A tatai Derítő-tó kárászai
Megjelent: 2011. június 03. | Forrás: Talabér Gergely

A tatai Derítő-tó kárászai
Hónapok óta terveztük közös családi horgászatunkat a tatai Derítő tavon. Maga a tó csodaszép környezetben található, leginkább kapitális ponty és harcsa állományáról ismert. A festői környezetben eltöltött hétvége szívet-lelket melengető élményekkel gazdagított minket. Az időjárás nem mindig fogadott a kegyeibe, de aki kitartóan próbálkozik, annak a tó bőven kínálja kincseit.


Szombaton még szép idő volt, vasárnap reggel a
stégre kilépve azonban hűvös szél és felhők fogadtak.


Majd mindenki bojlis felszereléssel készült a hétvégére, én azonban mást forgattam a fejemben. Végszükség esetére betettem a heavy feederes botzsákomat is, de a lelkem mélyén már tudtam, hogy a főszerepet kedvenc Competition light feederem és pickerem fogja játszani. Mindig is előnyben részesítettem a finomabb szereléket, az apró csalit és a pörgősebb horgászatot, ehhez pedig a fent említett két bot kiváló társnak bizonyult.


Jó bothoz jó zsinór!


A Competition feeder 20-40 grammos dobósúlyával a legkarcsúbb, legérzékenyebb és egyúttal a legkezelhetőb bot is, amit valaha a kezemben tartottam. Mindent érezni rajta, bármi történjék is a zsinór túlsó végén. Kisebbik testvére a Competiton picker dobósúlyában és érzékenységében is megfelelő társa a feedernek. Ennek köszönhetően elegendő egy fajta szereléket magunkkal vinnünk, azt mindkét boton egyaránt használhatjuk. Persze miért is ne kísérletezhetnénk különböző végszerelékekkel, ha két botunk bőven nyújt lehetőséget rá?


Az azonos dobósúly de eltérő bothossz
sokféle lehetőséget magában rejt.
Lehetőségünk van egészen partközeltől,

A közepes távolságig minden területet
a lehető legérzékenyebb
fenekező felszereléssel meghorgászni.


Én is különböző képpen szereltem a két botot. A rövidebb pickerre 0.30-as Power match orsó került, dobján 14-es Power feeder süllyedő zsinórral. Ennek végére kötöttem a 0.18-as dobóelőkét, nem mintha az erős dobások szükségessé tették volna, inkább a kopásból fakadó plusz terhelés miatt.


Jó zsinórprofil és megbízható működés jellemzi a Power Match orsókat. Miért is ne állnák meg a helyüket feederezés közben is?


Két nap hosszú idő, reggeltől estig horgászva bizony sokat dob az ember, még ha 20-30 percenként frissíti is a csalit. A dobóelőkén csúszóra szereltem egy rövidített gubancgátlós csövet, rajta 15 grammos kerek feeder kosárral. Ezt követte a gumiütköző, majd 18-as forgóba kötve a 30 cm hosszú 0.12-es előke végén a 16-os horog.


A hétvége sztárja, még az apró pöccintései is
jól érzékelhetőek voltak a közepes merevségű spiccen.


A Competition feeder orsója a pickerhez hasonlóan Power match, de 40-es méretben, amire 0.18-as Power feeder zsinór csévéltem. A dobóelőke itt 0.25-ös, ez már kifejezetten vastagnak számít ezen a boton, valószínűleg egy 0.20-0.22-es is elégnek bizonyult volna. Erre a botra szintén csúszóra szerelve egy 20 grammos távdobó bordás etetőkosár került, amelyet kissé feljebb toltam a gubancgátló csövön, közben eltávolítottam minden második bordát, így gyorsítva az etetőanyag bontását a vízben. Az előkét 10 centiméter hosszúra kötöttem 0.08-as fonott zsinórból 14-es horoggal, végén hajszálelőkével.


A szinte már szokásossá
vált szendvics csalifelfűzés előtt,

És felfűzve. Bár próbáltam mást,
 de ezúttal is ez bizonyult a favoritnak.


