Methoddal kapitális halakra
Megjelent: 2017. augusztus 31. | Forrás: Halmos Mihály

A pontycsalik sűrűjében egyre nehezebb eligazodnunk, sokunkban fogalmazódik meg a kérdés napi szinten, hogy a tucatnyi természetes alapú, vagy mesterséges horogcsalik közül melyek felelnek meg arra az esetre, ha egyértelműen a ponty szelektív horgászata a cél, és azon belül is a kapitális egyedek horogra csábítása.


A bojlis vonal adta lehetőségeket talán nem kell bemutatni, de mi a helyzet akkor és hogyan járunk el helyesen, ha feederrel szeretnénk teljesíteni a lelki szemeink előtt lebegő tízkilós álomhatárt. Mai cikkünkben azoknak a horgászoknak igyekszünk tanácsot adni, akik szívesen hoznák ki a method technika adta lehetőségekből a maximumot.

Tagadhatatlan, hogy több tényező kedvező alakulása kellett ahhoz, hogy legutóbbi methodos portyám a legemlékezetesebb legyen.

Régóta hittem a methodon alkalmazott nem mindennapi méretű és fajtájú csalijaimban és persze abban is biztos vagyok, hogy más fontos körülmény együttes pozitív kölcsönhatása is kellett ahhoz, hogy előző methodos horgászatom során fogott 5 halam összsúlya meghaladja a 40 kilogrammot.
A felszerelés helyes megválasztása nélkülözhetetlen a nagy távolságok eléréséhez, valamint a megakasztott hal biztonságos partra vezetéséhez. 150 gramm dobótömegű 390-es CXP Method feederem ereje nem csak ahhoz kellett, hogy a messzire helyezett etetésen megakasztott 10 kiló körüli pontyokat és amurt partra vezessem, sokkal inkább volt lényeges a 90 gramm össztömegű method szerelék pontos célba juttatása. A 0,22-es főzsinór a távoli dobások pontos kivitelezése miatt volt fontos (akadó mentes terepen), a 0,30 mm-es fluorokarbon dobóelőkére kötött másfél méteres leadcore, pedig a szerelék utolsó szakaszának fekvésén, elterülésén javított. Túlnedvesített hallisztes etetőanyaggal töltött CXP method kosarat ütköztettem fixen a leadcore-on. A hallisztes etetőanyaggal és a megválasztott csali fajtájával és nagyságával, pedig a kisebb halak meghökkentése volt a cél.

A standard méretű gumikukoricával rengeteg 3-4 kiló körüli pontyot sikerült fognom már,ezért került hát elő csali arzenálomból az extra méretű vaníliás Elastcorn. Nagy csalival jól szelektálhatjuk a kisebb pontyokat!

A kisebb szilikon kukoricák rövid távokra horgászva még elviselik a csalitüskét, ekkora méret alkalmazásánál viszont már dobás közben is leeshet a tüskéről az aromafürdőben ázó értékes csalink. Más, biztosabb tartást nyújtó megoldás kell ide!

A pelleteknél alkalmazott stopper lesz a jó választás, a csali jellegéből adódóan a transzparens nagyon diszkrét felkínálást tesz lehetővé, de természetesen ki-ki igénye szerint a színes stopperek is jók, vajmi keveset rontanak az összhatáson. Legalább 15 librás fonott előkezsinórt használjunk, a horogkötést hajszálelőkével spékeljük. A hajszálelőkébe csaligyűrűt kössünk, abba, pedig csaligumit hurkoljunk. Vékony fűzőtűvel fűzzük a hajszálelőke csaligumijára a kukoricát. Mivel az édes ragadós pác igencsak csúszik, egy ujjal fogjunk rá, amíg a stoppert beakasztjuk és fixáljuk a csalink belsejében.

Az így elkészített előkével dobás közben nem lesz gondunk, sem a vízbe éréskor nem fog leszakadni a lágy és puha szilikoncsali. A termetes halak fárasztása során azonban adódhatnak meglepetések.

Fent jól látszik, hogy az amurral folytatott tusában elveszett a csali, még a gondos rögzítés ellenére is. Az amur mellett látható egy egyszerű, de nagyon nagy erőtartalékokkal rendelkező method szerelék. Jobbra egy gyönyörű, egészséges tőponty a matracon, soha rosszabb kezdést!

A method szerelék fix jellegéből adódóan a kapások rendkívül vehemensek, a jó akadás érdekében (a nagy csali miatt) az átlagosnál kissé hosszabbra hagyott előke rendre megfogja a halat.

Jó hal a horgon, a hosszú, rugalmas method feederrel le lehet követni az irányváltásokat. Ahogy fogy a távolság úgy nő a terhelés, és keményedik fel a fokozatosan a bot is.

A szilikon kukorica mellett jó választás methodra, kapitális halakra a legnagyobb horog pellet. Akár a Carp Expert 16-20 mm-es fúrt dippelt pelletjéből kettőt is felfűzhetünk egyszerre az eredmény érdekében, természetesen csali gumira, melyet a 4-es méretű (!) Excalibur Long Shank horgunk öblére akaszthatunk.

Dupla Red fish pellet nem kicsi horgon, de horogbefordítóval megtámogatva, a biztos azonnali akadás érdekében. A dupla csali nagyságát talán a 10 kilós ponty szájához lehet a legjobban viszonyítani. Nála kettő órát volt bent a csali, de megérte várni. Jól látszik a pelletek „soványodása" a fokozatos leoldódás következtében.

Az oldódó pelletek használatát jómagam is preferálom, ugyanis nagyhalas pecánál sokszor órákat ázik a szerelékünk, mire rátalál egy matuzsálem. Emellett ellent kell tudni állnia a kisebb halak csipkedéseinek is, s minél kevesebbszer kell csali cserék miatt húzkodni a szerelékünket, annál nagyobb lesz az esélyünk a jó fogásra.

A türelem és persze az óriás pelletek jutalma.

Forrás: Halmos Mihály

CARP EXPERT CSALIGUMI UNIVERZÁLIS
420 Ft
Részletek
CARP EXPERT ELASTOCORN
990 Ft
Részletek
CARP EXPERT SILICORN
990 Ft
Részletek
CARP EXPERT Z CSALIGUMI 15MM
420 Ft
Részletek
CXP HOROGBEFORDÍTÓ HAJLÍTOTT ZÖLD
650 Ft
Részletek
EXCALIBUR HOROG LONG SHANK
650 Ft
205 Ft
Részletek