Angolmorzsa és pastonchino az etetőanyagban
Megjelent: 2016. június 07. | Forrás: Halmos Mihály

Untitled Document

A különféle adalékanyagok közül az angolmorzsának és a pastonchinonak vitathatatlan szerepe van az eredményesség szempontjából. E két rendkívül fontos adalék közül az angolmorzsát ismerik többen, a pastonchino – annak ellenére, hogy a világ minden részén hatalmas prioritása van a versenyhorgászatban hosszú-hosszú évek óta – sajnos a mai napig csak kevesen használják, pedig csalogató hatása valóban rendkívüli jelentőséggel bír.

A Benzár-mix termékcsalád fogós és népszerű etetőanyagai mellett szerencsére a különféle színes morzsák és fajspecifikus ízvilágú pastonchinók is megtalálhatók.



Öt különböző színű morzsából álló, de azonos szemcsemérettel
rendelkező minőségi Benzár angolmorzsa mix

Mai cikkünkben szereplő mindkét adalékanyag, az angolmorzsa és a pastonchino is a dévér, a ponty és a kárász horgászatában nyújt jelentős pluszt. Az angolmorzsa a pastonchinoval ellentétben egy nagyméretű, kemény szemcseszerkezettel rendelkező pirított kenyérmorzsa, mely megfestve, sárga, piros, barna, vagy zöld színével fokozza a vizuális hatáskeltést a tiszta, vagy még jobban a zavaros vizekben is. Egy szóval rendkívüli módon attraktívvá tehetjük általa a kész etetőanyag keverékünket.


Kétféle színű morzsát tartalmazó, hagyományos angolmorzsa dévér és
ponty általános horgászatához

Fontos tudnunk, hogy az angolmorzsa száraz állapotban is nehéz, ezáltal gyorsan süllyed a mederfenékre. Az édeskés ízű szemcsék fokozatosan, lassan puhulnak csak meg, ezáltal biztosak lehetünk benne, hogy a lassan, közepesen áramló vízben is sokáig az etetés helyén maradnak, ezáltal egyfajta bázist képeznek az etetésünkön.


Ahogy az etetés kialakításánál is kell a fix bázis, úgy a horgásznak is
szüksége van egy stabil pontra, ahonnan bármit, bármikor képes megoldani
egyszerűen, könnyen, kényelmesen

Az intenzív, feltűnő színezetű apró morzsák már messziről felkeltik a halak érdeklődését, azokat megkóstolva, pedig azonnal rájönnek, hogy ínycsiklandó, finom falatokról van szó. A halak rendkívül hamar megtanulják, hogy kívánatos táplálékról van szó, ezáltal a későbbiekben hihetetlenül gyorsan fognak reagálni az angolmorzsával feldúsított és „színezett" etetőanyagra.


A céltudatos keszeghorgászat egyik legfontosabb alapanyaga az angolmorzsa

Tekintettel arra, hogy a pontyok és a kárászok is előszeretettel fogyasztják a színes és ízletes morzsákat, igazi univerzális alkotóról van szó, melynek használatával soha, semmilyen körülmény között nem lőhetünk mellé.

Egyvalamire azonban komolyan figyelni kell, az pedig nem más, mint a keverési arány! Mivel szénhidrátban gazdag anyag, nem szabad eltúlozni a morzsa arányát az etetőanyagban. A 10 % minimumnak, a 20 % pedig véleményem és tapasztalatom szerint a maximumnak mondható. Ennél jobban eltérni, vagyis többet adni a használt keverékhez megítélésem szerint még akkor sem indokolt, ha a nyári hónapok felmelegedett vizében a halak intenzíven táplálkoznak és anyagcseréjük gyors.


Fél kiló kajához fél marék morzsát adok!


Jól látható, hogy a félzacskónyi (kb. fél kiló) jól megnedvesített, kész etetőanyaghoz
adott morzsa mennyire arányosan, egyenletesen keveredik el


Alapozó etetéshez kimért mennyiséghez töményen öntök némi folyékony aromát


A hígítás nélkül az etetőanyagra öntött édes aktivátorral a szemcsék
közvetlenül érintkeznek …


…így az alapozó etetésre szánt kb. 6 kosárnyi kaja extra illatfelhőt fog kibocsátani
a koncentrált helyen. Joggal remélem, hogy a halak
nagyon rövid időn belül az etetésre találnak!

A pastonchino hatásfoka teljesen megegyezik a morzsáéval. Az eredetileg olasz adalék a versenyhorgászatban ütötte fel a fejét réges-régen. A durvára darált nehéz és zsíros keksz eredményessége, a halakra gyakorolt csábító hatása rendre bizonyított, így a versenycélú felhasználását követően a hétköznapi horgászat során is egyre nagyobb jelentőséggel bír.

Szemcsemérete lényegeden kisebb, mint amit az angolmorzsa esetében megismertünk. Lényeges információ, hogy a nehéz szemcsék tökéletesen homogén szerkezetűek, egyformák, így a süllyedés ideje nem változik. Különösem bevált a dévér és a pontyfélék horgászatánál.


Akár szakadhat is az eső, az időjárás változás, a légnyomás
kedvező alakulása meghozza a halak étvágyát

A pastonchino keverési aránya teljesen megegyezik az angolmorzsánál ismertetett paraméterekkel, az átlagosan 15 %-ban megállapított keverési arány minden víztípusnál, a legáltalánosabban fogható halak esetében egy arany középút- értéknek lőhető be! Ne feledjük, a nehéz, zsíros szemcsék elősegítik az oldódás folyamatát!


Gyönyörű, egészséges dévér a gondos etetés epicentrumából …


… és az etetés széléről fogott termetes példány 4,5 méter mélyről

A különböző színű pastonchinok képesek az etetőanyagok alaptónusát kedvezően befolyásolni, így a Benzár kínálatban megtalálható fekete, piros, sárga színvariációkkal magunk is meghatározhatjuk a keverékünk kívánt színének beállítását a fogható halakhoz, a víz színéhez és hőmérsékletéhez igazítva.

Legnépszerűbb a palettából a mai napig az édes dévéres és a speciális aromavilágú pontyos pastonchino, de a sajtalapú márnás rendkívüli szelektáló hatását is érdemes kipróbálni folyóinkon márnára, paducra.


Pontyos-kárászos etetőanyagok tuningolására a legjobb választás


Amikor a nagytestű dévérek mellé megérkeznek a pontyok…


Édes íze, no meg persze a sötétbarna színe tökéletesen passzol
a tipikus dévéres keverékekhez

A fenéken egyenletesen elterülő és sokáig kemény maradó apró szemű édes ízű morzsát a dévérek előszeretettel csipegetik, így az utánpótlásról is gondoskodnunk kell, a nagytestű keszegcsapat helyben tartása céljából.


Fekete pastonchino a tavaszi, vagy a téli időszakra. Tökéletes választás arra az
esetre, ha kerülni szeretnénk a feltűnést az óvatos halak
igényeinek kielégítése céljából


Mindjárt szabad vagy!

Forrás: Halmos Mihály