Bánya tavi pontyok az akadók közül
Megjelent: 2021. április 24. | Forrás: Raffer Kristóf

Ahogy a címből is következtetni lehet, egy igen nehéz horgászaton vagyok túl, melyen a legfőbb kihívást az akadók jelentették, vagyis ezeknek a meghorgászása, lehetőség szerint szerelék vesztés nélkül. Viszont nem szeretnék ennyire előre szaladni, úgyhogy a legelejére visszatérve kezdem a beszámolómat és bízom benne, hogy tudok néhány hasznos információval szolgálni az ehhez hasonló tavakon horgászó sporttársaknak.

Az időjárás előrejelzést figyelve nagyon szép, napsütéses időt jósoltak péntekre, úgyhogy nem is merült fel bennem több kérdés, hanem már azon töprengtem, hogy hova is menjek horgászni. Hamar kitaláltam, hogy egy közelemben lévő bánya tóra fogok ellátogatni, ahol az akadók miatt, hiába van sok hal, mégsem olyan egyszerű a horgászat. Reggel hét órakor már a parton voltam és igyekeztem minél gyorsabban elkészülni mindennel, hogy dobhassam is be a szerelékemet. Ha már szóba hoztam a szereléket, ennek részleteivel kapcsolatban osztanék meg elsőként néhány gondolatot. 

Egyszerű, csúszó method végszerelék, amelynek egy különleges pontja azonban akadt! 

A meghorgászandó távolság ugyan nem indokolná a 65 grammos távdobó kosarat, de én a mélyebb vizű tavakon jobban preferálom a nehezebb kosarakat, ezért is használtam ezt. A horog előkével sem finomkodtam különösebben, így 0,20-as Mono Feeder Hooklink zsinórból kötöttem a 13 centiméteres előkét. Ezt a zsinórt jó ideje használom már és sok helyszínen pecáztam vele, úgyhogy maximális nyugalommal kötöttem fel, hiszen tudtam, bírni fogja a strapát!

Egy erős, 390-es bot nélkül aligha lett volna esélyem kifordítani a pontyokat az akadók közül. 

A strapabíró végszerelékünk tehát megvan, de ez önmagában kevés lenne egy rugalmas, ugyanakkor kellően feszes pálca nélkül. A bot, amit erre a horgászatra magammal hoztam, egy Carp Expert Method Feeder, mégpedig 3,9 méteres változatban. Ez a feeder egyébként 3-3,9 méterig, 4 különböző hosszban kapható és 3 különböző erősségű spicc jár hozzá. Amit szerintem még mindenképpen tudni kell róla, hogy az egész bottest, beleértve a spiccet is, rendkívül nagy gyűrűkkel van ellátva, ezáltal a dobóelőkénk csomója könnyen ki tud futni azokon, elősegítve ezzel a távoli, pontos dobásokat.

Már csak egy dolog maradt hátra a komplett felszerelésemből, ez pedig az orsó, illetve a rá kerülő zsinór. Annak ellenére, hogy a horgászataim 95%-ában 0,20-as damilt használok, jelen esetben nem így tettem, még pedig azért nem, mert sokkal nyugodtabbnak éreztem magam, hogy egy kicsit vastagabb a főzsinórom és így nagyobb biztonsággal tudom elhúzni az akadótól a halakat. 

Remek páros a Method Feeder bottal a Carp Expert Pro Power Method Feeder orsó!

