A hónap csalija: Salmo Executor
Megjelent: 2013. augusztus 15. | Forrás: Halmos Mihály

Süllős loccsanásoktól hangos nyári éjszakák, csukaszaltóktól emlékezetes csatornás cserkelés friss emlékei tódulnak előre gondolataimban a lengyel származású tört csőrű wobbler által kapott élmények hatására. A kezdeti átütő gyors sikerek, a váratlan fordulatok és a vele elért átlag feletti eredményesség tette számomra az Executort az első számú kedvencemmé.

Alkonyat utáni pergetésnél, de nappali horgászatokkor is rendre bizonyított, függetlenül attól, hogy állóvízen, vagy folyón kíséreltem meg vele a halfogást. Számos süllőt, csukát és balint csábított már el táncával, kiérdemelte, sőt kikövetelte magának, hogy a legtöbbször őt akasszam a kapocsba. Nemcsak a halakat, engem is megbabonázott őkelme, egy-egy féltve őrzött darabjának elveszítése a mai napig szinte fizikai fájdalommal jár.


Hetes felszíni Salmo Executorok
természetes színekben

SDR, vagyis mérsékelten mélyretörő Executorok szintén természetes árnyalatokban

A Salmo legsikeresebb felszíni csalijának sorozatgyártása hosszadalmas tesztelési folyamat után, 2004-ben kezdődött el. A fogós alapszíneket hamar követték az újabb árnyalatok, mára 15 féle színvariáns kapható, melyeknek a fele természetes hatást keltő, másik részük feltűnő, figyelemfelhívó megjelenéssel bír a sötétebb, zavarosabb vizek ragadozóinak szánva. Rendkívül fogós alapszínnek számít a D, RD, RR, a sügérmintás RPH és RHP, a sebes és szivárványos pisztráng mintás T és RBT. Balinok kedvencei a piros fejű RH és a kék hátú PB, éjszakai süllőzésnél pedig nagyon bevált a piros GOS és az óriási népszerűségnek örvendő GT. Az Executor a 2012. évtől már holografikus mintázattal is kapható az ínyencek nagy örömére: ilyen a GFP és HSH típusok.


Zavaros vízben, vagy esti, éjszakai pergetéshez ajánlott fogós színek

A Salmo Executor úszó, azaz Floating típusú wobbler, ezen belül két változata létezik, a felszíni SR (tört terelőlapkás) modell és az SDR (mérsékelten mélyretörő) változat. A Salmo négyféle hosszban (5, 7, 9 és 12 cm) gyártja őket, bevontatás során mérettől függően 0,6-5m-ig terjed merülési mélységük.

Legkönnyebbek (5 gr) az 5 cm-es törtcsőrűek, a legnehezebbek (33 gr) pedig a 12 cm-es SR-ek.

A hazai általános használat viszonylatában az 5, 7 centis wobblereknek van nagy szerepe, de a vállalkozó kedvű, eredményorientált harcsahorgászok a 9 és 12 cm-es változatokkal is érnek el sikereket.

A kisebb Executorok használatának elsajátítása senkinek sem okozhat problémát, lassú és közepes orsótekeréssel, vagy a sebességek variálásával nemcsak hogy hamar rá lehet érezni a helyes taktusra, de így ingerelhetjük kapásra is a ragadozókat.

Könnyű, 10-30, vagy maximum 25-50 gramm dobósúlyú és 2,10-2,70 méteres pergetőbotokkal, vékony, maximum 0,10-es fonott zsinórral fogjuk kiválóan érezni wobblerünk mozgását, csábító remegését.

Az Executor a leglassabb bevontatásra is jól reagál, ingerlően veret, mozgásának amplitudója kicsi, ezáltal kiváló a rezonanciakeltése. Tökéletes csali sekély vizekben is, illetve az alkonyat utáni sötétségbe burkolózott tavakon, folyókon egyaránt. Igazi süllős csemege, de a csukák sem tudnak neki ellenállni.


Mestermű az Executor 5 D-je, nagyon nagyra értékelik a halak!

Célhalaink, mint már említetem, a süllők, csukák, balinok és a harcsák. Többször fordult már elő velem, hogy a süllőknek szánt csalimat bizony csuka vitte emlékül magával, vagy a not-a-knot kapocsba kötött fonott zsinórt reszelte el éles fogaival, vagy pedig a 0,24-25-ös monofilt nyiszálta el a küzdelem során. Ma már nem esek ebbe a hibába, süllőzéshez is vékony előkét kötök be áttetsző Hard Mono-ból, vagy vastagabb Fluorocarbonból, ezek hiányában a legvékonyabb kevlárszálból. Az éhes süllőt nem fogja zavarni, a csuka biztonságos megfogásához, pedig nélkülözhetetlen.


Velencei-tavi kikötői csuka kedvenc Executoromra

Az Executor légellenállási mutatója csekély, jól, pontosan dobható közepes távolságokig (20-25 m), célzottan, közeli helyekre még alsó karlendítéssel is gond nélkül bejuttatható. Sekély csatornáktól kezdve bárhol eredményesen alkalmazható, vonatási mélysége, merülése tökéletesen szabályozható a hajtókar forgatásának mértékével.


Bothossznyi távolságban, a parttal párhuzamosan
vezetett wobblerre kapott ez a szép csuka

A csalin található horgokra nem lehet panasz, ahogyan a Salmo wobblerek valamennyi fajtájánál, az Executor esetében is minőségi acélból készült fekete nikkel drillingekkel van dolgunk. Az öt centis modelleken 8-as, míg a heteseken 5-ös méretű hármashorog pár található. A drillindek tűhegyesek, az akadás után a fárasztás során jól tartanak, biztosan ülnek.


A hasi hármashorog biztosan ült a csuka szájszegletében,
a hátsó drillingek akadására esély sem volt a csuka szerencséjére.
Így legalább kevesebb sérüléssel megúszta

Az ő esetében viszont a hátsó horog akadt szerencsésen

Vannak rendkívül szerencsés esetek is, a horog behatolásának szöge egyedül a támadás irányától függ, az akasztás mértéke a behatolás mélységét és annak minőségét befolyásolja.


Süllőt fogott a Dace színkódú Executor. Szerencsés akadás!

Bizonyára értitek már az Executor iránti rajongásom okát

Sokak számára, sok helyen és még annál is több szituációban bizonyított már ez a kis lengyel wobbler. Fogósságához kétség nem férhet. Az biztos, hogy aki egyszer ráérzett, az nem mond le többé róla. Salmo Executort hát mindenki dobozába!

Forrás: Halmos Mihály

SALMO EXECUTOR
3 790 Ft-tól
Részletek