Keszegezés a Maroson
Megjelent: 2022. augusztus 06. | Forrás: Frankó Zoltán

A tavaszi, nyár eleji időszak a legjobb a Maroson a finom, élőcsalis feederezésre. Ahogy a víz melegedni kezd, általában gyorsabban, mint a közeli Tisza, megindulnak a Maroson a keszegfélék felfelé. A bagolykeszegek nagy tömegben vonulnak, a karikák is gyakoriak, de akad dévér, szilvaorrú, paduc, garda és néha egy-egy jász. Ez az időszak kitart a nyári alacsony vízszint beállásáig. Ezt követően már keresgélni kell a mélyebb, jobb helyeket, ahol találunk keszegeket és közöttük egy-egy pontyot, márnát.

Bár a Maros erős sodrású folyó, mégis horgászható finomabb botokkal, 40g-os kosárral, kis horoggal. Ebben az időszakban a keszegek a partközeli részeken tartózkodnak. Úgy választok horgász helyet, hogy lefelé dobva a kosár a medertörés alján, a sodorvonalban megálljon. A keszegek itt vonulnak.

Lefelé dobva sokkal finomabb felszerelést használhatunk.  A keszegezés nálam egybotos peca. 3,30-as Universal feeder bot várja a kapást.

Az orsóra 0,20-as főzsinórt tekercselek, dobóelőkének 0,10-es fonottat kötök, ez szinte vágja a vizet, segít a könnyebb kosár megtartásában. A szerelék ugyanaz, mint amit versenyeken is használok. A horog keszeges, 14-es, esetleg 12-es. Nagyobb nem kell, ha sok kapást szeretnénk. Az előke 0,12-0,16-os, elegendő a 60-75 cm-es hossz.

A szokásos egyszerű szerelék.

A fák ágai a víz és a horgászhely fölé nyúlnak a mélyre vágott meder felett, ez jó, mert árnyékot adnak, de előtérbe kerülnek a rövidebb botok. Kedvenceim a képen.

A Maroson működnek a fűszeres-édes és sajtos jellegű etetőanyagok. Mindig használok morzsát, kukoricát és 2-3 dl csontit, folyóvízen sokat tud hozzátenni az eredményességhez.

Egy marék etető…

Töltött kosár.

A leggyakoribb keszegféle a Maroson, tenyeres bagolykeszeg.

Növendék karikakeszeg, a nagyobbak az ívási időszakban vonulnak.

Ezek a bagolykeszegek már elszórakoztatják a horgászt.

Szilvaorrú keszeg, sajnos egyre ritkább.

Gyakran egy csonti adja gyorsan a halat. Kell a finom horog.

Keszeg a horgon.

A mai nap a tenyeres keszegeké volt.

A horgászat üteme döntő az eredményesség szempontjából, a gyors folyó hamar elvisz mindent, ezért sűrűn kell dobni, percenként egyet, így lesz folyamatos etetési sáv, amin lehet keszeget fogni. A botot érdemes kézben tartani, így eredményes és szórakoztató horgászatban lesz részünk.

Makó, 2022.06.29.

Frankó Zoltán

BENZÁR BREAM COMPETITION HOROG 10DB/CSOMAG
790 Ft
Részletek
BENZAR COMPETITION FEEDER BRAID SÖTÉTBARNA FONOTT ZSINÓR - 120M
6 590 Ft-tól
Részletek
BENZÁR COMPETITION HOROG 10DB/CSOMAG
790 Ft
Részletek
BENZAR CONCOURSE FEEDER BOT
38 990 Ft-tól
Részletek
BENZÁR FEEDER ETETŐANYAG 1KG, 3KG
1 290 Ft
Részletek
BENZÁR MIX ETETŐANYAG 1KG, 3KG
1 090 Ft-tól
Részletek
BENZAR MONO FEEDER HOOKLINK TRANSZPARENS ELŐKEZSINÓR 50M
1 150 Ft-tól
Részletek
BENZAR UNIVERSAL FEEDER BOT
25 990 Ft-tól
Részletek
CARP EXPERT UV ZSINÓR 150M, 300M
1 050 Ft-tól
Részletek
GUMIGYÖNGY
550 Ft
Részletek
KAMASAKI CSOMAGOS FORGÓKAPOCS SAFETY
430 Ft
Részletek
KAMASAKI CSOMAGOS HENGERES FORGÓ
430 Ft
Részletek