Benzár mix etetőanyagok a gyakorlatban
Megjelent: 2016. május 04. | Forrás: Halmos Mihály

Benzár Zsolt versenyhorgász tapasztalatai alapján összeállított etetőanyagok bizonyára már nagyon sok horgásznak ismerősek lehetnek. A Benzár mix különféle keverék variációi évek óta stabil meghatározói az etetőanyagok piacának hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt, sőt évről évre újabb és újabb változatok frissítik fel a szerénynek eddig sem nevezhető kereskedelmi kínálatot.

Az új Benzár Feeder Series etetőanyag családról a napokban olvashattatok nálunk, mai cikkünk, pedig az általános Benzár etetőanyagok legmeghatározóbb tulajdonságaira hívja fel a figyelmet, köztük a Benzár Verseny Speciállal, melyet alaposabban szemügyre veszünk!



Az alap és a Special változatok is a legkülönfélébb ízesítéssel készülnek,
felhasználási körük ezáltal rendkívül széles

A Benzár etetőanyagok között a hazai vizekben megtalálható - horgászati jelentőséggel bíró – halfajok eredményes fogásához szükséges keverékek fellelhetőek. A legnépszerűbb pontyos keverékek mellett megtalálhatóak a legváltozatosabb álló és folyóvízi keszegező etetőanyagok, melyekkel a dévéren és a kárászon túl a folyóvizeken a márna, a domolykó, a szilvaorrú keszeg és a paduc célzott horgászatát űzhetjük, nem is eredménytelenül! A Benzár keverékek kagylós, amuros és hallisztes változataival a nagytestű pontyok és amurok példányait csábíthatjuk el.


A finomszerelékes horgászok egyik kedvence a mélybarna árnyalatú Verseny
Special és annak feketére színezett változata!


Durva szemcsés, nehéz etetőanyag fenék közeli pontyhorgászatra kifejlesztve

A pontyhorgászok elvárásainak megfelelően a legváltozatosabb aromák és ízek találhatóak meg a speciális keverékekben. A tradicionálisnak nevezhető méz, vanília, ánizs és eper ízesítésű etetők mellett megjelenő fokhagymás, kagylós, hallisztes változatok lehetőségek egész tárházát biztosítja a pontyspecialistáknak.


Benzár Ponty Extra a meleg vizek első számú általános pontyos keveréke

Aktív finomszerelékes horgászként természetesen nekem is a Benzár Verseny Speciál keltette fel az érdeklődésemet. Megjelenése óta sokszor használtam, tapasztalatból mondhatom, hogy végre egy olyan kedvező árú, magas minőségű etetőanyag került hozzánk, mely önmagában is eredményesen használható bármiféle adalékanyag hozzáadása nélkül!


Mélyfekete tónus, közepesen finom szemcseméret, egy visszafogott édeskés íz
és tökéletes oldódás jellemzi egyik kedvenc etetőanyagomat

A Benzár Verseny Speciál több dolog miatt vált az általam legsűrűbben használt keverékké. A fekete színű etetőket mindig is előnyben részesítettem, ha nem kimondottan pontyra kell horgászni, akkor általában a keszeges-kárászos etetőim is majd minden alkalommal sötétbarnák, vagy feketék. Illata, aromája áthatóan édes, de nem émelyítően, így egyfajta visszafogottság jellemzi, ami előnyére vált véleményem szerint.


Íme a száraz keverék, mely jól láthatóan bővelkedik a növényi
magvak őrleményében

Egy kilónyi kaja 6 dl vízzel keverhető készre, de messzebb horgászva, csúzlizáshoz, vagy feederees horgászathoz kosárba töltve némileg túlnedvesíthetjük. Ezzel nem csak azt érjük el, hogy a dobás, vagy lövés idejére (csontival színesítve is) egyben maradnak a gombócaink, hanem garantáltan a mederfenéken következik be az oldódás folyamata, a nehéz anyag, pedig a fenéken is marad, a hatását ott fejti ki tartósan, sokáig!


A bekeveréshez szükséges vizet (6-7 dl) egyszerre is ráönthetjük, majd a
20 perces, fél órás pihentetés után rostáljuk át a kaját


A második lépcsőben elvégzett nedvesítés után a kész keverék állaga akkor jó,
ha egyetlen közepes erejű megnyomás után összeáll


Egy órás pihentetés után a szemcsék megduzzadnak

Mivel a Benzár Verseny Speciál a lehető legjobban reagál a túlnedvesítésre, szeretem kihasználni eme előnyös tulajdonságát (nem válik ragadóssá). A kelleténél több vízzel nedvesített kaja nem lesz használhatatlanul tapadós, ragadós, a nehéz etetőt szinte a fenékre tudom „ragasztani". A mélyvízi (3 méteres vízoszlop felett) feederes horgászathoz legideálisabb etetőanyagot tudom így előállítani!


Feederezéseim első számú etetőanyaga lett a Verseny Speciál


Egy ilyen jellegű etetőanyaggal egyszerre nagyobb mennyiségű élő
anyag is bejuttatható


Az Emerald Plus feederem spicce a legutóbbi horgászatom alatt átlagosan
33 másodpercig volt csupán mozdulatlan!


Jelentős mennyiségű - az etetésre jól reagáló, intenzíven táplálkozó -
hal esetében, gyors feederes horgászathoz ne használjunk 14-esnél kisebb horgot!

Tapasztalataim azt mutatták, hogy a fekete színű etetővel nem lehet igazán mellé lőni. Jó eredményeket értem el vele minden évszakban, a téli hideg és a meleg hónapokba is egyaránt.

Legutóbbi horgászatomon - mely április utolsó vasárnapjára esett - a Pátkai-víztározó kárászait és pontyait vettem üldözőbe, természetesen Benzár Verseny Speciállal, méghozzá a fekete változattal.

A kárászok mellett a pontyok is rendkívül jól reagáltak a világos mederfenéken kialakított „fekete terített asztalra", vagyis etetőanyag szőnyegre! Lelki szemeim előtt láttam, ahogyan a táplálkozásba merült kárászok és pontyok a „sötétített" aljzattól jól elütő csontkukacot és csemegekukoricát kutatják vadul.


Elképesztő mennyiségű halat sikerült magam elé csalni, a feederbot
spicce alig félpercenként jelezett kapást!


A kosztosok túlnyomó része kárász volt


A rövid, 0,12mm előkét és a 16-os horgot kellett cserélni. Az előkét hosszabbra,
a horgot pedig nagyobbra, 14-esre váltottam


Pontyfárasztás kíméletesen, oldalra tartott bottal


A finom feederes szerelék előnyei mindig megmutatkoznak


Szerencsés akadás: a kétkilós ponty szájszegletében biztosan
ült és jól tartott az apró horog



Sok halhoz is elég a kevés felszerelés


Kárászból soha nem elég

Forrás: Halmos Mihály

BENZÁR MIX ETETŐANYAG 1KG, 3KG
1 090 Ft-tól
Részletek