Hidegfront idején
Megjelent: 2012. július 31. | Forrás: Talabér Gergely

Nyáron az időjárásjelentések minden horgászat megrontói. Ha jó időt mondanak, az jó a halaknak, de rossz a horgásznak, aki szép csendben olvadozik a parton. Ha rosz időt mondanak, az megint csak jó az uszonyosoknak, nem így a horgásznak, aki a változatosság kedvéért elázik a szemerkélő, vagy épp zuhogó esőben. A legrosszabb, ha épp időváltozás van kilátásban. Ilyenkor a halak nem kapnak, a lelkes pecás pedig hol ázik, hol izzad, váltogatva naponta akár többször is.


Komor felhők gyülekeznek

Egy szó, mint száz, legmelegebb évszakunkban a horgászat nem könnyű dolog. Június közepén épp egy ilyen változó időt sikerült kifognom. Egyetlen délelőtt alatt kétszer áztam és száradtam meg, míg a nap folyton-folyvást bújócskát játszott a gomolygó esőfelhők felett.



Fogós Carp expert etetőanyag és csemegekukorica

Bekeverve jól látszanak a pontyok számára
oly csábító nagyméretű szemcsék

Megérkezett a hidegfront. Kapásra bírni bármilyen uszonyost jelen körülmények között igen nehéz. Horgászatomat szerettem volna pontyokra alapozni, ennek megfelelően kifelyezetten nagy szemcsés etetőanyagot kevertem hozzá illő aromával. A Carp Expert Golden Carp etetőanyaga tökéletes választásnak bizonyult, nedvesítéséhez a passzoló Carp Expert Ponty-os folyadék aromát használtam, természetesen vízzel hígítva. Ez az etetőanyag pörkölt olajos magvak mellett pelletőrleményt is tartalmaz, amit a pontyok különösen szeretnek felcsipegetni a mederfenékről. Csaliként a mai nap sokmindent ki akartam próbálni. Többféle pelletet, kukoricát sőt csontit is bevetettem. Hogyan is alakult aznap a fogás? Mindjárt kiderül.


A halibut alapú fűszeres pellet nyáron különösen fogós

Dippelt Carp pellet

Reggel fél nyolc körül ültem neki a zsinóráztatásnak. A távolban gyülekező, frontot jelző esőfelhők nem sok jót igértek. Két etetést alakítottam ki magam előtt. Egyet a tó mélyebb részén, úgy 40 méterre, a másikat a sekélyesben, tőlem 15 méterre. A szerelék a közelebbin egyszerű csúszóra szerelt drótkosár, míg a távolabbin egy távdobó kosaras végszerelék volt. Joggal kérdezhetné bárki, miért is kell 40 méterre ilyet bevetni? A feltámadó szél miatt. Ugyanis ez az a kosár és szereléktípus, ami a legjobban, legpontosabban repül, kilőtt nyílvesszőhöz hasonló formája végett ez áll ellen legjobban a szélnek, sodródik legkevésbé. Ráadásul ritkán gubancolódik. Egyszerű, de nagyszerű!


Ez az epres pellet szintén halibut alapú

 Kárászoknak remek csemege ez a dippelt pellet

A távolabbi etetésen egészen délelőtt tizenegy óráig egyetlen mozdításom sem volt. A csalit folyamatosan variáltam, egyszer egy szem pelletet, másszor két szem kukoricát fűztem a hajszálelőkére. Mindhiába. Egy-egy bátortalan beleúszáson kívül semmi sem mozdította a feederspiccet. Hanem a másik boton! Ezen csonti-kukorica szendviccsel csaliztam, hosszabb előkét és kisebb horgot használtam. Fel is vették a tenyeres kárászok szépen. Bedobás után szinte azonnal jelentkezett a kapás, folyamatosan húztam ki az apróságokat, melyek közé egy-egy kisebb ponty is keveredett. Egy idő után - megelégelve az aprónép szűnni nem akaró rohamait - felhagytam a csonti használatával és a horogra egy-két szem kukoricát tűztem. Hidegfront ide, csalicsere oda, kárászaim ugyanúgy húzták a spiccet, mint előtte. Hamarosan újabb csomag etetőanyagot - ezúttal Carp Expert Red Carp-ot - kellett kevernem, mert kifutottam az előre elkészített egy kilóból.


