Matchbotos pontyozás
Megjelent: 2021. július 23. | Forrás: Frankó Zoltán

Hírtelen megjött a nyár és vele a rettentő meleg. 38 C○-fok árnyékban. Megállok a holtág partján. Próbálok árnyékba parkolni. Késő délután van, estébe nyúló matchbotos pontyozást terveztem a Gyálai-holtág Görbe szakaszán, a magas part és a fák árnyékában jobb, mint a felmelegedett házban.

Egyszerű taktikát választottam. Bekeverek fél zacskó Carp Fine etetőt és némi piros pastonchinoval fűszerezem. Ezt bedobom alapnak kézzel, majd erre csúzlival lövöm a konzervkukoricát és körbe horgászom az etetést. Kukoricával csalizok. Semmi élő csali, a holtág törpéit nem kérem, csak pontyot, nagyobb kárászt, compót szeretnék fogni. A telepítéseknek köszönhetően egyre nagyobb esély van compót megcsípni, de természetesen, azonnali amnesztiát kapnak.


Fine Carp, Pastonchino, üveges kukoricák.

Ha semmi más nem lenne nálunk, akkor is esély lenne egy remek pecára. Édes konzervkukorica etetésre és csalizásra.


Ólomkészletek a pontos úszósúlyozáshoz.

Forgók, kapcsok az úszó és az előke rögzítéséhez. A forgókapocs a jelzőólom szerepét is betölti és megóvja az előkét a csavarodástól.


Kedvenc horgaim match botos pecához.


Az úszórögzítő kapcsok lehetővé teszik a gyors úszó cserét. Sekély vízben, közeli horgászatra elegendő két-két gumiütközővel rögzíteni a kapcsot.


Egyforma sörétekből kirakott ólmozás. Így gubancolódik a legkevésbé.


A horgokat kössük jóminőségű előkezsinórra, a cserélhető antennák segítségével a fényviszonyokhoz is alkalmazkodhatunk.


A tálcára nem kell sok mindent tennünk.

Egy jó táskában minden apróságunk elfér.


Ugyanazokat az orsókat használom match és feeder botra, a 0,20-as főzsinór is ugyanaz, egy szempont van, jól süllyedjen.

Az etetőanyagból egyforma, kerek gombócokat készítek vizes kézzel, ezeket könnyebb pontosan bedobni egy helyre.


A csúzlival folyamatosan juttatom be a konzervkukoricát, gyakran vízközé is feljön érte a hal és a csalit is megfogja süllyedés közben.


Idönként nagyon jó, ha csak egy-egy szemet lövünk be figyelemfelkeltésre, keresgélésre ösztönözve az ott tartózkodó halakat, anélkül, hogy túletetnénk a helyet.


Készüljünk többféle úszóval! Test nélküli és testes wagglerek, valamint egy speciális világító úszó, az Ibite a kezemben, amelyet nappal is jól használhatunk, este pedig „bekapcsoljuk” és mehet az éjszakai peca.


Ponty a Görbéből.


A párja a kezemben.

A Görbén ezen a délutánon csak a pontyok mutattak érdeklődést, másnapra ezért tervbe vettem a Sándorfalvi-tó meglátogatását, amelynek szintén egyre erősebb compóállománya van. Ugyanazzal a taktikával, szerelékkel ültem le, kisebb pontyok és kárászok mellett itt már sikerült két compót megfogni és visszahelyezni.

 

A compó vadászat sikerrel járt Sándorfalván.


A második compó szinte ikertestvére az elsőnek, az őszi telepítésből származhattak mindketten.

A match botos horgászat sokak számára a távoli úszós horgászattal egyenértékű, pedig éppen a partközeli horgászat az, amiben minden horgász számára sokkal finomabb, csendes és pontos horgászatot tesz lehetővé, mint például a feederes horgászat. Egy match botot érdemes élesen tartani. Nekem egy Black Fighter Carp Match és egy Benzár Elite Match bot bújik meg a tokban.

Frankó Zoltán

Energofish Feeder Team

BENZAR MIX FINE CARP ETETŐANYAG 1KG
990 Ft
Részletek
BENZAR MONO FEEDER HOOKLINK TRANSZPARENS ELŐKEZSINÓR 50M
1 100 Ft
Részletek
BS CSÚSZÓ FÉM ÚSZÓKAPOCS
490 Ft
Részletek
CARP EXPERT ÜVEGES PÁCOLT KUKORICA
880 Ft
Részletek
EXCALIBUR CRUCIAN WORM HOROG
550 Ft
Részletek
IBITE CIGAR NEON RED ÚSZÓ
2 290 Ft
Részletek