Essen a csalikról és az etetésről is pár szó. Tudtam, hogy a Derítő tavon bizony komoly harc folyik az uszonyosok kegyeiért. A víz melegedő, 13 fok hőmérsékletű, az időjárás meglehetősen változékony volt. Próbáltam olyan etetőanyagot találni, ami elüt a mederfenéktől, zamatával pedig többféle halat is képes magához csalogatni. Ezért választottam a Tímár Mix Ponty-Mix piros etetőanyagát. Előnyös tulajdonságai közé tartozik a jó tapadás, ez megkönnyíti a különböző pelletek és az élő anyag bejuttatását, ami bármely időszakban (de tavasszal különösen) jól jön. Az illata is fenséges, még nekem is tetszett. Ehhez két-két marék epres illetve halas pelletet kevertem, végül csonti és víz hozzáadásával vált teljessé a tavaszi halcsalogató.


Élénk színű etetőanyag. A folyton izgő-mozgó
csontkukacok kevéssé látszanak benne, de azért ott vannak!


A light feederen a korábban már bevált epres pellet-kukorica szendvicset kínáltam fel, míg a pickeren csonti-pinki-kukorica különböző kombinációival próbálkoztam, végül az egyszerű, de nagyszerű két szem csonti bizonyult a legfogósabbnak. Hiába is, az izgő-mozgó élő anyaggal nehéz mármely más csalinak felvenni a versenyt.


A merítőmben eltörpül a kis karcsi.

Pedig nem is olyan kicsi.


A hosszabb botot egy 45 méterre kialakítot etetésen vetettem be, a rövidebbet pedig úgy 30 méterre egy másikon. A szelekció jól működött, míg a pickerre szinte ritmusra jöttek 20-30 percenként a két tenyérnyi kárászok, addig a hosszabb feederen sokkal ritkább volt a kapás, hosszabbak a csendes időszakok. Ugyanakkor mindegyik pontyomat ez a csalikombináció adta, nem számítva több csodálatos egy kilogramm körüli kárászt is. Ezek oly erővel küzdöttek a horgon, mintha valóban pontyok lennének, a turpisság csak a merítőszák közelében derült ki! Merthogy hiába voltak nagyok és erősek, bajszuk az bizony nem volt egy fia sem!


Újabb szákolás,
 egész belejöttem a végére.

Kíméletes horogszabadítás
után már csobbant is a szákban.


A horgászat végén tovább erősödött bennem az az elképzelés, miszerint lehetséges a fözsinórnál lényegesen vékonyabb előkét is használni, így egészen az extremitások szintjéig finomíthatjuk a szerelékünket, amennyiben megfelelő akciójú botot használunk, nem kell tartanunk a zsinórszakadástól. A Competition feeder és picker egyaránt rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amik az elképzelhető legfinomabb szerelék használatát is lehetővé teszik. Segítségükkel olyan érzékeny, a végletekig lefinomított horgászatra nyílik lehetőségünk, amire korábban gondolni sem mertünk volna.


A folyamatos figyelmet
 az érzékeny
botok finom
 kapásokkal hálálják meg.


A jól megválasztott csali,a jó etetőanyag és a megfelelően beállított szerelék jutalma.


Az időjárásra igazán nem lehetett panaszunk, bár reggel fagyoskodtunk, délben olvadoztunk, mégis esőmentes, jó hétvégénk volt. A finomszerelékes peca ismét megmutatta, bőven van keresnivalója még ilyen kiváló pontyos vizen is. Segítségével könnyedén megfoghatók az átlagos méretű pontyok, keszegek és kárászok, érzékenysége pedig biztosít minket róla, hogy egyetlen kapásunk se maradjon észrevétlen még mostoha időjárási viszonyok között sem. Ezen a hétvégén, bár jócskán bizonyított mindkét bot, mégis úgy érzem, nem sikerült elérni a határaikat, maradtak bennük rejtett tartalékok! Remélem a nyár folyamán lesz még alkalmam komolyabb ellenfelekkel is próbára tenni mindkét pálcát. Ha kiváncsiak vagytok, tartsatok majd velem!


Szép teríték a hétvégi
horgászat eredménye.
ALAGÚT FEEDER KOSÁR (KEREK)
420 Ft-tól
Részletek
ZSINÓR ET POWER FEEDER 150M
670 Ft-tól
625 Ft-tól
Részletek