A 6000-es Carp Expert Pro Power Feeder orsóra éppen ezért 0,22-es Excalibur Carp zsinórt tekertem fel, ami kifejezetten jól bírja a terhelést, és a fluorocarbon bevonatának köszönhetően a tiszta vízben szinte láthatatlan. Amint ezzel a művelettel elkészültem, kötöttem dobóelőkét, majd elkészítettem a végszereléket, úgyhogy már csak valami etetőanyagot kellett kevernem és kezdődhetett is végre a horgászat. Ilyenkor a már felmelegedő, ugyanakkor még hideg vizekben előszeretettel használok a kosárba halas pelleteket fele-fele arányba keverve valamelyik Seria Method etetőanyagunkkal, ugyanakkor korábbi tapasztalataimra hagyatkozva erre a horgászatra csak mikropelletet hoztam magammal, mert ezen a horgásztavon jobban szeretik a natúr pelletet a halak. Azt, hogy ennek mi lehet az oka, én sem tudom, mivel azonban ez a koncepció vezetett korábban is eredményre, most is így készültem.

A halak menüje tálalva!

Ez a pellet egészen pontosan egy 2021-es újdonság a Benzár Mix palettáján. A neve Commercial pellet mix, ami többféle, 2 mm-es halas pelletből tevődik össze, az általunk jónak gondolt arányban. Mivel a pellet megnedvesítése nem igényel 15 percnél több időt, kisvártatva már dobtam is a végszerelékemet a kimért, 65 méteres távra. A távolságot természetesen nem csak hasraütésszerűen választottam ki, hanem, mivel nagyjából 72-73 méterre voltak az akadók előttem, tisztes távolságba szerettem volna tőlük horgászni, így itt klipszeltem ki a zsinóromat. Azonban sem az első, sem a második, sőt, még a harmadik dobásra sem jelentkezett kapás. Kipróbáltam több csalit, de nem vezettek sikerre a sokadik kapás nélküli újra dobás után sem, így szinte biztos voltam benne, hogy a halak beljebb vannak ezért végül beljebb akasztottam a klipszet, egész pontosan 67 méterre. Majd jött az első dobás az új távra, pár perc elteltével pedig megpiszkálta valami a spiccet, addig-addig, amíg bevágtam, és ugyan, ha nem is pontyot, de végre sikerült fogni valamit.

Az első halam ezen a napon egy gyönyörű ezüstkárász volt! 

Majd újra dobtam és néhány perc múlva megint megmozdult a spicc, az elkövető pedig egy újabb kárász volt. Hatot dobtam erre a távra és mind a hat dobásra kárászt sikerült fognom, aminek ugyan örültem, de mivel a legjobban pontyra szeretek horgászni, ezért bennem volt a vágy, hogy fogjak végre pontyot, pontyokat. Ezért pedig, úgy gondoltam, valamit tennem kell, így újra beljebb engedtem a zsinóromat és 3 méterrel messzebb, már 70 méterre dobtam a következőt. 1 perc 44 másodperc, ennyit kellett várjak mindösszesen a következő, már botgörbítős kapásra. Ez jelezte számomra, hogy valószínűleg már nem kárász lesz a horgomon.

Itt nem szabadott finomkodni vagy engedni neki a zsinórt, ugyanis ha így tettem volna, valószínűleg az akadóba kötött volna ki a halam.

Ezek a bányatavi pontyok annyira jó erőben voltak, hogy minden pillanatát élveztem a fárasztásoknak. Rendre legalább 10 percig kellett velük küzdeni míg el nem fáradtak. Külön örömteli volt, hogy a kristálytiszta vízben a fárasztás utolsó részében a halak minden mozdulatát nyomon tudtam követni, így még izgalmasabbak voltak az akciók. 

Méltó ellenfele volt a Method Feeder botnak, hiszen, ahogy az előző képen is látszott, jól megdolgoztatta a botot és engem is. 

A fárasztás után egy nagyon szép színekben pompázó, igazi bánya tavi tőpontyot tarthattam a kezemben egy fénykép erejéig.

Majd egy gyors szájfertőtlenítés után vissza is engedtem, hagy okozzon másnak is hasonló örömöt, mint nekem.

Amint visszaengedtem a halat, már dobtam is be ismét, egy újabb szép ponty reményében. Bíztam benne, hogy megtaláltam a nap favorit csaliját és az ezúttal jól működő távolságot, így izgatottan vártam a további eseményeket! 

