Amit a pelletekről nem árt tudni
Megjelent: 2012. augusztus 14. | Forrás: EnergoTeam


A pelletekkel való horgászat még erõteljesen fejlõdõ korszakában van hazánkban. Már nem kevesen használják, de a nagy többség még nem tudja pontosan, hogyan is bánjon vele, mire is használja. A versenyhorgászatba máris beférkõzött, bár jelenleg csak etetni szabad vele, a finomszerelékesek nemzetközi versenyeken horogra nem tehetik.


Carp Expert kemény pelletek

A pelleteknek többféle formája van forgalomban. Alapvetően vannak kemény (hard) és puha (soft) változatok. Etetésre elsősorban a kemény pelleteket használják, ugyanezek némi előkészítés után horogra is alkalmasak. Ma már a legtöbb horgász a horogra szánt kemény pelletet előzetesen nedvesíti, puhítja, ha kifejezetten csalizni szeretne vele.


Különféle méretű kemény pelletek

Ennek a menete nagyjából úgy zajlik, hogy a kemény pelleteket beleöntjük egy megfelelő vödörbe, majd annyi vizet öntünk rá (lehetőleg a meghorgászni kívánt vízből), hogy ellepje. Oda kell figyelni, hogy csak másfél-két percig hagyjuk ázni, aztán le kell önteni róla a vizet maradéktalanul. Ezután egy kicsit állni kell hagyni, és tapasztalni fogjuk, hogy a pellet szépen felpuhul. Fajtájától, gyártójától, és persze a pellet alap szárasságától függ, melyik stádiumra pontosan mennyi időt kell szánni. Sokan különféle aromákkal is ízesítik a puhításra szánt vizet, így a pellet azt is magába szívja. Sőt, a száraz kemény pelletre tömény aromákat is szokás önteni, leginkább olaj alapúakat, melyet szintén magába szív a csali, de nem puhítja fel olyan hamar és olyan mértékben, mint a víz.


Carp Expert aszalt szilvás pellet, jól látható, hogy átfúrt változatról van szó

A pelletek horogra rögzítése alapvetően háromféle módon történhet. Az első a legegyszerűbb, de ma már a legritkább is. Egyszerűen átszúrjuk egy horoggal, és annak öblére csúsztatjuk. Mindig olyan méretű horgot kell használni, hogy egy szem pellettel a horogöböl nagy része le legyen fedve. Általában egy pellet elég a horogra. A második rögzítési mód a hajszálelőkés rögzítés. Ehhez kapható speciális pellet stopper, ami nagyon jól megtartja a kissé jobban felpuhult csalit is a szálon.


A Carp Expert pellet stopper használható a lágy pelletekhez is

Black Spider pellet szett sokféle hasznos rögzítési móddal

A nagyobb méretű pelletek gyakran eleve átfúrt verzióban kaphatók, a többit pedig némi puhítás után bojlitűvel átszúrva tudjuk a szálra rögzíteni. Ez esetben a pelletek száma már több is lehet, ahogy a feladat megkívánja. A harmadik módszer, a pelletgyűrű használata. Ez nem más, mint egy átlátszó szilikon karika, melybe beleilleszthető a pellet, s a másik oldalán található, pici lyukkal ellátott csatlakozón egyszerűen át kell szúrni a horgot.


Pelletgyűrűben egy 5 mm-es csali

Carp Expert 8 mm-es ananászos pellet a szilikon gyűrűben

A pelletek legfiatalabb csoportjába tartoznak a soft, azaz puha pelletek. Ezek kifejezetten horogra valók, ezekkel ritkán etet az ember. Ezek óriási előnye a kemény pelletekkel szemben, hogy a bennük feloldott csalogató illat- és ízanyagok sokkal nagyobb mennyiségben vannak jelen, s ezek kioldódása igen hatékonnyá teszi ezt a csalifajtát.


ET Carp Hunter soft pelletek különféle ízben és méretben

Már ránézésre látszik, hogy nagyobb nedvességtartalommal rendelkeznek,
 sokkal több illat- és ízanyagot tárolnak

Ennek bemutatására végeztünk el néhány akváriumi kísérletet, mely nagyon látványosan mutatja meg a soft pelletek legfontosabb tulajdonságát.


Kiválóan látszik, ahogy a baloldali epres soft pelletből kiáramlik a csalogatásért felelős anyag,
 mellette a nem dipezett bojli ehhez képest passzív

Az illatfelhő tovább terjed, s tölti meg a tesztre használt akvárium alját

A "nehéz" illat a legkisebb vízmozgásra felfelé is füstszerűen elindul. Az első hal érkezése,
vagy bármilyen más áramlat azonnal segíti a terjedést

Gyakran előfordul, hogy intenzív tavakon a horogra is kemény pellet kerül, ezzel lehetséges a halak méretét pozitívan szelektálni. Kevesebb kapásunk lesz, mintha soft pellet lenne a csali, de a halak szignifikánsan nagyobbak lesznek. Vizsgáltuk a kemény és a soft pelletek horogállóságát is. Nyári 25 fokos vízen kísérletezve azt tapasztaltuk, hogy a kemény pelletek akár még bő másfél órát is gond nélkül kibírnak a vízben (előáztatás nélkül!), addig a soft pelletek nagyjából félóra után már jelentősen vesztenek konzisztenciájukból.


A soft pellet állja a bojlitűt és szálra simán rögzíthető. Ezzel együtt "gyors" csali,
amit minimum félóránként ellenőrizni kell

A soft pelletekkel épp a fordítottját végezhetjük, mint amit a keményekkel. Utóbbiakat puhítjuk,
 hogy a horgon a legjobban viselkedjenek, míg a soft pelletnek jót tesz egy kis szárítás

A gyakorlatban egyébként már egy negyedórás áztatás után sem bír ki egy karakteresebb bevágást a horgon a soft pellet. A legjobban a Carp Expert bojlik szerepeltek, melyek több órán keresztül is stabilan tartották a szerkezetüket. (Ezeket is mindenképp össze akartuk hasonlítani a pelletekkel.)


Jobb oldalon a barnás soft pellet már a szétesés határán van, mellette a kemény változat sokkal jobban tartja magát
 
Jobbról balra a soft- majd a kemény pellet, végül a bojli, mely még felezve is kemény marad. Jól látni az oldódási különbségeket. A soft pellet a leggyorsabb csali, míg a bojli tart ki a horgon legtovább, s a halak nagyjának szelektálásában is segíthet

A pelletek igen jelentős előretörése figyelhető meg az utóbbi években, és ez a folyamat csak fokozódni fog az elkövetkező időszakban. Már ma is kapható kifejezetten pelletes horgászatra kifejlesztett matchbot, és feeder is, s a specializáció talán még jelentősebb lesz a jövőben. Mindenkinek ajánlatos a pelletekkel megismerkedni, mert remek csalik, s aki kimarad, az lemarad! 

Forrás: Energo Team

CARP EXPERT PELLET STOPPER
270 Ft
Részletek