Bolós erőpróba pontyokkal
Megjelent: 2021. augusztus 11. | Forrás: Halmos Mihály

Bolognai botos cikksorozatom legelső, nyitó részében már beharangoztam, hogy hazai folyóinkon szerzett tapasztalataimat fogom veletek megosztani hétről hétre. Ehhez képest kakukktojásnak is beillő mai írásom állóvízről és izzasztó pontyfárasztásokról fog szólni, jelezvén azt, hogy ha megfelelő bot van a kezetekben, bizony nem lehetetlen többkilós pontyokra horgászni bolóval, sőt olyan élményekben lesz részetek, melyre mindig szívesen fogtok visszaemlékezni.


Hosszú gyűrűs bottal igazi kuriózum a fárasztásuk, higgyétek el, összehangolt felszereléssel ez sem lehetetlen.

Esélyt adván magamnak is, közepesen finomra hangolt felszereléssel, tizennyolcas főzsinórral és előkével, valamint a legkezesebb, s egyben legterhelhetőbb botommal vágtam neki a nyár egyik legizgalmasabb kalandjának. A partközeli, nádtakarásokban történő pontyszelídítések eme fajtája igazi adrenalinlöket, minden egyes percét élvezem, egyszerűen megunhatatlan az etetéstől a szákolásig tartó teljes folyamat.

Minimál felszerelés, ahogy azt a bolózásnál már megszoktam. Ahogy a folyóvízi, úgy a tavi pecákat sem bonyolítom túl.


Nyári felmelegedett vizek verhetetlen csalogatóanyaga a főtt mag mix keverék.


A pontyok és amurok pillanatok alatt eltüntetik a főtt kukorica, búza és kender keverékét, nekünk kell gondoskodunk a megfelelő időben, a megfelelő mennyiségű utánpótlásról.

Az előző években a Tanakával és az Allround-dal, viszont mostantól mondhatni még magabiztosabban ülök le nagy testű halakra horgászni a Benzar River Bolóval. Rendkívül határozott és gyors bot, amellett hogy könnyű, óriási erőtartalékok vannak benne, melyet most a legutóbbi pontyozásom során is megtapasztalhattam.


Egy-egy pontymegugrásnál félelmetes ívben veszi fel a parabolát, majd amikor a hal kicsit megnyugszik tökéletesen tudom vele irányítani egyre közelebb a parthoz.


Élménybot óriási erőtartalékokkal.


Meglepő terhelhetőségét a különlegesen szövött blanknak köszönheti, érdemes kézbe venni és az anyagát közelebbről is megismerni.


Folyóvízi keszeghorgászataimnál már volt szerencsém kipróbálni a legújabb bolognai botos horgászatra kifejlesztett zsinórt.

A Benzar Mono Bolo a monofilok között mindent tud, amit egy modern finomszerelékes pecához szánt zsinórnak tudnia kell. Víztiszta, lágy és csomózott állapotban is nagyon jól terhelhető, és tudja azt, ami a nagyhalas bolózásnál elsődleges: ellenáll a gyűrűk koptató hatásának, ami súrlódás formájában lép fel  fárasztáskor.


Ismervén a bot képességeit, és az orsóm leheletfinom fékrendszerét, az új Benzar zsinór 0,18-as méretét fűztem a gyűrűk közé.


Etetőanyagot nem, csak a magkeverékből szórtam az úszóm köré 10 percenként dupla marékkal.

A búza és a kender mellett lévő nagy kukoricaszemek hangos kopogással jeleztek a halaknak, tudtam, hogy nem leszek sokáig kapás nélkül.

Szokásom szerint most sem kapkodtam, etetés előtt figyeltem a vízről szűrődő jeleket. A legtöbb túrásra és halmozgásra utaló kép a partot övező dús nádfal előtt 3 méterre volt, így hiba lett volna a sekély nád tövét szórni maggal, ha a halak annál beljebb vonultak. A másfél méteres zónából akkor nem jöttek kijjebb.


Percekkel később már merült is az 5 grammos úszó, és szólt a jól beállított fék a kis Zauberen.


Tíz percnél is többet küzdöttünk, mire rá tudtam bírni, hogy kortyoljon a bódító levegőből.


Persze a szákolásig még ment vagy 3-4 kört a bothossznyi zsinóron, de ha erőltetem, biztos hogy szakított volna.


Legyünk kíméletesek, fotózás előtt a matracot is és a halat is öntsük le bő vízzel!


Újabb nagy tusa a nádban, horgon a következő ponty.


Nemcsak bolós felszerelésünk minden egyes elemét, de az összes porcikánkat meg tudja dolgoztatni egy ilyen hal.

Próbáljátok ki ti is, hogy milyen egy igazi pontyfárasztás a hosszú gyűrűs botokkal. Éljétek át, hogy milyen az, amikor úgy érzitek, hogy a végletekig feszülnek a határaitok, de aztán rájöttök, hogy még onnan is van tovább. Ne feledjétek: Bolóra fel!

Forrás: Halmos Mihály

BENZAR ALLROUND BOLO
27 990 Ft-tól
Részletek
BENZÁR MONO BOLO TRANSZPARENS ZSINÓR 100M
1 450 Ft
Részletek
CARP EXPERT ETETŐ MIX
1 190 Ft-tól
Részletek
CARP EXPERT MICRO GHOST VERSENYMERÍTŐ FEJ
5 690 Ft
Részletek
CARP EXPERT MINI OLLÓ
1 050 Ft
Részletek
JOKER VASARELI MEGA ÚSZÓ
460 Ft-tól
Részletek
KAMASAKI ÚSZÓRÖGZÍTŐ SZETT
950 Ft
Részletek