A hónap csalija: Salmo Rattlin Sting
Megjelent: 2019. október 21. | Forrás: Halmos Mihály

A Salmo legendás modellje, a Sting immáron 18 éve, egészen pontosan 2001-es megjelenése óta forrt egybe a világ legnépszerűbb süllős, csukás és balinos műcsalijaival. A régi, felúszó (Floating) és süllyedő (Sinking) típusban gyártott Stingek utódjaként nemrég megjelenő Rattlin Stinget azonban még ma is nagyon kevesen ismerik, e fogós új lebegő kialakítású (suspending) csali alaptalanul nem került még reflektorfénybe.

Gondosan összeválogatott Salmo gyűjtemény, nem hiányozhat belőle a Rattlin Sting sem.

A Sting teste poliuretán habból készült, az új csörgős Rattlin viszont egy nagy szilárdságú - minden fizikai és kémiai hatásnak ellenálló – műanyagból lett öntve, melybe a tervező bele kalibrálta a Salmo által kifejlesztett távdobásért felelős dupla golyós rendszert, az Infinity Cast Systemet.

Összesen 9 színben kapható a Rattlin Sting, 9 cm-es hosszban és 11 grammos tömeggel.

A majd két évtizeddel ezelőtt kitalált minnow forma megmaradt, csak a poliuretán test lett műanyag.

Ki kell, hogy hangsúlyozzam, a Rattlin csörgős voltáért nem ugyanazok a golyók felelősek, amelyek a nagyobb dobásokért! A két rendszer két egymástól teljesen eltérő funkciót jelent! Az Infiniti Cast System pályája a fejrésztől egészen a farokig tart. A benne elhelyezett kettő darab nagyméretű fémgolyó dobáskor hátra csapódik, mintegy húzva magával minél távolabb a wobblert. Vízbe érkezést követően még függőlegesen áll, az első meghúzásra gurulnak csak előre, vízszintesbe állítva így a csalit.

Jól megkülönböztethető a két nagy golyó mellett a csörgésért felelős aprók pozíciója.

A tádobó rendszernek köszönhetően minden hasonló méretű csalinál messzebbre repíthető az új Sting.

A 11 gramm tömegű kilenc centis csali kilenc jól bevált színben érhető el, melyek közül természetesen megtalálhatóak a legendásan jónak számítók is, mint például a bohóc (HCL), a vadító harántsávos zöld tigris (GRT), vagy a Thrilleknél és Horneteknél már megismert, természetes hatású HBL.

Holografikus 3D hatású szemek …

… hogy még élethűbbek és fogósabbak legyenek.

Az új Sting a fejlesztéseknek köszönhetően és persze a lebegő volta miatt még több lehetőséget kínál az elődjénél. Húzhatjuk lassú vagy gyors tempóban egyenletesen, de akár sűrűn meg is állíthatjuk, mivel a Rattlinnal a twichelés változatos és szórakoztató, akárcsak egy süllyedő Slidernél. Ott és akkor állíthatjuk meg, ahol akarjuk. Ha úgy tetszik, a vízben heverő tuskó mellett lebegtethetjük az ott feltételezetten lesben várakozó rabló orra előtt, hogy aztán egy-egy nagyobb pöccintéssel elindítva, visszafordíthatatlan ingert küldjünk a csuka támadó reflexének.

Jobb választás nem is lehetett volna a Premium Black Nickel VMC horognál.

Három példány az általam legtöbbet használt Rattlinok közül.

Lassú indításra mérsékelten mélyre tör, sajátossága, hogy bármilyen vízmélységnél megállítható, ha abbahagyjuk a tekerést lebegő pozícióba kerül, s nem süllyed, és nem emelkedik egy centit sem. Érdemes elsajátítani és megismerni a viselkedését, a remek súlyelosztás adta előnyöket ki kell használni!

Japán stílusú információközlés. Akár a botoknál, a legfontosabb paraméterek a wobbler hátáról is leolvashatók.

A farokrész oldalán pedig hagyományőrző módon modell típusa árulkodik, ahogyan azt már évtizedek óta minden Salmonál megszokhattuk.

A wobblerkidobás mozdulatsorának utolsó állomása. Az erős szuggerálással is nyerhetünk plusz métert?

A meleg hónapok gyakorta zavaros vizeire jó választás az élénk színű csali.

Egyrészes River Jig és Wizard Spin orsó alkotta pergető kombó, és egy természetes hatású RYP Sting csalta ki rejtekéről az éhes süllőt.

Halmos Mihály

SALMO RATTLIN STING WOBBLER
5 190 Ft
Részletek