Célkeresztben a Salmo Bug csalik
Megjelent: 2021. június 19. | Forrás: Kocsis Péter Gábor

Sokan bólogathatnak, amint az idei szeszélyes időjárásról beszélünk. Az elmaradhatatlan tavaszi havazás, szűnni nem akaró éjszakai fagyok megpecsételték a nagy tavaszi pezsgés emlékezetes horgászatait. Mihez kezdhet ilyenkor a pergető horgász?

Salmo bug & tiny: élethűségből ötös!

A szűk két hónapos lemaradást igyekszik a természet rohamtempóban behozni, ezzel együtt a vizek is szépen lassan (inkább lassan mintsem gyorsan) melegedésbe kezdenek. 

Megszólalásig hasonlít az élő bogárra.

Kezdnének, ha nem tolódna ki az ezzel járó áradás időszaka sem a nyár elejére. Hetekig stagnál a folyóvizek hőmérséklete 14-16 C° körül, vízállásuk kiszámíthatatlan, ezzel együtt megnehezítve a horgászok dolgát. 

Pure fishing: csak a legfontosabbak.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy áradó vízben eredményesebbek lehetünk a partszéli vizeket meghorgászva, a széleket „meghúzva”. 

Szélvízi süllő, áradó folyóból.

Gyakran nem viccelnek, egyből torokra veszik a csalit

Átgondolva logikusnak tűnhet ez a technika, hiszen húzós vízben kevésbé áll meg a hal akár fenéken, illetve vízközt, a gyors sodrású folyó ereje kitolja őket a szélvizekbe. 

Csodás hal a domolykó.

Szabályozott vízállással rendelkező vizeken az áradásnak nincs számottevő szerepe, ezért egy jól bevált technikával rövid idő alatt érhetünk el szép eredményeket. 

Bokorlakó domi, szájában az ET Perch.

A melegedő vizekkel egyre inkább kerülnek előtérbe felszínközeli, vagy akár felszíni csalik használata. 16-20 C° hőmérsékletű víz már alkalmas lehet erre a célra, ekkor már nyugodt szívvel húzhatjuk a felvizekben dolgozó műcsalikat. 

Kihívásokkal teli egy ilyen szép halat egyedül fotózni, gyakorolni kell! 

Nincs, az a balin mely egy könnyed körforgónak ne ütne oda a fényváltásban. Figyelni kell azonban a csali méretre, hiszen egy húzós vízben egy nagyméretű körforgó már túlzó mértékű forgást, rezonanciát eredményez melynek eredménye a csali szabálytalan „túlmozgása”, vagy akár vízből való kiugrása. 

Teljes pompában.

Ha nagyobb csalikkal horgászunk ne féljünk a folyással szembe dobni, hiszen megfelelő tempóval elérhetjük a kívánt mozgást. Érdemes továbbá olyan helyeket felkeresni, ahol valamilyen tereptárgy közelében oxigénben dúsabb környezet található, ezen helyeken is célozzuk az akadók, fák, part szélét halfogás reményében.

Szerző: Kocsis Péter Gábor

Salmo Tiny 3cm, S,F
3 390 Ft
Részletek