Etetőanyag kisokos
Megjelent: 2012. szeptember 04. | Forrás: EnergoTeam

etetőanyag kisokos

Sokan álmodoznak arról, hogy összeállítják azt az etetőanyag receptet, mely mindenhol, mindenféle körülmények között eredményes lesz. Nos, ilyen aligha van. A legjobb, ha megismerkedünk a legismertebb összetevők tulajdonságaival, majd átnézzük, mik a legfontosabb szempontok a kész keverékek előkészítése során.


Carp Expert és Energo Team etetőanyagok

Számtalan etetőanyag összetevő van, melynek használatával a gyári keverékek tulajdonságait a saját kívánalmainknak megfelelően tudjuk módosítani. Ma már egyre kevesebben vállalkoznak arra, hogy saját keveréket készítsenek, az időhiány, vagy a praktikum a gyári mixek felé irányítják a horgászokat. Ez rendben is van, de nézzük, hogy bizonyos összetevők hozzáadásával, hogyan tudjuk módosítani az alapkeverékek tulajdonságait.


Az őrölt kendermag olajos tulajdonságával a nem túl erősen összenyomott etetőanyagok bomlását segíti.
Igen jellegzetes és intenzív illatanyagai vannak, a bodorkás kaják kihagyhatatlan összetevője

Először tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen mély, milyen folyási viszonyokkal rendelkező vízterületen szeretnénk a gombócos etetést bevetni, s a vízoszlop milyen magasságában szeretnénk, hogy a kajánk kifejtse a hatását, ennek megfelelően kell eljárnunk. Az etetőanyag nehezítésére szükség szerint használnunk kell különböző földeket, agyagot, vagy apró kavicsot. De ezeken felül nagyon fontos a tapadós szemcsék túlsúlya és a nedvesítés nagyon tudatos megvalósítása.


A folyóvízi agyag átrostálása kötelező. Ez az összetevő a tapadást csak mérsékelten javítja,
viszont az etető nehezítésében nagy szerepet vállal

Az összetevők számunkra két legfontosabb tulajdonsága a tápértéke és a keverékre kifejtett ragasztóképessége. A tápértéke adott, azt kevéssé tudjuk befolyásolni, viszont a ragasztóképessége időnként módosul a hozzáadott víz mennyiségének hatására.


A Carp Expert család igen gazdag beltartalmú etetőanyagokat kínál

Minden kész keverék tartalmaz nehezebb és könnyebb összetevőket, vannak olyan alkotóelemek, melyek a gombóc bomlása után az aljzaton maradnak, míg más összetevők önálló életre kelnek és elmozdulnak a felszín irányába, vagy folyóvízen oldalirányba is.


Ha csúzlizáshoz készítünk alapetetést fontos, hogy jól tapadó összetevőket is alkalmazzunk,
 melyek megakadályozzák a gombócok levegőben való szétesését

A nagyobb tapadású összetevők közül nézzük a legfontosabbakat, a tapadás mértékét maximum 10-es osztályzattal jelölve.

Alapanyag Tapadási érték
Édes keksz 7
Baby corn 7
Kukorica glutén 7
Korpamelasz 7
Friss galambtrágya 8
PV1 8
Mézeskalács 9
Zsíros keksz 9

A legkevésbé tapadó alkotóelemek:

Alapanyag Tapadási érték
Kukoricadara 1
Pirított kendermag 1
Coco belge 1
Száraz korpa 1
Koriander 2
Ostya 3
Főtt, darált kendermag 3
Száraz galambtrágya 3
Darált lenmag 3

Ha az a célunk, hogy a gombócunk teljesen az aljzaton fejtse ki a hatását, akkor olyan összetevők túlsúlyára kell törekedni, melyek ragasztóképessége nagy. Ha kifejezetten hamar bomló kajára vágyunk, akkor alacsony tapadású, hamar oldódó összetevők hangsúlyára kell törekedni. Ugyanígy egy átlagos alapetetőanyag is tuningolható a megfelelő irányba, ha tudjuk, hogy céljainknak megfelelően milyen őrleményhez kell nyúlnunk.


