Balinpergetés filléres csalikkal
Megjelent: 2020. augusztus 19. | Forrás: Halmos Mihály

Évek óta egyre nagyobb divat a legmárkásabb, legdrágább tengerentúli műcsalikkal pergetni. Az amerikai és japán wobblerek sem tudnak mindig csodát tenni, sőt, az esetek többségében a klasszikusnak mondható típusok hozzák még mindig a halat, tovább erősítve az évtizedek óta köréjük íródott legendát. Sok helyen, köztük a Balatonon is a mai napig fogósak a tradicionális támolygók, és a legegyszerűbb, legolcsóbb balinólmok. Nem pénz, hanem szerencse kell ahhoz, hogy jó helyen, jó időben ott legyünk a parton, és elcsíphessük a vadászó őnöket. 

Klasszikus balatoni balintanya a nádassal szegélyezett partszakasz, ahol percről percre változhat a helyzet.

Kevés, de szisztematikusan összeállított motyó, amivel balinra, süllőre és csukára is ugyanannyi az esélyem.

Balatoni parti pergetéseim során kényesen figyelek arra, hogy a műcsalis dobozokból ne hiányozzanak a nagy hatótávú nehéz, de áramvonalas, jól mozgó, némi gyári tuninggal ellátott balinólmok, pilkerek. 

Balatoni kihagyhatatlanok, akiket ha kell, nagyon pontosan és messzire küldhetek halért: Wizard Slice és ASP.

A gyári tuning a filléres Ecopilker esetében a plusz rezgésért felelős barázdált oldal, és az a leheletnyi ív, amelynek köszönhetően a csali képes ki-kitörni oldalra.

Mondanom sem kell, hogy ezeket a párszázas csalikat nem siratom meg, ha mondjuk a benti nádszél oldalát célozva mégis torzsát fogva odavész egy-egy belőlük. A balin, de sokszor a süllő is ezeken a „rizikós” hot-point-okon járőrözik. Szóval kockáztatni mindenképpen kell egy kicsit, sőt, szeles időben nem is annyira kicsit, elég sokszor van, hogy a nádra fújva téríti pontos útjáról a pilkert.

Ő is így lett meg: a nádtorzsa mellé csak centikre beeső ASP-t ragadta el a gyönyörű balin.

Közelgő fényváltás: a balin mellett apró szerencsével már süllő is jöhet bármikor.

Az olcsó balincsalik közül személyes kedvencemmé a Wizard Slice vált. 10-15-20-30 grammos változatokban beszerezhető, de ami miatt kihagyhatatlan a nagy, nyílt vízi balinozásból az az, hogy a legmárkásabb támolygó kanalak mozgását lepipálja, amellett, hogy legalább kétszer olyan messzire dobható!

Balatoni kedvencem a 15 grammos kékség jó nagy piros tollal.

Vastagodó hátsó traktus, vagyis a súly hátrafelé nő, melynek köszönhetően ingerlő imbolygó táncba kezd lassú tempónál is.

Nagy, célzott dobás, és a kapás sem maradhatott el. Jó halat sejtet a rövid Samurai.

Szép balin lepődött meg a fémes falaton.

Ha már az olcsó csaliknál tartunk, a Wizard ASP és Slice mellett mindenképpen legyen a fegyvertárunkban a Kamasaki pilkerekből is. Gondosan, jól tervezett, rendkívül fogós színekben gyártott, kiváló minőségű balinólomok ezek, melyek tökéletes akadást biztosító VMC horoggal vannak ellátva. Használhatjuk önállan, vagy a klasszikus balinólmos-legyes készségen, amely ne feledjük, mind a mai napig a legeredményesebb és legnépszerűbb módszer a balin horgászatára!

Csalink már van, csak legyünk is ott a megfelelő időben!

Forrás: Halmos Mihály

ET WIZARD ASP SPINNER
790 Ft
Részletek
KAMASAKI ECO PILKER
690 Ft
Részletek
WIZARD SAMURAI SPIN ORSÓ
11 490 Ft-tól
Részletek
WIZARD SLICE TÁMOLYGÓ MŰLEGYES HOROGGAL
1 050 Ft-tól
Részletek