Bevetésen a Benzar bojlik
Megjelent: 2020. szeptember 15. | Forrás: Kubuk Dániel

A termetes halak megfogásához bizony nem minden esetben elég a szerencse. Természetesen megfoghatók a matuzsálemi óriások is egy-egy jobb napon, de nagyban számít, mit is teszünk az ügy érdekében! Mivel az általunk keresett halak óvatosan táplálkoznak, ugyanis már sokmindent megéltek, időre van szükség mielőtt felveszik az általunk felkínált csalit. Ehhez viszont fontos, hogy a csali ott várja a megfelelő pillanatig. Így tehát szelektálnunk kell. Ennek az egyik legjobb módja egy megfelelő méretű csali. Az Energofish kínálatában a lehető legszélesebb körben válogathatunk a csalik közül mind aromában, mind méretben vagy akár árkategóriában.

Legyen szó bármely évszakról találunk megfelelő alternatívát

Kezdjük tehát az elején. Méretet tekintve az általam használt golyók 8 mm-től 24 mm-ig terjedő skálán változnak. Ebben fellelhetők method csalik is, ugyanis egyes vizeken a halak egyáltalán nem reagálnak a nagyobb méretű csalikra, így finomítanom kellett, ilyen körülménye között 8-12 mm közötti méretekkel kell próbálkoznom, hogy eredményes lehessek. Ezen vizekre rendre a Benzár Mix Turbo Pop up-okat és bicolor pop up-okat választok, melyek eltérő színei külön csalogató hatást eredményeznek. Szóbajöhetnek természetesen a különböző bevonatos wafter-ek és method tojások is melyek attraktív aromája és bicolor színe egyaránt verhetetlen csalit eredményeznek. 

Az óvatosabb halak ízlésére is van bőséges alternatíva...

Ezen kisméretű csalik mindegyiket felkínálhatjuk csalitüskén vagy hajszálelőkén.  

A jól bevált hajszálelőkés felkínálás.

10 mm fölötti méret tapasztalatom szerint pop up csavarral is kitűnően felkínálható, mely gyors csalicserét tesz lehetővé és a csalink stabilan áll a csavaron, így akár több halat is kifoghatunk vele!

Pillanatok alatt elvégezhető a csalicsere.

A 12 mm feletti méretek esetén kezdjük talán egy olyan csalival amivel jelenleg ismerkedem, de már okozott kellemes meglepetéseket! Ez nem más mint a 14 mm-es méretben elérhető Benzár Mix Coated Boilie! Ez a méret is gond nélkül felkínálható egy pop up csavarral! Én egy D-rig-re kötött csavaron szoktam bevetni, a még szabadabb mozgásért!

Középen a Green Betain Coated Boilie!

Ezen csalik sajátossága a vízben tartós, attraktív kemény magot körülvevő jól oldódó aromában gazdag felhőképző bevonat, mely vízbe érkezés után azonnal elkezd oldódni! Hihetetlenül fogós csali, így érdemes kísérletezni vele kapástalan időszakokban is!

Ezt követően megkell említenünk a Turbo Boilie termékcsaládot, melynek több szép halamat is köszönhettem már. Elképesztően erőteljes aroma jellemzi az élénk színű, betain tartalmú golyóbisokat.

Igen széles palettáról választhatunk mind aroma, mind méret tekintetében!

A termékcsalád három méretben kerül a boltok polcaira. Ezek a méretek nem mások mint 15 mm, 20 mm és 24 mm.

15-20-24 mm-es Turbo Boilie-k.

Színek és ízek tekintetében is igen nagy a választék. Megtalálhatók a büdös, halas ízektől mint például tintahal, tonhal, fűszeres hal és krill, az egész kellemes aromával bíró ananász-vajsav, méz és csoki narancs. De a klasszikus aromákat kedvelők is megtalálhatják számításaikat például a fokhagyma vagy az eper ízeket választva. 

Büdös, klasszikus és édes ízek is fellelhetők.

Állagukat tekintve a bojlik közepesen kemények. Főtt bojli révén hosszú időt bírnak a vízben anélkül, hogy leoldódnának a hajszálelőkéről vagy eltűnnének az etetésről. Aromájukat akár 12 óra elteltével is kiválóan tartják. A betain tartalmának köszönhetően a kevésbé táplálkozó halakat is kapásra lehet csábítani vele. Kiválóan alkalmas tehát etetésre és csalizásra egyaránt! 

A 24 mm-es dobócsővel könnyedén bejuttatható a legnagyobb golyó is! 

De ha nagyobb mennyiség bejuttatása a cél természetesen spombot is választhatunk!

Ha azonban szeretnénk koncentráltabb etetést végezni, bátran választhatunk a PVA termékek közül, melyekbe rendszerint vágott, egész és némi tört bojlit szoktam tölteni! Így a hurka minden igényt kielégít a horog mellett!

A legkoncentráltabb etetés PVA-val valósítható meg.

Erős csalogató hatását és közepesen kemény állagát felhasználva egyéb csalogató anyagokat is készíthetünk belőle, mint például paszta. A következőkben szeretném ezt bemutatni nektek! Először is szükségünk lesz egy crusher-re! A Carp Expert kínálatában természetesen ebből is találunk! A kiválasztott ízvilághoz leginkább passzoló aromára, mely lehetőleg olajos bázisú és sűrű, valamint igény szerint egy kis bait steam-re a vizuális hatások miatt.

Az általam használt aroma minden esetben a Bait Liquid.

A Bait Liquid egy tökéletes választás a célra. Halas alapú, sűrű, olaj bázisú aroma, mely elképesztően édes ananász illatot áraszt. Ehhez természetesen az ananász-vajsav ízesítésű Turbo Boilie-t választottam!

Együtt verhetetlen párosítás.

A Crusher segítségével összetört boilie-kat egy edénybe öntöm! 

Apróra tört bojli.

Majd rá öntöm az attractor-t és addig gyúrom, ameddig sűrű gyurmaszerű pasztát nem kapok eredményül. Ha túl híg, akkor török még rá némi bojlit, ha túl sűrű akkor aromát öntök még rá. 

A jó paszta összeáll, mint a gyurma.

Ezt követően a paszta akár ólomra, akár pellet kosárba dolgozható. Szükség esetén a bojlit is bevonhatjuk vele, ezzel is fokozva aroma kibocsátását!

A méret miatt nem kell aggódnunk, ugyanis meleg vízben folyamatosan oldódik a pasztánk!

A Turbo Boilie-k azonban elérhetők bicolor formában is ha valaki a vizuális hatást szeretné fokozni! 

Kis kiszerelése is arra utal, hogy kimondott horogcsaliról beszélünk!

Természetesen fellelhetők a kínálatban oldódó változatok is, de arról egy következő írásomban szeretnék írni így érdemes keresgélni a Benzár Mix palettáján, bármire is van szükségünk! Ha valaki úgydönt, hogy kipróbálja a bojliaink bármelyikét kívánom neki, hogy számára is legalább olyan sikereket eredményezzen mint számomra!

A nyári hőségben sem tudott ellenállni a Benzar Boilie-nak ez a gyönyörű tok!

Forrás: Kubuk Dániel

BENZAR TURBO BICOLOR BOJLI 250G
1 050 Ft
Részletek