Csukák nyomában a Velencei tavon
Megjelent: 2012. szeptember 27. | Forrás: Halmos Mihály

csukazas a velencei tavon

Hazánk második legnagyobb kiterjedésû természetes állóvize, a Velencei-tó számtalan horgászmódszer alkalmazására, kipróbálására nyújt lehetõséget. A fõ horgászhal természetesen itt is - mint bárhol az országban - a ponty, de tekintélyes mennyiségû ragadozó hal is megtalálható a 2300 hektáros vízterületen. A tó 23 km2-es területébõl 10 km2-t borítanak a vadregényes nádasok, melyek nagy része védett területen helyezkedik el. A bõséges és zavartalan ívóhelyeknek, valamint az átlagosnak tekinthetõ 1,6 méteres vízállás stabilitásának köszönhetõen a rablóhalak száma is évrõl évre példásan gyarapodik, a pergetõ horgászok nagy örömére.

A Velencei-tó természetes szépsége frekventált elhelyezkedéssel párosul, melynek következtében szívesen választják a távoli régiókban élõ horgászok is úti céljukként. A nagy vízfelületen való kalandozás élménye és a tágabb lehetõségek kínálata miatt talán érdemes csónakkal nekivágni, de a parti zónák is tartogatnak élményt bõven. Az autóval, vagy vonattal érkezõ pecások legkönnyebben, a legminimálisabb felszereléssel a mólók és kikötõk környékén lehetnek eredményesek. Lássuk hát, mire is kell hangsúlyt helyezni, amikor egy kikötõi pergetõ kalandra készülünk!


Eltûntek a csónakok, miénk a pálya! 

 

Egyetlen könnyû bottal a cölöpök között!

Ahhoz, hogy eredményesek legyünk egy ilyen pályán, nem kell (sõt, vétek lenne) magunkkal cipeli sok botot! Ne felejtsük el, csónakok, betontuskók, karók közvetlen közelében fogunk horgászni. Tökéletesen elegendõ egy könnyû, rövid pergetõ botot választanunk a kedvencek közül. Én a magam részérõl a kettõ méter körüli, kis dobósúly-tartománnyal rendelkezõ kategóriát preferálom, kimondottan a könnyû pergetõt, ami már-már ultra light. Aki csak a hosszabb botokhoz van szokva, annak is azt ajánlanám, hogy a rendelkezésére álló pálcák közül a legrövidebbet válassza, 30 grammos dobósúlyig. Számomra a 2,10 m-es hossz vált be a legjobban, pontosan név szerint az E.T. Excalibur szériájának két 2,10-es darabja, a 10-30-as Excalibur Spin és az új üdvöske, a tûspiccel ellátott Excalibur Bass. Tökéletesen lehet vezetni a kikötõk átlagosan másfél méteres vizébe való 5-7 centis csalikat, legyen szó akár wobblerrõl, akár plasztikról.


A kikötõi battyogós pergetõ portya minimális felszereléssel megvalósítható: a hátizsákban a csalis dobozok, és egyetlen bot!

 

Egyetlen könnyû bottal a cölöpök között Fontos szempont, hogy ezek a botok alig nyomnak többet 10 dekánál, (Excalibur Spin~Bass c.a.110 gr) meg sem kottyan az egy-egy délután alatt kivitelezett száz-kétszáz dobás. Ráadásul gyors botok, azonnal lehet reagálni a kapásra és jobb hallal is simán megbirkózik tökéletesen eltalált feszessége, karaktere miatt.


A 2,10-es Excalibur nyélrésze (is) fõnyeremény. Tökéletesen ki van egyensúlyozva a bot általa, kényelmes, és szép, így tökéletes az ergonómia

 

Orsó! De milyet?

Kis botra kis orsó való, de csak a legmegbízhatóbbak jöhetnek számításba itt is. Fontos a csendes, stabil futás, a - szûk helyek miatt - a pontos dobások érdekében a tökéletes zsinórprofil, no és persze a fék! Egy rendesebb hal úgy meg tud ugrani a csónakkarók és mólók betoncölöpei közé, hogy sokszor a pillanat tört része alatt kell cselekednünk, de ha elmulasztjuk, csak a botban és az orsó fékjében bízhatunk. Ahhoz, hogy hosszú életû, megbízható pergetõorsónk legyen, nem kell szerencsére vagyonokat kifizetnünk Elég ha nyitott szemmel járunk, és hallgatunk a tapasztalaton alapuló jó tanácsokra. Ha meghalljuk a Ryobi márkanevet, nem kell rögtön a Zauberre gondolni, és annak borsos árára. Már a belépõ szintû Oasys az Ecusima mellett olyan paraméterekkel, futásminõséggel rendelkezik, amit sok pergetõ orsónak kikiáltott tekerõ megirigyelne.


Öt csapágy (egy-egy a tányérkerék mindkét oldalán), tûgörgõs visszaforgás gátló, tökéletes zsinórprofil, és könnyed, ultra sima futás jellemzi a 2000-es Oasys-t is!

 

Kis botunkra nem kell 2000-nél nagyobb orsó, 280 egynéhány grammjuk tökéletes egyensúlyt fog majd adni a pálcának. Ezeket a szerkezeteket teljes nyugalommal feltölthetjük fonott zsinórral, nem lesz károsodása a szerkezetnek!

