A hónap csalija: Salmo Bullhead
Megjelent: 2015. szeptember 07. | Forrás: Halmos Mihály

A sokak által csak „gébnek" csúfolt Salmo Bullhead sorozatgyártása 1991-ben indult meg Európa leghíresebb wobblergyártójának gietzrwald-i gyárában. A Salmo Bullhead valójában a nálunk is védett halfaj, a botos kölönte imitációja, találó, érdekes testfelépítését hűen tükröző angol megszólítása után kapta a Bullhead elnevezést.

Annyit érdemes tudni e halacskáról, hogy a sugaras úszójú halak (Actinopterygii) osztályához, a skorpióhal-alakúak (Scorpaeniformes) rendjéhez, ezen belül a kölöntefélék családjához tartozó fajról van szó.

Senkit nem szeretnék untatni a faj leírásával, sokkal érdekesebb vizekre evezünk. Lássuk hát, mi is, ki is az a Salmo Bullhead, mi indokolta azt, hogy változatlan formában, színösszeállításban sorakozzon a horgászboltok polcain, ugyan úgy, ahogyan azt 1991-ben is tette.


Salmo Bullhead a botos kölönte legélethűbb utánzata wobbler formájában


Salmo Bullhead kollekció

Magyarországon főként a süllő és a csuka horgászatában ért el sikereket, külföldön ennél nagyobb életteret kapott, pisztáng, lazac és tengeri halak esetében alkalmazzák a nálunk is fogható halak horgászatán kívül.

Érdekessége, hogy alakja, formája tökéletesen megegyezik névadó rokonáéval, feje széles, lapított, teste rövid, duci hasi résszel.

A gyártó a két alapmodell – a felszíni (F) és a süllyedő (S) - mellé létrehozott egy harmadikat, a mélyre törő változatot (Shallow Deep Runner). A horgásznak lehetősége van ezáltal kiválasztani azt a modellt, amely a horgászvíz sajátosságaihoz, a ragadozó halak előfordulási helyéhez igazodik, és eredményt érhetünk el velük.

Színösszeállítása egyedinek mondható, de közel sem találunk olyan bőséges kínálatot, mint mondjuk egy Hornet esetében. Az alapszínen (Bullhead) kívül öt árnyalat található a Bullhead palettájában. Ezek a HBD (Hot Bullhead), az esti éjszakai órák favoritja a GT, azaz Green Tiger, a HP (Hot Perch) és a CYP (Clown Yellow Perch).


A fekete harántcsíkos mintázat nálam mindig előnyt élvezett, meggyőződésem,
hogy több kapást tudok elérni ezekkel az egyedekkel


Nagy kedvencem a CYP válozat


Pont ezeket a színárnyalatokat kedveli a süllő is


4 cm-es SDR modellek, melyek maximum 1,5 méteren dolgoznak

A különböző típusok mozgásában nincs jelentős eltérés. Impulzív, erőteljes vibrációt figyelhetünk meg az F, az S és az SDR változatok esetében is. Lüktetése, robbanékonysága gyorsabb tempóra váltáskor is azonnal érezhető, a kapások eléréséhez nyugodtan változtassunk a behúzás, bevontatás ütemén. Botunk spiccén követni tudjuk a wobbler mozgását, sebességét annak remegése alapján konstatálhatjuk.


A Bullhead önmagában nem kíván meg túl nagy dobósúlyú botot, egy rövid
Excalibur végén végzett munkája is nagy élményt nyújt. Tökéletesen érezni
lehet a 210-es, 110 grammos kis bottal a könnyű testű wobbler minden lüktetését


Olyannyira impulzív a mozgása, hogy a remegést a bot blankján
pihenő kezünkben érezzük

Nappali, erős fényviszonyok esetén ajánlható a hagyományos kölönte szín, ennek piros hassal ellátott változata, és a HP. Csökkentett látási viszonyoknál, ha például felhők takarják az eget, vagy esti, éjszakai pergetésre indulunk, főként a GT és a CYP nevezhető első számú csalinak.


Ha jön az este, ne feledkezzünk meg a GT-ről!

A felszíni változat egyértelműen a sekély, vagy aljnövényzettel borított vizek csalija. A 4,5 és a 6 cm-es Floating közepes sebességnél is 0,5-1 méter mélyre kényszeríthető. Jelentősebb merülés a Sinking változatnál figyelhető meg, de itt is maximum a 2 méteres zónáig terelgethető a wobbler. A nagyobb mélységek meghódításához egyértelműen az SDR változat kell, a 4-6-8 cm-es csalik 3-8 méterig küldhetők csatába.


Egy négy és feles SDR, mely optimálisan a 2-2,5 méteres zónában dolgozik


Jellegzetes lapított Bullhead fejforma, bohókás bandzsa szemekkel


A fej és a has közötti keskenyebb átmenet


A változatok közötti eltérés jól látható a terelőlemezek formai különbségéből


Piotr Piskorski csapata természetesen itt is figyelt a részletekre


A Bullhead testén elhelyezett dupla drillingek elhelyezése tökéletes,
semmilyen körülmény esetén sem tudnak egymásba akadni

A Bullhead-et többek között agyonpergetett vizeken is érdemes kipróbálni, mivel kevesen használják, a ragadozóink körében még az újdonság erejével hat.


Univerzálisnak mondható csali, állóvízen és folyókon egyaránt
eredményesek lehetünk vele

Forrás: Halmos Mihály

SALMO BULLHEAD
3 790 Ft
Részletek