Kedvenc nyári aromáim
Megjelent: 2019. május 29. | Forrás: Szabó Bence

Nagyjából fél évvel ezelőtt, amikor még javában tartott a tél, bemutattam azokat az aromákat, amelyeket a hideg vízi horgászataim során használok előszeretettel. Már ekkor több kérés érkezett arra vonatkozóan, hogy tegyem meg ugyanezt azokkal a típusokkal is, amelyeket a legmelegebb vizekben használok szívesen, hiszen az igazi horgászszezon mégiscsak a nyár. Mivel minden ilyen jellegű kérésnek igyekszem eleget tenni, ezért máris itt egy olyan írás, amely kizárólag aromákról, azon belül is a kimondottan meleg vízi típusokról szól! Nézzük tehát, hogy mely folyadékok azok, amelyek fantasztikus fogásokhoz segíthetnek minket akár az év legtikkasztóbb napjain is!

Két dologra érdemes figyelni abban az esetben, ha olyan aromákat szeretnénk választani, amelyek elsősorban nyáron hatásosak. Ezek közül az első és talán a kevésbé fontos, az illat, az íz. Közhelyes, de nincs két egyforma víz. Könnyen lehet, hogy az egyik tavon mondjuk a csoki-narancsos vonal nyáron verhetetlen, egy másik vízen pedig télen igaz ugyanez az állítás. Természetesen azonban minél több időt töltünk vízparton, annál könnyebben megállapítható, hogy mégis mely típusok azok, amelyek időről időre jól muzsikálnak a legmelegebb vagy épp a leghidegebb évszakban. A másik tényező, amely kulcsfontosságú a jó választás szempontjából, az aroma hordozó anyaga, hiszen ez alapvetően befolyásolja a folyadék hatásmechanizmusát, eredményességét. Például olaj bázisú aromákat én kizárólag nyáron használok, hiszen ilyenkor működnek azok számomra megfelelően.

Egy vödörnyi aroma, kimondottan a nyári horgászatokhoz!

Method Smoke

A Smoke-okkal kapcsolatban nagyon elfogult vagyok, hiszen használatuk versenykörülmények között is oly sokszor adott már végül sikert eredményező halat. Nagyon attraktív, intenzíven csalogató folyadékokról van szó, melyekből mindössze néhány cseppre van szükség közvetlenül a csalira. Persze az is előfordulhat, hogy az aromák túlzott használata vezet eredményre. Ilyenkor érdemes a már megtöltött kosárra nyomni belőlük bőven, hiszen a csobbanást követően a vízközt tartózkodó halakat így tudjuk lecsalogatni a fenékre.

A GLM, a chili&krill és a csoki-narancs azok a típusok, amelyek a nyári kedvenceim.

Általában elég mindössze egyetlen csepp közvetlenül a csalira!

Hihetetlenül sűrű, hosszú percekig fejti ki csalogatóhatását!

Bizonyos esetekben az egy csepp azonban nem elég!

Ilyenkor ne féljünk attól, hogy túlaromázzuk a kosarat!

Ez bizony süllyedés közben húzni fogja maga után a csíkot!

Bait Booster

Mind az etetőanyagok, mind pedig a mikropelletek megízesítésére tökéletesen alkalmasak a Bait Booster aromák, amelyek klasszikusnak mondható, aktivátor jellegű folyadékok. Egy kilogramm száraz anyaghoz azonban fél flakonnál többet csak a legritkább esetben szoktam belőlük adagolni, hiszen tömény, erős illattal és ízzel rendelkező csalogatóanyagok ezek.

A leguniverzálisabb aromák közé tartoznak a Boosterek.

A hat íz közül a májolaj, a GLM és a chili&krill a nagy kedvencem, ha felmelegedett vizekben horgászom.

A Boostereket általában együtt használom a Bait Steam aromákkal.

Bait Steam

Ha nyári horgászatokról van szó, akkor a Bait Steam aromák a pontyos-methodos keverékeim kihagyhatatlan alkotóelemei! Ez nem véletlen, hiszen hordozó anyaguknak köszönhetően egy nagyon speciális tulajdonsággal bírnak. Ezek a folyadékok vízközt (is) dolgoznak! Fajsúlyuk kisebb, mint a vízé, így az etetőanyag vagy a mikropellet szemcséiből történő kioldódásukat követően elindulnak felfelé a bennük rejlő íz- és illatanyagok, elősegítve ezzel a vízközt tartózkodó halak figyelmének felkeltését. A másik nagyon előnyös tulajdonságuk pedig az, hogy erős színüket bizonyos mértékben átveszik azok a csalogatóanyagok, amelyekre rányomjuk őket.

GLM, májolaj és chili&krill, pont, mint a Bait Boosterek esetében.

Bármilyen szemesanyagra, magmixre, mikropelletre érdemes nyomni ezekből az aromákból!

A májolaj büdös, nem kicsit…

Bait Liquid

A sort a Bait Liquid termékcsalád zárja, amely főként a pontyhorgászok számára készült aromacsalád, tele olyan lehetőségekkel, amelyeket mi, feederesek is ki tudunk aknázni. A Bait Liquid aromák közül bármelyik típus eredményesen használható nyáron is, azonban a májolaj és a komplex halolaj két olyan családtag, amely a legmelegebb vizekben van igazán elemében! Számomra ezek kihagyhatatlan összetevői a nyári, nagyhalas keverékeknek. Nagyon kedvelem őket, hiszen tavaly életem legnagyobb pontyait is olyan csalogatóanyagok segítségével fogtam, amelyeket komplex halolajjal vagy májolajjal kezeltem. Ugyancsak a már-már döglöttnek tűnő vizeken bizonyított sokszor a GLM kivonat, elsősorban a nagy kiterjedésű bányatavakon, hiszen semmilyen szintetikus aromát nem tartalmazó, természetesen kivonat ez, amely minőségének köszönhetően a sokat látott pontyok számára is kívánatos.

„Kannás" kiszerelésük miatt (is) különösen kedveltek a Bait Liquid aromák a horgászok körében!

A májolaj és a komplex halolaj nagy tisztaságú, minőségi adalékok, nem is beszélve a GLM kivonatról.

Nyáron az egyik titkos fegyverem ezek alkalmazása!

A Bait Liquid aromák segítségével az etetésre szánt csalogatóanyagok felturbózása egy kézenfekvő megoldás!

Mivel hihetetlenül tömények, ezért nem kell belőlük sok!

Hagy pihenjen néhány percig, aztán mehet is a vízbe!

Bízom benne, hogy sikerült néhány olyan tippet megosztom a fentebb bemutatott aromák alkalmazásával kapcsolatban, melynek köszönhetően sokak nyári horgászatai válnak majd eredményesebbé! Természetesen az aromák jelentőségét túlmisztifikálni sem szabad, hiszen önmagukban nem elegendőek egy eredményes nyári pecához, azonban fontos lépést jelentenek a sikerhez vezető úton.

Hiába a szeszélyes idő, a víz már kellően meleg, a körülmények egyre nyáriasabbá válnak.

A nagytestű pontyok megfogásához sok esetben elengedhetetlen a megfelelő aromahasználat!

Szabó Bence