Ugyanannak a keveréknek két valtozata, balra a gazdagon vizezett,
jobbra kéznedves keverékből készült gombóc

Nagyon fontos még az etetőanyagok előkészítése, különösen a nedvesítése. Itt is céltudatosan kell eljárni, hisz ugyanannak a keveréknek alapvetően eltérő viselkedést tudunk adni. A bekeveréshez használt vízmennyiség függvényében lehetséges a kajánk bontási idejét beállítani. nyilván az is számít, hogy a gombócok elkészítésekor milyen erővel nyomjuk azokat össze.


A jobban nedvesített, és könnyebben formálható gombóc (balra)
 bontása hosszabb időt vesz igénybe

A fénykép nem adja vissza teljes mértékben,
 de a jobboldali gombócból nagyon sok részecske indul el a felszín felé

A felszínen is látható, hogy a jobb oldaliból mennyi összetevő jelent meg a tetején

Az összefüggés világos, az alaposan összepréselt gombóc akár dupla, vagy tripla ideig is egyben marad, mint egy normál módon összenyomott. Vannak, akik kifejezetten folyóvízi használat esetén egy erre a célra kivitt vászon anyagba (esetleg vékonyabb törölközőbe) csavarják be a gombócokat, így növelve azok szilárdságát.


A kifejezetten feederkosárba szánt etetőanyagok bontása gyors,
 de a vízreérkezés becsapódását bírniuk kell

Visszatérve a nedvesítésre, ha az a cél, hogy a gombócunk alul fejtse ki a hatását, akkor bátran kell nedvesíteni (ha nem túl magas a levegő hőmérséklete, és nem fenyeget a savanyodás) akár már előző este kéznedvesre lehet keverni az etetőt, hogy a szemcsék fel tudják venni azt a vízmennyiséget, ami az elnehezülésükhöz kell. Az így előkészített etető, megfelelően tapadó összetevőkből kialakítva a vízoszlop alsó részében fog koncentrálódni és ott fejti ki hatását.


A Carp Expert "Tutti-frutti"-ja nagyon intenzív illatú, és hosszú ideig produkálja

Ha vízközt szeretnénk a halakat utolérni, vagy gyors bontású etetőre van szükség, akkor az erre alkalmas összetevőkből kell nagyrészt válogatni, és a nedvesítést is ennek kell alárendelni. Vigyázni kell, nehogy túlvizezzük, és a bekeverést sem kell elhamarkodni, akkor járunk a legjobban, ha közvetlenül a felhasználást megelőzően állítjuk be a nem túl magas víztartalmat. Ez a kaja kevéssé összenyomva már félvízen "robban", eleve csak egy része éri el az aljzatot. Ha jobban tömörítjük a gombócokat, akkor még rafináltabb tud lenni, hisz az aljzatra nagyjából egyben ér le, de ott a kis ragasztóhatású összetevőknek hála, gyorsan bont, a nem túl alapos vizezés miatt sok szemcse fog felfelé indulni, s egy igen aktív etetőanyagot kapunk. Ezen az etetésen (tipikusan 2-4 méteres állóvizeken) rendre felemelkednek a keszegek az aljzatról, s egyre gyorsabb és hatékonyabb félvízi horgászatot folytathatunk.


Ha élő anyagot szeretnénk a gombócokba tenni kissé tapadósabb kajára van szükség

Nagyon fontos még az alkalmazott élő anyagok mennyisége. Minél több csonti, giliszta, szúnyog kerül az etetőbe, annál inkább kellenek bele a jó tapadású összetevők, hogy egyben maradjon a kívánt ideig a gombóc.


Egy kifejezetten pontyos keverék a horogra való soft pelletekkel

Ha egy kicsit beleássuk magunkat az etetőanyagok világába, sokkal tudatosabban fogunk majd etetőanyagot választani, s egyre gyakrabban egészítjük ki az alapkajákat számunkra fontos alapanyagokkal. Ez a fogási eredményben is karakteresen meg fog jelenni!

Forrás: Energo Team

TÍMÁR MIX FOLYÓVÍZI AGYAG 2 KG
1 590 Ft
Részletek
TÍMÁR MIX PÖRKÖLT ŐRÖLT KENDERMAG
2 690 Ft
Részletek