Jelly Baits variációk – Élő és mesterséges csalik imitációja az úszós horgászatban
Megjelent: 2020. április 23. | Forrás: Frankó Zoltán

Évek óta használom a Benzar Jelly Baits csalikat. A legtöbben csak akkor veszik elő őket, amikor nincs idő vagy lehetőség az élő csalik beszerzésére. Kezdetben én is így használtam a Jellyket. A method feeder horgászat, a színes pelletek eredményessége, hívta fel a figyelmem a bennük rejlő lehetőségre. Így alakult ki az a gyakorlat, hogy úszós és feederes horgászat során is egész évben gyakran használom magukban vagy élő csalival kombinálva ezeket a tökéletes imitációkat.

A method horgászat során fine csalitüskére tűzött 1-2 színes Jelly csontival, gilisztával lehetünk eredményesek, hosszúelőkés feederezés során inkább élő csontival, gilisztával együtt horogra tűzve őket. Úszós horgászat alkalmával vízközti apróhalazásra, keszegezésre önmagukban vagy fenékre letett csalinál más élővel kombinálva remek választás a használatuk. Miért érdemes a Jellyket élő csalival együtt alkalmazni? Ennek egyszerű a magyarázata, a fenéken mozgó élő csali mellé tűzött színes Jelly feltűnővé, érdekessé teszi a csalikombinációt. Eredményességük titka a lágy anyag, az élénk szín és a természetes kinézet. Kis méretük, leheletnyi súlyuk miatt, könnyű, keszegező horgokon kell felkínálni őket.

Ebben az írásban  egy match botos, keszeges és method feederes pontyozás alkalmával szeretnék bemutatni csalizási variációkat a Jelly Baits termékek használatára a Maty-éri víztározón. A match bottal 15 méterre a parti rézsű aljához, a feederrel a tározót kettéválasztó osztósziget elé horgásztam. A két módszert váltogattam, mindig csak egy bottal horgászva.

A horgászathoz a keszegezésre is tökélete Benzár Mix Fine Carp Black etetőanyagot kevertem, amit csak egy maréknyi piros angolmorzsával egészítettem ki. A reggeli fagyban szobahőmérsékletű ásványvizet használtam, így az etetőanyag gyorsabban elkészült és a kezem se fázott meg.

Az etetőanyag bekeverését most is gondosan végeztem, lassú vizezés, pihentetés, áttörés nélkül nem horgászom.

A piros morzsa a végén került az etetőanyaghoz. A nehéz angol morzsa a pontyok, nagyobb testű dévérek, kárászok csemegéje, mely jól helyben tartja őket. A fekete etetőanyag, a piros morzsa együtt tökéletes a tél végi, kora tavaszi, még áttetsző vízben.

A kész etetőanyag.

Tálcára kerültek a csalik és az etetőanyag.

A horgászat taktikája egyszerű volt, kezdésként 5 gombóc etető került a match botos helyre és bordás kosárral is 5 dobásnyi etető a feederes helyre. Ezután a match bottal kezdtem horgászni, bízva a keszegek gyorsabb megjelenésében, közben 15-20 percenként 1-2 dobásnyi etetőanyag került az osztósziget elé is. A csalizást variálva vártam a keszegeket, ők jó fél óra elteltével jelentek meg a még hideg, 4-6 fokos vízben az etetésen. 5-20 dkg közötti dévérek jelentkeztek lassú kapásokkal.

Fehér élő és jelly csontik. A jelly még fehérebb, figyelemfelkeltőbb színű.

Az egyik kedvencem, a piros jelly csonti. A horgászboltokban gyakran kevés az élő között a piros, ezért is van nálam ebből mindig. Az egyik legjobb csali az egy fehér, egy piros komnináció.

Gyakran nagyon eredményes a narancssárga giliszta utánzat.

Variációk a csalizásra.

Egy finomra hangolt match bot a keszegezés tökéletes fegyvere.

Ilyen dévérek foghatók match bottal, fehér-piros variációval.

Ez a ponty két sárgát húzott el a methodon. Ma ez volt a method nyerő csalija.

A nap legszebb pontya, egy kettes tőponty a Maty-érből.

A horgászat első két óráját a match bottal töltöttem el, majd rápróbáltam a feederes etetésre is, ekkor még nem volt rajta hal, de egy jó fél óra elteltével, amikor újra rádobtam, már kapásom volt. A pontyok szépen ráálltak az etetésre, már nem is néztem vissza a keszegekre, a téli végi naplemente fejeztette be velem a horgászatot.

Fotó és szöveg: Frankó Zoltán

BENZAR JELLY BAITS
1 100 Ft
565 Ft
Részletek
BENZAR MIX FINE CARP ETETŐANYAG 1KG
1 490 Ft
Részletek
CARP EXPERT METHOD FEEDER FEKETE TEFLON ZSINÓR 300M
1 990 Ft
Részletek
EXCALIBUR BREAM COMPETITION HOROG
590 Ft
Részletek
JOKER FANTASTIC WAGGLER -1
1 590 Ft
Részletek