Zsinór a lelke…

Azt viszont jó tudni, hogy a fonott madzag szerkezetébõl adódóan sokkal több vizet szállít, mint a monofil, és rak le minden orsó legkényesebb pontján, a zsinórvezetõ görgõn. A vízben ugyebár szennyezõdés van, ami elõbb-utóbb a görgõ alatti csapágyat eszi meg. Ennek elkerülése könnyûszerrel kiküszöbölhetõ. A görgõt érdemes évente minimum kétszer szétszedni, és a csapágyát mindkét oldalról vékonyan kenni jó minõségû zsírral, ami majd (valameddig) távol tartja a vizet. Teljes mértékben fölösleges vastag fonott zsinórt használnunk. A kelleténél vastagabb zsinór csak rontja a dobástávolságot (bár a kikötõkben fölösleges is) és a pontosságot, valamint az év nagy részében szinte tökéletesen tiszta vizben (nagy átlátszóság!) riasztó is lehet a becsapni kívánt halak számára. Minden körülmény között meg kell, hogy adjuk az esély magunknak, törekedjünk arra, hogy a körülményekhez képest a legvékonyabb zsinórt alkalmazzuk. Jómagam nem használtam még a Velencei-tavon - átlagos méretû halakra számítva – 0,08-as átmérõnél vastagabbat.


Az E.T. teflonbevonatos Power Braid-je nemcsak erõs, hanem kellõen lágy is,
 és a bevonatnak köszönhetõen futása halk a gyûrûk között!

 

Ami nem hiányozhat a pergetõtáskából!

Zsinórunk végére nem érdemes nagyméretû gyorskapcsot tenni. Igaz, hogy könnyebben nyitható-zárható, mint a kicsik, de nagyban ronthatja a mûcsali mozgását a nem megfelelõen megválasztott méret. Újabban nemcsak divatos, hanem nagyon is hasznos kiegészítõként funkcionál a fonott zsinór vágó olló. Egy speciális élezési technikával olyan élt varázsolnak neki, mellyel egyetlen mozdulattal elvágható a fonott, a legminimálisabb rojtosodás okozása nélkül. Ez fontos, mert a zsinórvég a kötések tartásánál, tartósságánál nagy szerepet játszik.


Elsõ osztályú E.T. zsinórvágó olló, és hasonló minõségû új generációs gyorskapcsok!

 

Milyen halra? Milyen csalival? És mikor?

Az esetek túlnyomó többségében a kikötõk nappal népesek. Ez két dologból adódik, melyek véleményem szerint szervesen összekapcsolódnak. Az emberek, köztük a pergetõ horgászok népes táborának tagjai is – éjszaka inkább aludni szeretnek, ez ellen nincs mit tenni, az evolúció alatt ez nálunk így alakult ki. Viszont a kikötõkben jó eséllyel fogható halak, a csuka és a kisebb balinok nem táplálkoznak éjszaka, és úgy érzem ez a nappali pergetés fõ oka. Örömmel pattannék én is inkább alvás helyett autóba megcélozva a Velencei-tavat csukát fogni, ha lehetne. De nincs így, az a pár kevéske kivétel, pedig csak azért van, hogy a szabályt erõsítsék.


Kis csuka éjszaka, süllõzés közben. Neki nem mondta a mamája, hogy õk éjszaka alszanak?

 

Tehát a nappali, kikötõi pergetõ horgászatok alkalmával döntõen csuka a zsákmány. Eredményesen horgászhatunk rájuk napkeltétõl napnyugtáig, a frontok beköszöntése elõtti idõszak õket is felpezsdíti. Szerencsére sok van belõlük, az átlagos méret a 40 cm körüli, de a korábbi szaporulat kiemelkedõ számát mutatják a nagyon gyakori fogások a 25-35 centisekbõl. A lelkiismeretes sporthorgászok gondolkodás nélkül engedik szabadon az éppen méretes – ugyan jó szórakozást nyújtó - „bugylikat" is, hiszen tudják, hogy a sok-sok búvóhely, az elsüllyedt csónakok alatti részek és a hínárfoltok többkilós egyedeket is tartogatnak.


Erõtõl duzzadó, makkegészséges, átlagméretû velencei wobbleres csuka

Mohó kicsibõl sok van, vigyázzunk rájuk!

 

A mólók környéki átlagosan 1,5 méteres vizekben a tilalom utáni melegedõ vizekben jó eséllyel dobálhatjuk nekik a kisebb méretû plaszikcsalikat, gimihalakat, twisztereket. A nyári meleg vizekben a természetes táplálékot utánzó minõségi wobblerekkel lehetünk eredményesek. A vontatási sebességet változtatva, a tartózkodási szintjüket kiismerve élményben gazdag wobbleres csukázásban lehet részünk.


Személyes kedvencem ez a féltve õrzött Executor. Nagyon sok halat fogott már nekem, de hála
a Salmo minõségnek, külalaki és funkcióbeli változás nem tapasztalható rajta három év után sem

Nem nagy, de wobbleres csuka!

 

A méltán népszerû Salmo wobblerek 5-7 centis, természetes hatást keltõ mûhalait osztatlan sikerrel debütáltak a Velencei-tavi csukák körében. Érdemes több színt és formát kipróbálni a fent leírt méretsorokban, az élmény és az eredmény önmagáért fog beszélni.


Minnow-ok és Executorok

Bullhead (alias botos kölönte), Butcher-ek, Frisky, Pike és Slider

 

A folytatásban kicsit beljebb merészkedünk a kikötõkbõl, és a vadregényes nádasok útvesztõjében egy kis balinozásra invitálom Önöket! 

Forrás: Halmos Mihály

SALMO PIKE
3 790 Ft-tól
Részletek