Kell egy jó pergetőtáska!
Megjelent: 2014. október 09. | Forrás: Halmos Mihály

Sok motyót igénylő békés halas, finomszerelékes horgászataim végeztével, a táskák, bottokok, egyéb ülő alkalmatosságok és etetőanyagos vödrök terhe alatt már maga a puszta emlékezés megkönnyebbüléssel tölt el, ha a pergető horgászatra gondolok. Kedvenc halfogási módszerem kevéske eszközigénye által biztosított az a lehetőség, hogy akár egy szál pergető felszereléssel, kényelmes pergető táskával az oldalamon induljak egy-egy hosszabb vízparti túrára. Egy jó pergető táska amellet, hogy kényelmes és praktikus is, szinte észrevétlenül veszi le viselőjéről a terhet.

Egy jó pergető táskának sok szempontból kell jelesre vizsgáznia. A kényelmes viselet, a jó pakolhatóság, a tartós, ellenálló anyagminőség és nem utolsó sorban az esztétikum, a kinézet, amelyek a modern pergető horgászok alapkövetelményeinek számítanak. A kicsitől a nagyig, több árkategóriát vizsgálva ötöt találtunk, amelyekre igazán érdemes figyelmet fordítanunk.

Energo Team Outdoor pergető táska

Nemcsak kényelmes, de nagyon sokoldalú, többfunkciós táska az Energo Team Outdoor-ja. Közepes mérete ellenére változatosan, különféle igények szerint pakolható. Négy darab max. 27 cm hosszúságú műcsalis doboz fél el benne, oldalsó zsebeiben igazolványok, tárcák, kiegészítők sokasága kaphat helyet.


Kényelem, többfunkciós kialakítás, kimagasló anyagminőség jellemzi az ET Outdoor-t

Frontrészi rekesze egy gyors mozdulattal lecsatolható, önállóan is használható akár kézitáskának, így akár fontosabb iratainkat, egyéb értékeinket mindig magunknál tarthatjuk.


Anyagminőségre is pazar, minden igényt kielégítő erős,
sűrű szövésű zöld vászonból készült. A tartóssággal sem lesz probléma


Párnázott, ergonómikus vállpántja nagy szerepet kap a kényelem fokozásában

Capture pergető táska

Nagy mérete, sok férőhelye, 4 db rakodórekesze, dobozai ellenére a Capture bebizonyította, hogy a maximalistáknak sem kel szenvedni a nagy terhek alatt. Gyárilag szerelt dobozaiba műcsalik sokasága pakolható, mindegyikben külön-külön szortírozva akár a plasztikcsalik, wobblerek, és villantók különféle csoportjait.


Ízléses, kimondottan szép megjelenésű pergetőtáska


Nemcsak a nagy belső raktér, az oldalzsebek is fontos szerepet kapnak a mindennapi
használat során. Műanyag fülébe akár Lip grip, vagy horogszabadító fogó is csatlakoztatható


Telepakolt állapotában bizony komoly súlyt tud képviselni a Capture bag,
elengedhetetlen fontosságú a kényelmes vállpánt

A tervezők szerencsére minden körülményre gondoltak a táska tervezésénél. A táska alsó részét teljes terjedelmében vízhatlan gumi borítja, mely az oldalakra is fel van futtatva. Így akár vizes, sáros talajokra is bártan lehelyezhető.


Könnyen tisztán tartható időjárásnak, fizikai behatásoknak ellenálló borítás


Ideális választás a sok csalit és kiegészítőt magukkal cipelő horgászoknak


Nem okoz problémát, ha nyitva felejtjük az oldalát, a dobozok
kicsúszásának elkerülése megoldott

Catch and Release pergetőtáska

Kis méretű, de nagyon dekoratív és hasznos pergető táska, mely az idő folyamán egyik személyes kedvencemmé nőtte ki magát. Igaz, sok cuccnak nincs benne hely, de nekem a maroknyi domis csalik mellett helyet kapó kapcsoknak, engedélyeknek, az egy darab tartalék orsónak tökéletesen elég. A külső erős vászon anyag belülről műanyaggal bevont, így a beázás esélye egyenlő a nullával.


A legideálisabb választás, ha kevés felszereléssel, csalis dobozzal vágunk neki a portyának


A fedél felnyitásához szükséges erő még egy fárasztó nap után is megvan,
a kétoldali tépőzár ellenállása egy laza mozdulattal oldható, s máris anélkül kutakodhatunk,
hogy szemünket levettük volna a vízről

ET Outdoor Basic pergetőtáska

Ár érték arányban, használhatóságban az egyik legjobb pergetőtáska véleményem szerint a piacon. Az erős vászonanyag gondoskodik a hosszú élettartamról, az én 5 éves darabom legjobban igénybe vett sarkain is csak minimális kopás látható, pedig szegény kapott az élettől már rendesen.


A fő rakodóhely mellett öt darab kiegészítő zseb áll a rendelkezésünkre

Csatos megoldása a biztonságot szolgálja, korábban egy meredek kőrakáson lefelé bukfencezve sem szóródott ki belőle semmi, az erős tépőzárral rendelkező zsebei sem nyíltak ki. Ami igazán meglepő volt, az az, hogy ennyi idő elteltével sem fakult ki, s nem szennyeződött el az anyag, egyszóval mindent kibír.


Lágy gumi vállrésze nemcsak kényelmes, de csúszásmentes is,
ami azért valljuk be, nagy előnynek számít


Zsebei megtömhetők apró, de hasznos kiegészítőkkel

ET Outdoor Deluxe pergetőtáska

Ahogy neve is mutatja, nemcsak erősebb, esztétikusabb, minőségibb példánnyal van dolgunk a Deluxe pergetőtáska esetében. Orkánszerű anyaga teljes körű vízlepergetést hivatott szolgálni, hálós borítása, pedig igényes optikai tuningot kölcsönöz a táskának.


Az Outdoor Deluxe kézitáskaként is funkcionálhat, a puha párnázott
vállrésze versenyládák minőségével vetekszik


A táskát az ötletes megoldások jellemzik, dupla cipzárral ellátott tetőrészébe
egy közepes ET műcsalis doboz fér el …


…míg az alsó rekeszében egy nagyméretű twisterdoboz kaphat helyet

Mint ahogyan láthattuk, a pergető táskák valóban megkönnyítik az életünket. Beszerzésük most az őszi hónapokban igencsak indokolt és törvényszerű, a jobbnál-jobb típusok már rendelkezésünkre állnak, a megfelelő forma kiválasztásának csak az elképzelt igényeink és műcsalis készleteink nagysága szabhat határt.

Forrás: Halmos Mihály