A jighorgászat eszközei
Megjelent: 2011. január 27. | Forrás: EnergoTeam


Nem is olyan régen a pergetőhorgászok jobbára pihentek a téli hidegben, de manapság már a „kemény mag” számára a főidényt jelentik ezek a hónapok. Különösen a plasztikcsalis, jiges horgászatok ideje a január és a február.
 


A 2,40-es ET Excalibur Spin egy remek bot


Az elmúlt években ez a speciális horgászmódszer elképesztő fejlődésen ment keresztül. Nem csak maga a műcsali, de szükséges egyéb felszerelések, mint bot, orsó, zsinórok terén is. A specializáció megállíthatatlan. Egy évtizede még a legprofibbak is használták ugyanazt a botot wobblerezéshez, villantózáshoz és esetlegesen jighorgászthoz is, míg mára ezekhez a módszerekhez már dedikált botokat kapni. Mivel az egyes specializált nyelek előnyei egyre több ember számára nyilvánvalóak, így azok száma is egyre nagyobb, akik különféle botokat használnak, különféle módszerekhez.
 


Kovács Adrián téli balinozás közben


A jighorgászat kapcsán azt látni egyértelműen, hogy a használt botok hossza egyre rövidebb, s ezzel párhuzamosan egyre inkább finomodnak is a nyelek. Ennek elsődleges oka az, hogy a módszer is tökéletesedik, egyre többen látják be, hogy a nehéz twisterfejek, jighorgok ideje (az igen mély, vagy gyors folyókon kívül) lejárt. A könnyű műcsalikhoz viszont, olyan felszerelés szükségeltetik, mellyel a csali vezetése optimálisan megoldható. Ehhez igen vékony fonott zsinórok kellenek, érzékeny spiccű botok, és könnyű orsók, hogy a felszerelés egésze összhangban legyen.
 


A balinok időnként nagy csapatokba
 verődnek, ha megtaláljuk, sokat foghatunk


A botok terén az Energo Team a Blade sorozat kifejlesztésével tette meg a legnagyobb lépést. Ezek az IM12 anyagból készült botok, LowRider gyűrűkkel lettek felszerelve, kiváló egyensúlyuk van, erősek rugalmasak, mégis könnyűek. Olyanok, amilyennek egy jó pergetőbotnak lenni kell! Ezekből már a harcsázó pergetésre is létezett 2,40 hosszúságú darab 100-200 g dobósúllyal, ami újdonságot jelentett rövidségével a hazánkban megszokott 2,70-3,00 méteres nehéz pergetők között. A könnyebb Spin Blade botok között is számos igazi kuriózumot találni. A hazai piacon alig volt választék az igen könnyű 0-10 gramm dobósúly-tartomány körüli botokból. A Spin Blade 1,80-as ultra light botja mindössze 88g, de a 2,10-es változat is alig nehezebb. Ezen botok sikerei megnyitották az utat újabb fejlesztések, ha úgy tetszik termék diverzifikáció előtt is. Megérkeztek a Zander Jig botok melyek a legújabb generációt képviselik, emellett az áruk szinte verhetetlen! Ezek már kifejezetten a rövid botok táborát erősítik, 2,40-esnél nincs is hosszabb a családban.
 


A süllők twisteres horgászata
 is nagyon sokat fejlődött

A 10+1 csapágyas
ET Power Spin jó választás lehet


Ezekhez a botokhoz könnyű, megbízható, viszonylag kisméretű orsók társíthatók. A jiges horgászatban az átlaghal néhány kg-os, ritka, hogy 10 kg feletti óriás terhelje a felszerelést. Ezért bátran javasolhatók a 30-as körüli orsóméretek, viszont a minőségben nem lehet hiba! A Ryobi ismert modelljein kívül hatalmas pozitív meglepetést okozott a Banax Iris család, mely széles méretválasztékával, kiváló fékjével, és igen sima futásával hívta fel magára a figyelmet. Nála sokkal drágább orsók szintjét hozza megbízhatóan, és verhetetlen ár-érték aránnyal. Fontos, hogy kapható belőlük 2000-es, és 3000-as méret is, melyek a könnyű jighorgászathoz az elsődleges választások lehetnek.
 


