A harcspergetésről
Megjelent: 2011. július 15. | Forrás: Székely Zoltán
   A májusi harcsázásról kétféle teória lengedez. Az egyik, hogy ilyenkor fészken van, ott kell és lehet megfogni, főleg a nagyját. A mederben ilyenkor leginkább csak az emelt méret/80cm/ alatti példányok találhatók – azok is csak esetlegesen. Én a fészkenfogást messzemenőkig etikátlannak tartom, de tudom, sokaknál a hús varázsa az úr. A másik tábor azt vallja, igen is, ilyenkor van esélyünk nagyobb példányokat is fogni pergetve, mert jobban kimozdulnak és izgalmi állapotuk miatt könnyebben becsaphatók.

  


Az ilyen alkonyat kiválóan alkalmas pergetésre


Én az utóbbit szimpatikusabbnak tartom, ezért ilyenkor előveszem nagyméretű  wobblerjeimet. Nem azért, mert óriásharcsa a mániám, hanem mert a nagyobb csaliméret még a harcsánál is szelektál, ezáltal kevésbé lukasztom ki a retúrokat. A terelőlapok nagyobb mérete a mélységi merülést teszi lehetővé, tehát inkább nappali horgászathoz, mélyebb vízen ajánlatos, éjszaka – de néha a napsütéses déli órákban is – a kiscsőrű típusokkal érdemes vízközt próbálkozni. Vegyünk egy-két zörgőset is, mert van hogy az a nyerő. A wobblerek talán a legfogósabb harcsa műcsalik. Én különösen a Salmo-kat kedvelem, mert kevésbé sérülékenyek, és sokkal jobb minőségű horgokkal ellátottak, mint más, hasonló eredményességű műhalak.
  


Nyerő Salmo wobblerek harcsára


A felszerelés összhangja talán sehol sem olyan fontos, mint a harcsapergetésnél. A nagyobb dobások és az esetlegesen komolyabb példányok miatt természetesen itt csak a jó minőségű fonott ajánlott, legalább húszas méretben. Az orsónál nagyon fontos, hogy masszívsága ellenére ne legyen nehéz – hiszen órákat dobálunk -  és kifogástalan fékkel rendelkezzen, még nálam is, bár én visszaforgásgátló nélkül fárasztok, de ha már közel van az állat, néha kell, hogy a fék besegítsen.


Az ilyen nagycsőrű wobbler akár négy méter mélyre is lemegy


Ilyen például a Quick Fighter 50-es, mely nagy de könnyített fém dobjával, akár marokra fogható hajtókarjával, 5,1:1-es áttételével, 6+1 csapágyával komoly esélyt ad a jobb harik ellen is. A botnál szintén elsőrendű követelmény a könnyűség, természetesen a gerincességgel egyetemben, mert nem csak a terhelést kell bírni, hanem át kell ütni tudni a harcsa kefefogazatát is, amihez a minőségi, nevében is bizalomgerjesztő Grizly hármashorgok nagy segítség.


A hármashorgok miatt inkább ilyen
szorítófogóval érdemes megfogni a harcsát


Mivel az itteni, jobbára akadálymentes vizeken nem igazán jellemző a kapitális méret, én a 30-80g-os Spin Blade háromméteres, minden szempontból kifogástalan pálcájával dobálok, az ennél rövidebb mérettel még csónakból sem lehet jól terelni a halat. A hosszabb bot előnye bevágáskor is megmutatkozik, hiszen ugyanazzal a lendülettel nagyobb utat tesz meg a spicc, ami szeles időben, áramlásban fontos előny: jobb az akadás.


A Quick Righter 50 orsó és a teflonbevonatú, körszövött
Power Braid zsinór a pergető harcsázás nyerő párosa


   A jó felszerelés mellé természetesen kell a szerencse is, ami nekem a múltkor nem volt meg.
A híd alatti mély kevergőben húztam a műhalat. Még alkonyat előtt ugyan akadt egy kettes bajszi sárga, nagycsőrű Salmo-ra, de ment is vissza azonnal. Aztán egy ezüstös változattal próbálkoztam, egészen leütköztettem a talajig, de mindössze egy 60-70 dekás süllőgyerek csimpaszkodott rá, az is a csónak előtt lemaradt.


Az ekkora harcsa már a
nagyméretű műhalakra is
 rávág, ezt májusban sem kell mérni


Lassan teljes sötétség borult rám, még a hold sem világított a csillagokkal teleszórt égen. Már vagy három órája dobáltam eredménytelenül, váltogattam a helyemet és a wobblereket, kezdtem elfásulni.


Három szép harcsa egy jól sikerült pergetésből


Félálomban, automatikusan dobtam, tekertem, dobtam, tekertem, egyszer csak mikor már emelném ki a csalit, a csónakmotorom mögül-alól felnyúlt egy borjúfej nagyságú feketeség és óriási lendülettel ráfordult, majd vissza a mélybe. A spicc és a hal között lehetett vagy nyolcvan centiméter, a húszonkettes fonottnak nincs nyúlása, a bot majdnem egyenesben volt, tehát szinte semmi hajlása.


Harcsaportré wobblerrel


Az előttem felrobbanó víz beterített, a karom majd kiszakadt a hatalmas rándulástól és bevallom őszintén, rettenetesen megijedtem. Hihettem volna az egészet álomnak is, de a csüggedten előttem lógó zsinórvég szabadon tapintható volt. A túl közeli negatív élménytől végleg elment a kedvem, vert seregként vonultam a kikötőmbe. Másnap reggel kinyitottam a levelezésemet, ott mosolygott Béla barátom egy embernyi harcsával az oldalán, melyet ugyanazon az éjszakán, ugyanezen a vízen, az általam ajánlott műcsalival fogott - csak neki szerencséje volt.   

ENERGOTEAM HALKIEMELŐ FOGÓ BEÉPÍTETT MÉRLEGGEL
6 190 Ft
Részletek