Ezen a képen látszik csak igazán, hogy mennyire közel kellett dobnom az akadóhoz.

Szerencsére ezek a pontyok nem időztek sokat, maximum 2-3 percenként erős görbítésekkel jelezték a spiccen, hogy bizony arra várnak, hogy fogjam ki őket. Itt még annyit szeretnék hozzátenni, hogy mivel a halak ennyire aktívak voltak, így, ha nem volt kapásom, akkor is maximum 4 percenként újat dobtam, nem láttam értelmét rajta ülni többet. Ez egyébként azért is fontos, mert a pörgős, ütemes horgászattal folyamatosan pótolni tudjuk a halak által vélhetően elfogyasztott etetőanyagmennyiséget. 

Horgon az újabb hal és a koncentráció a tetőfokára hágott, ugyanis igyekeztem nagyon odafigyelni, hogy még véletlenül se menjen be ellenfelem az akadóba.

Egy nagyon fontos dologról még nem beszéltem, méghozzá arról, hogy mi volt a nyerő csali. Egy 2021-es újdongásunkkal csaliztam tulajdonképpen egész nap. Ez a csalicsalád már az első használatkor meggyőzött és mára igazi favoritom lett. Egészen pontosan a Concourse Waftersek ezek a csalik, melyek pici, 6 mm-es változatban kerültek a boltok polcaira. Amellett, hogy kisméretűek és oldódnak, egy különleges étvágyfokozóval vannak ellátva, valamint rendkívül élénk színekben pompáznak és az 5 meglévő íz közül biztosan találunk az adott napra megfelelőt. Mint említettem 5 ízben kaphatók a csalik, amik a következő színekkel párosulva nagyon finom falatokat jelentenek a halaknak: eper-krill (rózsaszín), ananász-vajsav (citromsárga), kókusz (fehér), csoki-narancs (narancssárga), color-mix (Tutti-Frutti).

A mai horgászaton a délelőtti órákban a kókuszos, míg a délutáni órákban az eper-krilles Concourse Wafter volt a nyerő csali.

Ezeket a csalikat vékony, 7 mm-es tüskére tűztem és a 10-es Benzár Method Round horoggal tökéletes párosításnak bizonyultak.

Ezeken a kora tavaszi horgászatokon számomra elengedhetetlen az aromák használata és ez ma sem volt máshogy, kizárólag akkor fogtam pontyot, ha fújtam a megtöltött kosaramra erős, intenzív ízű aromát. Több Method Spray is nálam volt természetesen, de igazán jól csak az egyikre reagáltak a pontyok. Talán arra, amelyik ízben a leginkább harmonizált az etetőanyagommal, jobban mondva az általam használt pelletmix-szel.

Legjobban a Black Halibut Method Spray-re reagáltak a halak, melyből néhány fújás elegendő volt a kosár tetejére.

Összességében elmondhatom, hogy egy nagyon tanulságos horgászaton vagyok túl és, amit korábban említettem az esetek többségében érdemes cselekedni a kitűzött cél eléréséhez, mert ugyan a jövőbe nem látok, de ha a reggel kimért távon maradok viszonylag messze az akadótól, akkor nem biztos, hogy ilyen szép pontyokat tudok fogni. Ez a mai horgászat is bizonyítja, hogy az olyan tavakon, ahol vannak akadók a vízbe, bizony ezek környékén tartózkodnak a halak és érdemes ezekhez közel horgászni, csak jól ki kell választani a felszerelésünket.

Raffer Kristóf

Képek: Szabó Bence

BENZÁR MIX COMMERCIAL ETETŐANYAG ÉS PELLET 800G
1 450 Ft
Részletek
BENZÁR MIX CONCOURSE WAFTERS 6MM, 8-10MM
1 690 Ft
Részletek
CARP EXPERT PRO POWER METHOD FEEDER 6000 ORSÓ
15 490 Ft
Részletek