A Banax Iris fém pótdobbal kerül forgalomba


Ezekhez a finom felszerelésekhez nagyon fontos a megfelelő zsinór kiválasztása. Ez lehet monofil is, különösen, ha a repkednek a komoly mínuszok. A fonott zsinór ugyanis hajlamosabb több vizet felvenni és felszállítani a gyűrűk közé, az orsóra, így ezen vízmennyiség megfagyása komoly nehézségeket jelenthet a horgászat technikájának tökéletes megvalósításában. Konkrétan a fagyos zsinórral alig lehet kidobni a könnyű műcsalikat, ha a dobon összefagynak a karikák, akkor egyszerre több karika távozhat az orsóról, ami megakadhat az egyébként is jéglerakódásos gyűrűben, és további gubancolódáshoz is vezethet. A monofil zsinórok kevésbé szállítják a vizet, és a velük való horgászat egyszerűbb fagyban. Ha nulla fok fölötti a hőmérséklet, akkor szinte minden esetben a fonott zsinór javasolt. Ehhez immár javasolni tudjuk a L&K Superbraid család zsinórjait. Az L&K itt a Lukácsi Béla és Kovács Adrián nevét jelenti, ők is részt vettek a zsinór kifejlesztésében és tesztelésében. Külön öröm, hogy ez a zsinórcsalád már 0,08 mm-es átmérővel indul, így a legfinomabb módszerekhez is kínál fonott zsinóros alternatívát. Akár a legkisebb sügereknek, vagy apró köveseknek is fel tudjuk segítségükkel kínálni a kisméretű műcsalikat, úgy, hogy élvezhetjük a nyúlásmentes zsinór adta előnyöket és a gyors bevágás lehetőségét.
 


Az Iris ár-érték arányban az egyik legjobb pergetőorsó a piacon!


Érdemes néhány szót szólni a fluorocarbon zsinórokról is, mert egyre inkább teret nyernek hazánkban. Ezek hatalmas előnye, hogy a fénytörésük lényegében a vízével azonos, így a legtisztább vizekben is láthatatlanok maradnak. Egyre többen alkalmazzák ezeket a fonott zsinórok előtt előkének, de vannak, akik teljes egészében ilyen zsinórt tekernek az orsójukra. A kedvező tulajdonságait kihasználva akár kicsivel vastagabb átmérőben is alkalmazhatjuk, mint hagyományos monofil társait, mert valóban nem látják, nem veszik észre a halak, így nagyobb tartalékkal, komolyabb szakítószilárdsággal is rendelkezésünkre állhat. A legnagyobb átmérőjű fluorocarbonok már igencsak sprődek, felületük kemény, ezért a 0,60-as, 0,80-as méretek már kiválthatják a drótelőkéket is. Ezekkel már a nagy csuka sem boldogul, nem tudja elharapni, ráadásul a kedvező kémiai és fizikai tulajdonságai miatt a drótelőke masszív láthatóságával szemben, észrevehetetlen.
 


Adriánék komoly halakkal
tesztelték az új L&K fonottakat


Természetesen a műcsalik piacán is elképesztő specializálódás zajlott le. Az anyaghasználat során a változatok száma megnőtt, ma már szinte minden gyártó ügyel arra, hogy folyóvízre keményebb, állóvízre puhább anyagokból készít plasztikcsalit. Teljesen elterjedt az anyagában színezett alapanyagok egy műcsalin belüli keverése. A színskála szélesedett, és egyre másra kerülnek elő olyan alakbeli változatok, melyek más, újabb frekvenciákkal vértezik fel a műcsalit. A gumihalak és twisterek evolúciójáról következő írásunkban szeretnénk részletesen beszámolni.

 

MANNS SWIMMIN GRUB
950 Ft
Részletek