelletek, különféle aromák minden helyzetet képesek megoldani. 

Olyan tavat, holtágat választok, amelyek közel van a munkahelyemhez, otthonomhoz, műút mellett fekszik, hiszen a nappalok rövidek, az időjárás sem mindig kedvező a földutakhoz. Igyekszem megfigyelni, hol szeretnek a pontyok, kárászok, nagyobb dévérek tartózkodni télen, az ilyen területeken kell próbálkozni.

Mini, „S” méretű method kosár, minden évszakban megvan a szerepe, de hidegben, kisebb tavak, holtágak, csatornák method horgászatához különösen hasznos. Rendkívül pontosan dobható, egy kevés etetőanyagot is bevisz, pont annyit, amennyi már figyelemfelkeltő, de nem telíti el a halat.

Method kosarak, „S”, „M” és „L” méretben. Jól látszik a különbség.

Édes aromák, koncentrátumok, spray  és gél formában. Ők is fontos szereplői a lehűlt vizek horgászatának! 

A horog, az előke, a csali legyen a lehető legkönnyebb, legfinomabb, hogy a hideg vízben lelassult életműködésű hal is képes legyen felszívni. Leginkább 12-14-es horgot, fine csalitüskét használok 0, 18-as előke monofil vagy ha engedi a horgászrend, 0,6-os fonottal.

Lényeges kérdés, milyen kapcsot használunk az előke rögzítésére. A monofil zsinór viszonylagos merevségét a legtöbb method horgászathoz ajánlott quick change kapocs felerősíti, nem képes könnyedén elfordulni az előke, ezért egy egyszerű kapcsot használok, amelyben könnyedén mozdul el.

Nem az etetőanyag mennyisége, hanem a minősége kerül előtérbe. Bátran használhatunk aromákat, a legnagyobb hidegekben akár aromával bekevert etetőanyagot, pelletet. Amennyiben ugyanarra a helyre tudunk rendszeresen ülni, ilyenkor is jótékony hatása van, ha pár kosárnyit hagyunk a halaknak a horgászat végén, vagy ha nincs is idő horgászni, akkor is néhány kosárral megetetjük a helyet 2-3 naponta.

 

Kevés aroma koncentrátum megadja a pellet keverék alapízét. Elsőként az aromát adom hozzá, pihentetem, majd a vizet több lépésben.

Bevált összeállítás.

Dupla töltés közepére kerül a gél.

A megtöltött kosarat a géllel azonos spray-vel befújom. A kevés etetőanyag sok aromával hideg vízben nem telíti el a pontyokat, bátran használhatjuk, figyelemfelkeltő hatását gyorsan megtapasztalhatjuk majd kapások formájában.

A kisméretű 6 mm-es pelletek a Benzár családból. Ezek beváltak a téli pecában.

A fehér Kókuszos Concourse Wafter a borongós, ködös időben szinte mindig nyerő. A sötétbarna etető pelletek között és az aromafelhőben egyaránt jól látszik, megfelelően kontrasztos.

Matracon a szép tőponty.

A 3,60-as Concourse Feeder igazi mindenes a 6500-as Benzár Method Feeder orsóval.

Jól felépített horgászattal télen is eredményesen pontyozhatunk.

 

Írta: Frankó Zoltán

BENZÁR CONCOURSE METHOD SPECIMEN BARBLESS HOROG 8DB/CSOMAG
1 100 Ft
Részletek
BENZAR METHOD ROUND FEEDER HOROG 8 DB/CSOMAG
790 Ft
Részletek
BENZAR MIX ATTRACTOR AROMAKONCENTRATUM 250ML
950 Ft
Részletek
BENZAR MIX CONCOURSE METHOD ETETŐANYAG ÉS PELLET 800G
2 590 Ft
Részletek
BENZAR MIX CONCOURSE SPRAY 50 ML
1 690 Ft
Részletek
BENZAR MONO FEEDER HOOKLINK TRANSZPARENS ELŐKEZSINÓR 50M
1 150 Ft-tól
Részletek
BENZAR RAPID METHOD MINI TÖLTŐSZERSZÁM
1 750 Ft
Részletek