Erdő mélyén feederbottal
Megjelent: 2012. november 22. | Forrás: Talabér Gergely

erdo_melyen_feeder_bottal

Az idő hétvégére szelesre fordult. A levegő hűvös volt, megtelt a szürkén gomolygó felhők hozta párával. A fák levelei mélyzöld árnyalatot nyertek a felhők függönyén átszűrődő napfénytől. Lágyan hullámoztak a szélben. Felüdülés volt ez a hidegfront az augusztusi hőség kellős közepén. Hétközben a világhálót böngészve különleges vízre bukkantam. A Fehérvárcsurgó-i víztározóhoz közel, a szomszédos Gaja-völgy Tájcentrumban található festői környezetben egy csodás kis tó.


Nemcsak horgászoknak, de minden természetszerető embernek nagyszerű élményt nyújt ez a hely.

A tó apró, de nagyszerű halállományt rejt. Megtalálható benne ponty és kárász mellett csuka, szürke harcsa, többfajta keszeg, valamint compó és üdítő, hogy törpeharcsából egyetlen egyet sem sikerült fognom a nap folyamán. A Gaja-völgy reggel hattól este kilenc óráig szabadon látogatható, fizetni csak a napijegyért kell. Ha szeretnénk halat elvinni, ennek külön díja van, de épp ezért a napijegy is mérsékeltebb árfekvésű. Ideális hely, ha szabadidőnket családunkkal szeretnénk eltölteni, ugyanakkor horgászszenvedélyünknek is hódolni akarunk.


Egész nyáron fogós volt ez a keverék.

A hol-ról térjünk át a mivel-re is egy pár szó erejéig. Ami jól működik, azon nem érdemes változtatni, tartja a mondás. Ezért választottam ismét a Carp Expert Red Fish etetőanyagot Big Fish aromával, valamint natúr Bait Corn kukoricával. Egy kilogramm etetőanyag fél doboz kukoricával épp csak egy kis aromával megbolondítva bőven elegendő a fél napos pecára. A horogra kukorica és pellet került. Élő csalival ezúttal nem készültem. Reméltem, az apró sárga szemek és a dúsan illatozó halas pellet meghozza majd a sikert.


Elsőként szép, egészséges kárász akadt horogra.

Mostanában előszeretettel használok médium feeder botokat.
Helytállnak pontyozásnál és keszegezésnél egyaránt.

Horgászbotom az ET Pluto Feeder volt, melyre ET Monaco Gulp orsó került 60-as méretben. Miért ekkorában, kérdezhetné bárki. Ez a méret jól használható pontyozásnál, a keszegeknek mit sem számít a dobátmérő, az elérhető dobástávolság is nagyobb, mint a kisebb orsóknál és nem kell kézben tartanunk a készséget egész nap, ezért az orsó súlya is keveset nyom a latban. Dobját 0.20-as Carp Expert UV-val töltöttem fel, mely strapabírása mellett mérsékelt árával hívja fel magára a figyelmet. Ez a botra és az orsóra egyaránt igaz.


Megbízható orsó, egész nap tette a dolgát.

Az utóbbi időben rákaptam erre a két zsinórra. A Carp Expert UV-t főzsinórnak,
 míg az ET Specialist Carp-ot dobóelőkének használom.

A horgászat nyugodtan alakult. A hidegfront gondoskodott róla, hogy a pontyok messze elkerüljenek. Helyettük a kárászok tüntettek ki figyelmükkel. Szinte folyamatosan lehetett fogni őket a tó egész területén. Tudom, az ezüstkárásznak talán nem illik annyira örülni, hiszen nem őshonos halfajunk, én mégis kedvelem őket. Szívósak, erősek, vehemensen kapnak és mindig lehet rájuk számítani! Nem volt ez másként aznap sem. Azt hiszem, kijelenthetem, hogy messze ők a kedvenceim. És a doktorhal.


Egyszerű, de hatékony szerelék. Szeles időben sem gubancolódik.

A kukoricacsali jól működött.

Az idő közben szép lassan újra napsütésessé vált. A nyár visszahódította amit az ősz, hacsak egy kis időre is, de magáénak követelt, s délre újra teljességében ragyogott felettünk a Nap. Közben folyamatosan érkeztek az emberek a völgybe. Családokkal, túrázókkal, a természet üdeségére vágyókkal telt meg a tisztás és a tópart. Rohanó életünkben fontos, hogy legyen egy hely, ahol kiszakadhatunk a mókuskerékből. Ebben a festői szépségű völgyben kétség kívül mindent megtalálhatunk, amire ilyenkor vágyunk.


Az egész heti pörgés ugyanolyan gyorsan elpárolgott belőlem,
mint a telefonomból a térerő. Ez utóbbi ugyanis nincs a völgyben.

Újabb egészséges karcsi a hálóban.

A kárászok folyamatosan érkeztek. Vehemens kapásokkal örvendeztettek meg, jól küzdöttek a horgon. Valamennyiük szép, egészséges példány volt, melyről a gazdag táplálék és a tóban lakó ragadozók egyaránt gondoskodnak. Fontos az így kialakult egyensúly, mert a természetes kiválasztódás eredményeképp a halállomány folyamatosan jó kondícióban lesz, egyetlen fajnál sem fog degeneráció kialakulni (milyen jó példa erre a törpeharcsa hazai betelepítése, otthonában fél kilósra könnyedén megnövő fajta Magyarország tavaiban pontosan ezt a folyamatot példázza).


Komolyabb uszonyost sikerült akasztanom, de fárasztás közben sajnos leakadt.

Nagyszerű délelőttöt tölthettem itt, mely élményt a tó kárászai és a festői környezet tették teljessé. Jó tudni, hogy a zsúfolt városainkhoz közel ilyen gyöngyszemre bukkanhatunk, ezért azt tanácsolom mindenkinek, járjon nyitott szemmel! Igyekezzünk megtalálni és megóvni ezeket az értékeket, hogy később gyermekeink is élvezhessék, az ő életüket is teljesebbé tegyék. Higyjék el, megéri!


Épp végszóra érkezett.

Talabér Gergely

CARP EXPERT UV ZSINÓR 150M, 300M
1 050 Ft-tól
Részletek
GUBANCGÁTLÓ FEKETE 25CM
390 Ft
Részletek