A Scopexes soft pellet igazi jolly joker

Az epres ízesítésű kukoricák fogósságához nem férhet kétség

Érdemes keverni az ízeket és színeket. Egy szem epres,
egy szem mézes kukorica mutatós és ínycsiklandozó falat

Habár nagyszerűen szórakoztam, fél tizenkettő magasságában elhatároztam, hogy elég a karcsikból, ideje megtalálni a potykákat! Mivel a medret magam előtt eddigre elég jól körbedobáltam, képet tudtam alkotni arról, hol számíthatok beugró pontyokra. Nos, sehol.


A tigrismogyoró nem csak az amúrok csemegéje,
 pontyok is szívesen felveszik, jól tart a hajszálelőkén

Az egyik legfogósabb csali, amit valaha használtam,
a csonti-kukorica szendvics

Hidegfront van, emlékeztettem magam, közben kiváncsian fürkésztem a vizet, hátha mégis elárulják magukat egy burványlással, fordulással. Utolsó lehetőségként a szemközti nádfalat céloztam meg. Egészen pontosan az előtte levő egy-két méteres sávot. Ide vetettem be mindkét végszereléket különböző csalikkal.


A jó csaliválasztás a siker egyik záloga

Eddigre a felhők tovarobograk, hidegfrontunk nagy dirrel-durral tovább haladt. Mágikus pillanat volt. Az első kapás a könnyebb szerelékre érkezett. A hal vehemensen követelte magának a felkínált falatot, először látványosan begörbítette a spiccet, majd szinte letépte a botot a tartóról. Erre vártam! A bevágást követően a fárasztás percek alatt lezajlott. A lágyabb botok - mint az általam használt Extreme Match Feeder - gyorsan felőrlik a halak ellenállását, lágy spiccükkel folyamatosan fenntartják a kontaktust, ezért a horognak elenyészően kevés esélye van, hogy kiakadhasson. Így volt ez most is.


Igazi nagyhalas pálca az ET Feeder Blade

Míg az Extreme Match-Feeder medium dobósúlyával
valódi mindenes pecabot
 
Szákolás végeztével láttam, hogy a horog az alsó szájszélbe akadt, ott tartotta biztosan a porcos részt. Keményebb bot esetében ebből a porcos területből sokkal könnyebben kiakad a horog, főként ha uszonyosunk kevéssé fáradt, mire a merítőhálóhoz ér. Ez különösen rövid és közepes távolságú horgászatoknál okozhat halvesztést, legyünk ezért ilyenkor nagyon óvatosak és használjunk lágy, "C" akciós horgászbotokat, amik képesek lekövetni a fejrázásokat, kitöréseket és hirtelen fordulásokat.
 

Ha egy orsó kibírja a pergetésnél felmerülő erőhatásokat...

...akkor feederezés során sem mond majd csütörtököt.
 
Dél és kettő óra között két további pontyot tereltem szákba. Fotózás után minden hal visszanyerte szabadságát. Pakolás közben végiggondoltam az aznapi horgászatot. Mit csináltam rosszul, és mit jól? Min kell majd változtatnom a jövőben? Első és legfontosabb konklúzió, hogy hidegfront idején is lehet kapást kicsikarni, persze kevesebbet, de ha megtaláljuk a pontyokat, van esélyünk a megfogásukra. Gondolataim ezután a pecabotomra terelődtek. Az alig féltenyérnyi kárászokat és kilós pontyokat is ugyanazzal a bottal fogtam, hol gyengülő, hol pedig megerősödő szélben, szemerkélő esőben anélkül, hogy spiccet vagy végszereléket cseréltem volna. Ha már alsók nincsenek, vajon hol lehetnek a pálca felső határai? Közben minden helyére került az autó csomagtartójában, bennem pedig megérett az elhatározás, hogy ennek bizony utánna járok! Ha kiváncsiak vagytok, tartsatok legközelebb is velem! 
 

A nap eredménye. Soha rosszabb hidegfrontot!

 


CARP EXPERT BAIT CORN NATUR KUKORICA TÉPŐZÁRAS DOBOZBAN
390 Ft-tól
Részletek
CUKK SZÍNES CSEMEGE KUKORICA
1 390 Ft
Részletek