Őszi plasztikos lehetőségek
Megjelent: 2019. november 25. | Forrás: Lukácsi Béla

A pergető szezon közepén érdemes górcső alá venni, milyen lehetőségeink vannak a csalik terén. A pergetőhorgászok pénztárcájának is kedvező, ám mégis nagyon fogós plasztik csalik ajánlatait nézzük át.

A plasztikcsalik azok amelyeket kevésbé sajnáljuk, ha beszakadnak, ráadásul vannak olyan végszerelékek amelyeknél minimális az esély az elakadásra, mint például az offset horgos rendszerek. Éppen ezért bátrabban nyúlunk hozzá, és olyan helyekre is bedobjuk ahová a drága wobblereket nem merjük, pedig sokszor ezek a helyek hemzsegnek a ragadozótól.

A plasztik csaliknak nagyon sok tulajdonságát ki lehet emelni, ezek általában egy típussal jöttek divatba, hogy csak egyet említsek a Mann's shad egy nagyon klasszikus forma, nem véletlenül tartják, a mai napig is az egyik legjobb shad típusú plasztik csalinak. Most azonban nem a Mann's plasztikokat szeretném bemutatni. Az L&K plasztikok egyre népszerűbben a horgászok körében, ami csak azért lehetséges mert élmény is fűződik a használatukhoz, ez pedig egyenes út a népszerűségéhez.

Egyszerű, de nagyszerű csalik a Twisterek. Mellesleg ajánlom mindenki figyelmébe ezt a vöröses színt.

Az L&K plasztikok kínálatában is több forma variáció megtalálható. A legegyszerűbb és legismertebb forma a twister, ennek az egyszerű csalinak a népszerűsége, megalkotása óta töretlen. A titka a speciális farok kiképzés, amely a legkisebb mozgásra is életre kel, így ritkán maradunk kapás nélkül. Aki esetleg trükközni szeretne vele annak javaslom, az egy horgon kettő twister használatát, így dupla twisterfarok kelleti magát, természetesen dupla rezonanciával. Az L&K márka kínálatában a Grub Hunter képviseli a Twister kínálatot, 5,5 és 8 centiméteres méretben.

Igazán klasszikus és fogós forma, ezért sem maradhatott ki az L&K kínálatából sem.

Következő lépésként a Shad típusú csalik családjába tartozó L&K Warrior Shad, szintén kettő méretben kapható, a klasszikusnak számító formát 5 színben kaphatjuk meg, amelyben természetesen van élénk és sötétebb árnyalat is. Ha egy halat kellene kiemelni amelyre ez a plasztik kiváló, akkor a csuka jut eszembe elsőként. Eleve imádja a csuka a shad formákat, illetve ennek a csalinak a veretése olyan, mintha direkt a csukák ingerlésére találták volna ki.

A kedvenc plasztikom a Power Kick.

A következő két csali típust én egy kicsit öszvérnek tartom, bár manapság egyre elterjedtebb, sőt inkább kihagyhatatlan a plasztik csali arzenálunkból. A lényege, hogy gumihal farok mellé twister test párosul. Az első a személyes kedvencem a Power Kick. Ez a csali kicsit ducibb hengeres formájú, széles bordákkal a testén, és olyan farok korong a végén amely miatt a jól feltűzött Power kick még riszálja is magát vezetés közben. Számomra ez egy valóban univerzális plasztik, amely a süllő a csuka vagy a harcsa horgászatánál is kihagyhatatlan. Éppen ezért három méretben kapható 7,5centis 9,5 centis és a kapitális halakhoz a 12 centis változat.

Igazán erőteljes bordázattal van ellátva.

A nagy méretű farok korong garancia az intenzív vezetésre.

Leslukkolva!

Nagyon hasonló mégis más a Kick, amely kicsit vékonyabb testű szolidabb bordázattal, és kisebb farok korongja rendelkezik, éppen ezért a mozgása sem annyira intenzív. Ez a gyengébb mozgás azonban ne tévesszen meg senkit, mert nagyon sokszor van olyan helyzet amikor ez a kifinomultabb, lassabb veretés ingerli kapásra a ragadozókat. Ez is három méretbe érhető el, 5 centistől a 10 centis méretig.

A Kick két mérete.

A Kick és a Power Kick is kapott egy vájatot a hátára, ezáltal sokkal könnyebb a jó csali feltűzés a horogra.

A Kick farok korongjának formája mellett érdemes egy pillantást vetni a flitterekre is.

Itt és most nem beszéltem még a színekről az ízesítésről, ami külön írást is megérdemelne, a végére azonban még beszúrnám az L&K fish head jig horgokat, amelyek rendkívül jól tartják a megakasztott ragadozókat, és a kiképzésük miatt sokkal szebben vezethetők velük a plasztik csalik, mint a hagyományos jig fejekkel.

A Fish Head jig fejek egyediek a piacon.

A csali rögzítését a horogszáron, egy pici kampóval oldhatjuk meg. ezen stabilan áll a csali, de nem roncsolódik durván.

A horog nem túl nagy szakállal rendelkezik így könnyebb az akasztás, azonban nem üt mély sebet a halon.

Mehet a ragadozók után.

Lukácsi Béla

L&K KICK
990 Ft
Részletek
L&K POWER KICK
990 Ft
Részletek