Amurok bolognai bottal
Megjelent: 2020. szeptember 23. | Forrás: Halmos Mihály

Akik ismernek, tudják, hogy régóta különös kapcsolatom van a bolognai botokkal. Noha a legtöbben folyóvízen használják a hosszú gyűrűs pálcákat, de akik hozzám hasonlóan tapasztalták már az erejüket, azok jól tudják, hogy állóvízen is meg tudjuk velük oldani a mélyvízi nagyhalas pecák legjavát. Bizony még akkor is, ha huszonötös zsinórral és feltolós úszóval kell horgászni viszonylag pontosan, szűk területre koncentrált etetésen. 

Sokadik bolós torpedóm már, de egyszerűen nem tudom megunni. Fantasztikus érzés egy öt, vagy hatméteres bottal kormányozni az amurokat partról, vagy akár csónakból egyaránt.

El kell mondanom gyorsan azt is, hogy az állóvízi bolóhasználatot nálam nem csak az élményhajszolás adta. Számos „szakmai” ok is felsorakozott, mint például a meghorgászni kívánt amur és pontytanyák drasztikus mederváltozásai (lásd pl. bányatavak), vagy éppen a halak megzavarásának elkerülése érdekében a távoli horgászat előtérbe helyezése, mely pontos dobásokat kívánt a levegőben igencsak kóvályogni képes feltolós úszóval is.

A parti kövezésről algát és növényhajtásokat legelésző amurcsapat megzavarásának elkerülését csak tisztes távolságtartással kerülhetjük el.

Hogy az amur mennyire zabálógép és non stop növényevő azt tökéletesen illusztrálja ez a kép. Nemcsak a friss nádhajtások hiányoznak, de a víz fölé belógó olajbokrok alsó ágairól is az összes levél.

Hogy az állóvízi feltolós bolózás no és persze a legfalánkabb nyári pontyok és amurok csaliigényét kielégítsük, a különféle nagyhalas mag mixekből kell bespájzolnunk. Tisztán főtt kukorica, vagy tejsavas, de lehet kevert mix is, ami a matuzsálemek kedvencét, a tigrismogyorót, vagy a csillagfürtöt garantáltan tartalmazza. 

Ha jó eredményt akarunk, akkor etetni kell, ahhoz pedig nagy mennyiségre van szükségünk. A Carp Expert kínálatában a mag mixek legjavát megtaláljuk, pont amelyek a nagyhal horgászathoz elengedhetetlenek.

Puha, főtt nagymag-mix sok-sok tigrismogyoróval. Az ilyen keverékek tisztán magukban, szigorúan etetőanyag nélkül távol tartják az aprónépet.

A jó keverékből pár marékkal kell dobni az úszóhoz, és az eredmény nem maradhat el. Ha egy adott helyen valamiért nincs kapás, fél-egy óra után tovább kell állni a következő ígéretes helyre!

Amurhorgászatnál a kötelező csalizási mód. A horoghegy minden esetben legyen szabadon, máskülönben nem sok esély van arra, hogy a kemény szájban megakadjon a horog.

Pár hete volt részem egy meglehetősen rendhagyó amurhorgászatban, természetesen bolognaival, méghozzá kedvencemmel, a Benzar Allround ötössel. A változatos mederalakulatok miatt volt nagyon rafinált a pálya, ugyanis az amurok jelen voltak a közvetlen partközeli 30 centis vízben, illetve a nagyon meredek, öt méterig letörő rézsű oldalán is, méghozzá fenékközelben nagyobb számban és egyedsúlyban. Ezeket a durva határokat kellett meghorgászni gyorsan változtatható eresztékkel, úszóállítással. 

Klasszikus formája miatt nemcsak éjjel, de a nappali horgászatok során is tökéletesen alkalmazható a pontyos i-Bite úszó, ha bolós, vagy a hagyományos feltolózásra adjuk a fejünket.

Jól látszik egyfelől a tisztes távolságtartás a parttól, ahogyan az öt méteres Benzar Allround bolognai botom hajlása is árulkodó. Elmondom, hogy folyón csak a két kilón felüli őszi márnák tudják ennyire megdolgoztatni.

Több ideig tart bolognaival fárasztani egy ekkora halat, de higgyétek el, a küzdelem minden másodpercét imádni fogjátok Ti is.

Hibátlan, makkegészséges mélyvízi kukoricafaló az amurok mellől. Ritka pillanat az, amikor egy nagytestű ponty nyer az amurok előtt.

A jó ötös vízből sokára engedte magát feltornázni, de van még ereje párszor visszatörni.

Ő sem rekordlistás, de valahogy bolóval minden kicsit más. Próbáljátok ki Ti is a hosszú gyűrűs botos élményhajszolás eme formáját. Szerintem tetszeni fog! Bolóra fel!

Forrás: Halmos Mihály

BENZAR ALLROUND BOLO
27 990 Ft-tól
Részletek
CARP EXPERT HOLIDAY MIX
1 590 Ft
Részletek
CARP EXPERT SEVEN MIX
1 890 Ft
Részletek
CARP EXPERT TEJSAVAS NATÚR KUKORICA 800G
1 390 Ft
Részletek
IBITE CIGAR NEON RED ÚSZÓ
2 390 Ft-tól
Részletek
ZSINÓR ET POWER FEEDER 150M
670 Ft-tól
515 Ft-tól
Részletek